Κλείνει για δύο μέρες ο Δήμος Δοξάτου – Αλλαγές ονομασιών πλατειών σε όλο το Δήμο
Αναβρασμός και στη Δράμα
για την εκχώρηση του ονόματος
«Βόρεια Μακεδονία»
► Ετοιμάζεται μεγάλη συγκέντρωση στις Πρέσπες
► Αναμένεται αποκλεισμός διαδηλωτών στην Σιάτιστα και σε άλλα σημεία
Του Θανάση Πολυμένη
Η ΕΚΧΩΡΗΣΗ του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» στα Σκόπια, ξεσήκωσε όπως ήταν αναμενόμενο για άλλη μια φορά, το σύνολο του ελληνικού λαού. Η ελληνική κυβέρνηση, ετοιμάζεται να υπογράψει την σχετική συμφωνία το ερχόμενο Σάββατο 16 Ιουνίου, σε μια συνάντηση που θα γίνει μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Εκ μέρους της Ελλάδας ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και εκ μέρους των Σκοπίων ο πρωθυπουργός κ. Ζόραν Ζάεφ. Η συνάντηση αυτή, υπό την παρουσία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς και άλλων, θα πραγματοποιηθεί στις Πρέσπες και συγκεκριμένα στην έδρα του Δήμου Πρεσπών, στο Λαιμό Καστοριάς.
Με σκοπό να μην υπογραφεί η συμφωνία αυτή, οι δύο μεγάλες οργανώσεις για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, ετοιμάζουν διάφορες συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις. Αναλυτικότερα, η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, έχει καλέσει τους Έλληνες σε μια πρώτη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα από το πρωί της Παρασκευής, και μια δεύτερη το Σάββατο στις Πρέσπες.
Λεωφορεία για τις Πρέσπες
Στο μεταξύ, η άτυπη επιτροπή της Δράμας, ετοιμάζει λεωφορεία για τις Πρέσπες, προκειμένου να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις εκεί οι Δραμινοί. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό από ποια σημεία θα γίνει η αναχώρηση. Αναμένεται να υπάρξουν νεότερες σχετικές ανακοινώσεις.
Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, μέχρι χθες το απόγευμα τουλάχιστον που γραφόταν αυτό το σημείωμα, δεν υπήρξε καμιά σχετική ανακοίνωση από το Δήμο Δράμας, για το αν θα συμμετάσχει ενεργά στο κλείσιμο λεωφορείων για τις Πρέσπες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητα γεγονότα στις Πρέσπες, η κυβέρνηση αναμένεται να μπλοκάρει το δρόμο των διαδηλωτών στο ύψος της Σιάτιστας αλλά και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου, σε μια απόσταση ασφαλείας περίπου 100 χιλιομέτρων από το σημείο συνάντησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη η περιοχή Λαιμού ετοιμάζεται να υποδεχθεί δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες θα περιφρουρήσουν τη συνάντηση!
«Πρόεδρε παραιτήσου…»
Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις της Υφηλίου, με την υποστήριξη και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, με επιστολή που απέστειλαν προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, όπου επισημαίνουν ότι η εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, είναι «εσχάτη προδοσία οποία μπορεί να μην εμπίπτει στη νομοτυπική μορφή του γνωστού εγκλήματος που προβλέπει ο ποινικός κώδικας πλην όμως εμπίπτει εξ ολοκλήρου στην Εθνική και Ηθική υπόσταση της επαίσχυντης και αξιοκατάκριτης αυτής Εθνικοπροδοτικής πράξης» και του ζητούν να προβεί σε δημοψήφισμα. Ειδάλλως του ζητούν να παραιτηθεί καθώς «θα προσφέρει έτσι μεγαλύτερη υπηρεσία στο Έθνος και την Πατρίδα».
Παραιτήσεις βουλευτών
Επίσης, η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, με ανακοίνωσή της, καλεί τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να συμμετάσχουν στις μεγάλες συγκεντρώσεις για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, και κάνει αναφορά σε αντιδημοκρατική εξέλιξη.
Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση, καλεί «τους βουλευτές όλων των κομμάτων που συμφωνούν με τον Κυρίαρχο Λαό, να παραιτηθούν από τις βουλευτικές έδρες τους ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού της βούλησης του Ελληνικού Λαού. Επαναλαμβάνουμε ότι στην αντιδημοκρατικότητα τους απαντάμε με περισσότερη Δημοκρατία, για την Ελευθερία, την Ειρήνη και την Μακεδονία μας. Διατρανώνουμε με ειρηνικό τρόπο την βούληση μας ότι δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν ενάντια στην θέληση του Ελληνικού Λαού. Θα απαντήσουμε με περισσότερο αγώνα και συνεχή παρουσία στην Πλατεία Συντάγματος όπως ορίζει το Σύνταγμα και το Δημοκρατικό μας δικαίωμα».
Στο Δήμο Δοξάτου
Ιδιαίτερη κινητοποίηση προαναγγέλλει ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης, ο οποίος όπως δηλώνει στον «Πρωινό Τύπο», ετοιμάζεται να αλλάξει ονομασίες πλατειών του Δήμου του, σε «Μέγας Αλέξανδρος», «Φιλίππου», «Μακεδονίας», «Παύλου Μελά».
