Κυκλοφορεί το βιβλίο της Δραμινής συγγραφέως Μ. Καμπάνταη
«Ανελκυστήρας» – Αληθινές ιστορίες
για τις δυνάμεις που απορείς κι εσύ
πού τις βρήκες ή πού τις έχασες
ΑΠΟ ΤΙΣ εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, κυκλοφορεί ήδη το νέο βιβλίο της Δραμινής συγγραφέως και Ψυχολόγου Μαρίας Καμπάνταη με τίτλο: «Ανελκυστήρας».
Πρόκειται για μια μικρή συλλογή από αληθινές ιστορίες. Κάτι μεταξύ πεζού και ποιητικού λόγου. Με αληθινούς ανθρώπους πρωταγωνιστές. Ιστορίες, που χαράζουν την ψυχή τόσο όσο μπορείς να αντέξεις και μιλούν ή σιωπούν για τις εσωτερικές σου δυνάμεις που δοκιμάζονται καθημερινά στους πολλαπλούς ρόλους σου. Μπερδεύουν το σύγχρονο με το νοσταλγικό, το λυπητερό με το αστείο, οδηγώντας σε μονοπάτια δύσβατα αλλά και παράδρομους που μπορεί να ξέχασες ή να υποτίμησες. Κι αν στο τέλος μένει μια θλίψη και η γλυκόπικρη αίσθηση για τον χρόνο που φεύγει και κρατά κάτι από σένα, σου αφήνουν όμως μια χαραμάδα ελπίδας για ό,τι μπορεί να έρθει…
Η Μαρία Καμπάνταη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μετεκπαιδεύτηκε στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Εργάζεται εδώ και εικοσιπέντε χρόνια ως ψυχολόγος, έχοντας αφετηρία το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καβάλας και συνεχίζοντας ως τώρα στο Νοσοκομείο της Δράμς. Διήγημά της δημοσιεύτηκε σε συλλογικό έργο των εκδόσεων iwrite με τίτλο «Δράμα, ιστορίες του τόπου μας».
Ένα μεσημέρι γυρνώντας από την εργασία της, κατάλαβε ότι η δουλειά της είναι πολλά επαγγέλματα μαζί. Ταμίας σε τράπεζα, όταν οι άνθρωποι, που ακούει καθημερινά, της παραδίδουν το ψυχικό περίσσευμα ή υστέρημά τους να το κλειδώσει στα συρτάρια και τη μνήμη της.
Σκηνοθέτης, αφού για να μπορέσει να μπει στη θέση τους, φτιάχνει θεατρικές σκηνές στο μυαλό της με όσα της περιγράφουν. Μαγείρισσα, όταν της ζητούν συνταγές επιτυχίας ή μεταμόρφωσης. Απαντά ότι έτοιμες συνταγές δεν υπάρχουν.
Μεταφράστρια, όταν μετατρέπει τη γλώσσα του συμπτώματος σε καθομιλούμενη.
Φωτογράφος, γιατί θυμάται και σκέφτεται με εικόνες κι αυτό κάνει και τη ζωή και τη δουλειά πιο όμορφη. Θα μπορούσε όμως, ίσως, να ήταν και συγγραφέας και ν’ αποτύπωνε σε γραπτό λόγο αυτό που έχει μάθει μέσα από τους ανθρώπους˙ «όσο πιο απλά ζούμε τόσο περισσότερα θαύματα κάνουμε…»
Να σημειωθεί τέλος, ότι, το βιβλίο της παρουσιάστηκε στο πρόσφατο 7ο Συμπόσιο Κατά του Καρκίνου από την Εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο». Για το βιβλίο της μίλησαν η Δρ. Τάνια Αναγνωστοπούλου, Κλινική Ψυχολόγος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογίας και Υγείας και ο κ. Παπαδόπουλος Σάββας, Ιατρός Παθολογοανατόμος, Διευθυντής του Παθολογονατομικού Εργαστηρίου στο Νοσοκομείο «Υγεία» και η ίδια η συγγραφέας. Την εκδήλωση συντόνιζε η κα. Μαρία Πεχλιβάνη, Διοικητή Διευθύντρια του Γεν. Νοσοκομείου Δράμας, Φιλόλογος.