Αναζήτηση λύσεων για την ασθένεια
της πατάτας στο Κ. Νευροκόπι
Η απάντηση του υφ. ΥΠΑΑΤ κ. Σταμενίτη στον βουλευτή Δράμας κ. Κυριαζίδη
ΣΤΟ ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα της ασθένειας της πατάτας αναφέρεται ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, μετά από απάντηση που έλαβε για το θέμα από τον υφυπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Σταμενίτη, στην οποία επισημαίνει ότι, πρόκειται για «ζήτημα επιβίωσης για ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου του λεκανοπεδίου Κάτω Νευροκοπίου».
Στόχος του κ. Κυριαζίδη, είναι η επιδίωξη λύσης αναφορικά με την αδυναμία καλλιέργειας έκτασης περίπου 3.000 στρεμμάτων, που έχουν τεθεί σε καραντίνα (μη καλλιέργεια) λόγω της παρουσίας ενός επιβλαβούς μύκητα, από το 2011.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, «το 2013 και το 2014, ο Βουλευτής εξασφάλισε την αποζημίωση των καλλιεργητών της περιοχής από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, το Υπουργείο, μέσω του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, εκπόνησε τετραετή έρευνα (2013-2016) με συνολικό προϋπολογισμό 215.700 €, με στόχο, μεταξύ άλλων, την εύρεση ποικιλιών πατάτας ανθεκτικών στον συγκεκριμένο μύκητα».
Τονίζει ακόμα, ότι, «εντοπίστηκαν δύο ποικιλίες πατάτας, βιομηχανικής χρήσης (για παραγωγή αμύλου) και όχι επιτραπέζιας, οι οποίες όμως λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής δεν μπορούν να καλλιεργηθούν από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Το γεγονός αυτό είχε σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς από το 2015 μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία αποζημίωση ή ενίσχυση στους πληγέντες».
Απάντηση από το ΥΠΑΑΤ
Για το θέμα αυτό, ο κ. Κυριαζίδης είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, απ’ όπου πήρε απάντηση από τον υφυπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Σταμενίτη, στην οποία επισημαίνεται ότι, «τα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οριοθέτηση ζωνών (μολυσμένης και ασφαλείας) καθώς και την απαγόρευση φύτευσης πατάτας στη μολυσμένη ζώνη. Στη ζώνη ασφαλείας (έκτασης 1.975 στρεμμάτων) επιτρέπεται η φύτευση ποικιλιών πατάτας που είναι ανθεκτικές στον συγκεκριμένο παθότυπο που έχει ανευρεθεί στην περιοχή».
Στην απάντηση, γίνεται αναλυτική αναφορά στις ποικιλίες της πατάτας και τα διάφορα ζητήματα που παρουσιάζονται, ενώ επισημαίνεται ότι «από το 2009 διεξάγονται επίσημοι ετήσιοι έλεγχοι για τον μύκητα S. endobioticum, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά ενωσιακή νομοθεσία για οργανισμούς καραντίνας στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος των επισκοπήσεων. Η μεθοδολογία των ελέγχων βασίζεται σε κατάλληλες αναλύσεις επικινδυνότητας και για την περιοχή της Δράμας προβλέπεται εντατικός έλεγχος και δειγματοληψία των αγρών καλλιέργειας πατάτας. Από την περιοχή του Νευροκοπίου λαμβάνονται από την αρμόδια αρχή Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ.Α.Ο.Κ., της Π.Ε. Δράμας, κάθε έτος, περισσότερα από 50 δείγματα των 200 κονδύλων πατάτας, τα οποία καλύπτουν το σύνολο της καλλιεργούμενης με πατάτα έκτασης. Τα δείγματα εξετάζονται εργαστηριακά στο εθνικό εργαστήριο αναφοράς του Μ.Φ.Ι., ακολουθώντας όλα τα προβλεπόμενα διεθνή πρότυπα για τους εργαστηριακούς ελέγχους. Σύμφωνα δε με την ενημέρωση που έχει το Υπουργείο μας από τη Δ.Α.Ο.Κ. επιβεβαιώνεται η ύπαρξη του προβλήματος του καρκίνου στην πατάτα στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου, στο οποίο έχουν δημιουργηθεί ζώνες μη καλλιέργειας σε έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων».
Σταχυολογημένα, η απάντηση του κ. Σταμενίτη, αναφέρεται στα παρακάτω βήματα που γίνονται:
[1. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Δ.Α.Ο.Κ. της Π.Ε. Δράμας, καθώς και με το Μ.Φ.Ι., με σκοπό την υλοποίηση νέου προγράμματος για την περαιτέρω αξιολόγηση των νέων ανθεκτικών ποικιλιών στις τοπικές συνθήκες του Κάτω Νευροκοπίου.
- Σημειώνεται ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, νέες εμπορικές ποικιλίες πατάτας (για επιτραπέζια χρήση ή για παραγωγή chips) έχουν καταχωριστεί στους επίσημους καταλόγους άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. ή διατίθενται από ευρωπαϊκούς οίκους παραγωγής και εμπορίας ως ανθεκτικές στον παθότυπο 18 (T1) του μύκητα Synchytrium endobioticum.
Ως εκ τούτου, οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε την εξέλιξη αυτή.
- Το Υπουργείο αναμένει το τεχνικό δελτίο από τη Δ.Α.Ο.Κ. και το Μπενάκειο, προκειμένου να προχωρήσει σε σχετική χρηματοδότηση.
- Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ δηλώνει ότι η καλλιέργεια και η προστασία της πατάτας στην περιοχή μας αποτελεί παραγωγή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το έργο «Ανάδειξη, αξιολόγηση και βελτίωση των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών της ΠΓΕ πατάτας Κάτω Νευροκοπίου», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια, στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης.]
Όπως σημειώνει ο κ. Κυριαζίδης, «στόχος του έργου είναι η ανάδειξη της πατάτας Κάτω Νευροκοπίου ως προϊόντος υψηλής αξίας, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες ομικής ανάλυσης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία οφείλονται στο μικροπεριβάλλον της περιοχής. Βρέθηκαν μοναδικά καλά βακτήρια τα οποία θα μπορούσαν μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν ως πιθανοί βιοδείκτες για την αυθεντικοποίηση του προϊόντος.
Παράλληλα, διερευνάται η πιθανότητα υπογραφής νέας Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από τον μύκητα Synchytrium endobioticum, με την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων για τη διαχείριση και περιορισμό των επιπτώσεων της ασθένειας».