Αναλυτικότερα, χθες το πρωί, ο δήμαρχος Δοξάτου επισκέφθηκε χωρίς ραντεβού την αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών κα. Κόλλια στο γραφείο της στη Θεσσαλονίκη, την οποία ενημέρωσε ότι για αύριο Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιουνίου, θα κλείσει το Δήμο Δοξάτου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ οι σημαίες του Δήμου θα κυματίζουν μεσίστιες.
Μετά από τη συνάντηση με την κα. Κόλλια, ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης, επισκέφθηκε και το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπου ενημέρωσε για το ίδιο θέμα.
Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα και ώρα 5, είχε συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να θέσει προς ψήφιση την αλλαγή ονομασίας πλατειών του Δήμου, σε «Μέγας Αλέξανδρος», «Φιλίππου», «Μακεδονίας» και «Παύλου Μελά».
Τέλος, όπως τόνισε μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο κ. Δαλακάκης προτίθεται να ζητήσει από τους προμηθευτές του Δήμου από 100 ευρώ για εκμίσθωση λεωφορείων για τις Πρέσπες, καθώς και για την ανέγερση ενός τεράστιου ήλιου της Βεργίνας στην πλαγιά του Κεφαλαρίου. Το αν όλα αυτά γίνουν δεκτά, μένει να το δούμε στη συνέχεια, σήμερα ή αύριο!
Δήλωση Τζίμα Μαργαρίτη
Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Μακεδονίας – Θράκης και πρώην βουλευτής Δράμας κ. Τζίμας, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι, «πρόκειται για τον χειρότερο και εθνικά επιζήμιο και καταστροφικό συμβιβασμό η συμφωνία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό ζήτημα. Δε σεβάστηκαν την ιστορία μας τις πολιτιστικές μας παρακαταθήκες και προχώρησαν σε αυτήν επαίσχυντη συμφωνία. Παρέδωσαν στους Σκοπιανούς το όνομα της Μακεδονίας μας που είναι η ψυχή του Ελληνισμού, αναγνώρισαν Μακεδονικό έθνος και γλώσσα. Τι άλλο να περιμένουμε πως θα ξεπουλήσεις η κυβέρνηση; Ποιά συμφέροντα εξυπηρετεί με αυτή τη συμφωνία; Πάντως όχι της Ελλάδος. Όπως έσκυψε το κεφάλι το μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στα μνημόνια και τα υπηρέτησε καλλίτερα από τους προηγούμενους έτσι και τώρα έδωσε μια λύση που αποτελεί χαριστική βολή στα συμφέροντα του Έθνους μας. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της αντιπολίτευσης πρέπει να αντιδράσει. Ο λαός να είναι σε
ετοιμότητα για αγώνες. Η προδοσία των ιδανικών του έθνους δε θα περάσει».
Πρόεδρος Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Δηλώσεις για την εκχώρηση του ονόματος «Μακεδονία», έκανε επίσης και ο κ. πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Βασίλειος Πάππας, ο οποίος επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, πιστή στο καθήκον της, υπερασπίζεται για δεκαετίες την Ιστορία της Μακεδονίας μας. Παρακολουθεί τις εξελίξεις και εκφράζει την ανησυχία της για όσα μέσω του Τύπου διαρρέουν τις τελευταίες ημέρες. Παραμένει αταλάντευτη στα όσα προσφάτως διακήρυξε ως Εταιρεία στα δύο Ψηφίσματά της περί μη παραχωρήσεως του ονόματος της Μακεδονίας. Θα τοποθετηθεί όμως επίσημα όταν λάβει γνώση των όρων της προεξαγγελθείσης Συμφωνίας. Άλλωστε, το Μακεδονικό Ζήτημα είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με ευρύτερα γεωστρατηγικά και διπλωματικά συμφέροντα. Ως εκ τούτου, θα εξακολουθήσει να μας απασχολεί ακόμη και αν οι ηγεσίες των δύο χωρών, Ελλάδας και Π.Γ.Δ.Μ., καταλήξουν σε μια μεταξύ τους συμφωνία».
Μετά το «ραντεβού των Πρεσπών»
Αρχικά, για αύριο Παρασκευή, αναμένεται η διαδικασία συζήτησης στη Βουλή και η ενημέρωση σχετικά με τα σημεία της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, πριν από τη μονογραφή της στο «ραντεβού των Πρεσπών» όπως λέγεται. Όσο για σήμερα Πέμπτη, η Νέα Δημοκρατία ενδεχόμενα να καταθέσει ακόμα και πρόταση δυσπιστίας, αναλόγως των εξελίξεων.
Μετά το «ραντεβού των Πρεσπών», η διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί είναι:
– Το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα αποτελεί τη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ, εφόσον, βεβαίως, ολοκληρωθεί ομαλά μια αλληλουχία ενδιάμεσων σταθμών, διάρκειας αρκετών μηνών.
-Κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας (όπου η κυβέρνηση Ζάεφ έχει την αναγκαία πλειοψηφία).
-Η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο Γκ. Ιβανώφ και η αναπομπή της στη Βουλή.
-Επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας» με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.
-Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29) όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά τις ενστάσεις Γαλλίας – Ολλανδίας και με τη στήριξη της Γερμανίας.
-Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου) όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στην «Βόρεια Μακεδονία» υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.
-Επιστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στις 190+ χώρες που έχουν αναγνωρίσει «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.
-Στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν είναι αρνητικό υπάρχει ως plan b το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα για το σκοπιανό.
-Αφού έχει ριφθεί ο κύβος στη «Βόρεια Μακεδονία» θα έρθει η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο για κύρωση και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.