Ανάδειξη εργολάβου για ένα σημαντικό έργο για το Δράμα
Αναβαθμίζεται ο βιολογικός
καθαρισμός Δήμου Δράμας με
τη μονάδα ηλιακής ξήρανσης ιλύος
Προϋπολογισμός του έργου 7.264.000 ευρώ
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΕΝΑ νέο σημαντικό έργο προϋπολογισμού αξίας 7.264.000 ευρώ, αναβαθμίζεται πλέον η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Δράμας.
Πρόκειται για την κατασκευή μονάδας ηλιακής ξήρανσης ιλύος. Αυτό σημαίνει ότι, η αφυδατωμένη ιλύ που θα προκύπτει από τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, θα μεταφέρεται στη μονάδα ηλιακής ξήρανσης προκειμένου να βελτιωθούν τα χαρακτηριστικά της τόσο ως προς το ποσοστό στερεών όσο και ως προς το βαθμό υγιεινοποίησης.
Η συνολική ποσότητα της ξηραμένης ιλύος προς διάθεση θα είναι περίπου 2.240 τόνοι ετησίως. Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης έχει προβλέψει την υποδοχή της ιλύος απ όλες τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων των γύρω περιοχών, (Προσοτσάνης, Νευροκοπίου, Χωριστής, Δοξάτου κλπ). Περιλαμβάνεται πλέον και η δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες.
Πλέον, μετά από την τελική απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της ΔΕΥ Δράμας και μετά από την αξιολόγηση που κατέθεσαν οι υποψήφιοι ανάδοχοι, ανάδοχος εταιρεία αναδεικνύεται ο οικονομικός φορέας «ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με τελική οικονομική προσφορά 6.763.680 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
Παράλληλα, τρέχει επίσης και ένα ακόμα έργο, αυτό της αναβάθμισης της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Δράμα. Μετά από αυτό, ο βιολογικός καθαρισμός Δράμςα θα μπορεί να δέχεται ποσότητα λυμάτων που θα ισοδυναμούν σε 60.000 άτομα. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 6.378.56 ευρώ.
Και τα δύο έργα, θα υλοποιηθούν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Δράμας, στην περιοχή της Νέας Αμισού.
Σήμερα, τα νερά αυτά που προκύπτουν από το βιολογικό καθαρισμό, πέφτουν στο ποτάμι της Αγίας Βαρβάρας που περνάει από την περιοχή. Με την αναβάθμιση αυτή, το νερό θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για την γεωργία και είμαστε από τους πρώτους Βιολογικούς που θα αρχίσει να λειτουργεί αυτό.
Όταν ολοκληρώνεται η διαδικασία του βιολογικού καθαρισμού, το νερό χλωριώνεται και πέφτει στο ποτάμι, ενώ η ιλύ που απομένει, η λάσπη, πηγαίνει για ταφή στους ΧΥΤΥ. Το θέμα είναι ότι αυτή η λάσπη θα πρέπει να αφυδατωθεί γιατί έχει πολλή υγρασία που ανεβάζει το βάρος της και την κάνει δύσκολη στη διαχείρισή της στους ΧΥΤΑ. Οπότε με την ξήρανσή της γίνεται μια σκόνη, θα είναι πιο σταθερή και θα μπορούν να την υποδεχτούν καλύτερα οι ΧΥΤΑ.
Χαρακτηριστικό του έργου της μονάδας ξήρανσης ιλύος, είναι ότι θα μπορεί να δέχεται και ιλύ από τους υπόλοιπους βιολογικούς καθαρισμούς της περιοχής. Στόχος της μονάδας θα είναι να μπορεί να δεχτεί τη λάσπη και από όλους τους Βιολογικούς Καθαρισμούς και των άλλων Δήμων της Π.Ε. Δράμας. Από εκεί και πέρα, σημαντικό είναι επίσης ότι μ’ αυτή τη διαδικασία ξήρανσης, η ιλύ θα υγειονοποιηθεί, καθώς σκοτώνονται όλα τα επικίνδυνα μικρόβια.