Home > νέα > Ανεμβολίαστο παραμένει το βοηθητικό προσωπικό των ιδιωτικών εργαστηρίων και ιατρείων

Ανεμβολίαστο παραμένει το βοηθητικό προσωπικό των ιδιωτικών εργαστηρίων και ιατρείων

Η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας μιλάει στον «Π.Τ.»

Ανεμβολίαστο παραμένει

το βοηθητικό προσωπικό

των ιδιωτικών εργαστηρίων και ιατρείων

► Ο. Βασιλείου: Να δημιουργηθεί Μητρώο Εθελοντών Ιατρών σε κάθε Νοσοκομείο»

► Στο 90% ο εμβολιασμός των ιδιωτών ιατρών στο Νομό Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΠΟΡΕΙ να έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του ιατρικού, νοσηλευτικού και του υπόλοιπου προσωπικού στο δημόσιο τομέα της Υγείας στη χώρα μας, παρ’ όλα αυτά όπως είναι γνωστό, ένα αρκετά σεβαστό ποσοστό παραμένει ανεμβολίαστο, από καθαρά προσωπική άποψη.

Το θέμα έγινε γνωστό το προηγούμενο χρονικό διάστημα  σε πανελλαδικό επίπεδο και υπήρξε ο έντονος προβληματισμός του Υπ. Υγείας για το πώς θα μπορέσει να πείσει και τους υπόλοιπους να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά όμως στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, όπως στους ιδιώτες γιατρούς και το βοηθητικό τους προσωπικό, τα πράγματα φαίνεται πως είναι διαφορετικά, τουλάχιστον για τη Δράμα.

Όπως τονίζει ιδιαίτερα στον «Πρωινό Τύπο» η γενική γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας (Ι.Σ.Δ.) κα. Όλγα Βασιλείου, στη Δράμα έχει εμβολιαστεί το 90% των ιδιωτών ιατρών και των εργαστηρίων, παρ’ όλα αυτά όμως, όλο το βοηθητικό προσωπικό παραμένει ανεμβολίαστο. Και αυτό, είτε επειδή δεν προβλέφθηκε στον σχετικό προγραμματισμό, είτε επειδή ηλικιακά ανήκουν σε πολύ νεότερες ομάδες από αυτές που εμβολιάζονται τώρα.

174 οι ιδιώτες γιατροί στο Νομό Δράμας

Αναφερόμενη σ’ αυτό το ζήτημα η κα. Βασιλείου σημειώνει αρχικά ότι, «τα  μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας είναι 443, εκ των οποίων οι 174 είναι ιδιώτες γιατροί» και εξηγεί: «Οι γιατροί του δημοσίου έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους μέσα στον Ιανουάριο. Εμείς ξεκινήσαμε με μια πλατφόρμα η οποία άνοιξε στις 13 Ιανουαρίου και αφορούσε τον πληθυσμό των 85+. Μπήκαμε δηλαδή σε μια πλατφόρμα, μαζί με τον γενικό πληθυσμό.

Τι σήμαινε όμως αυτό; Σήμαινε ότι, επειδή δεν ήμασταν 85+, έπρεπε μέσω των Ιατρικών Συλλόγων και Πανελληνίου να στείλουμε τα ΑΜΚΑ μας στο Υπουργείο Υγείας, να γίνει πιστοποίηση αυτών των δεδομένων, να μπουν στο σύστημα και στη συνέχεια να μπορούμε κι εμείς να μπούμε βάζοντας το ΑΜΚΑ και τα προσωπικά μας στοιχεία για να κλείσουμε ραντεβού, παρ’ όλο που δεν ήμασταν 85+.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, αν έμπαιναν λάθος τα στοιχεία ή είχαν δοθεί λάθος αρχικά, να υπήρχε μια τεράστια καθυστέρηση να κλείσουν οι συνάδελφοί μου τα ραντεβού τους. Με αποτέλεσμα κάποιοι να φτάσουν να έχουν ραντεβού μέσα στον Μάρτιο».

Η κα. Βασιλείου, επισημαίνει ότι έγινε μια προσπάθεια «με συνεχόμενες οχλήσεις προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου, προς την 4η ΥΠΕ, προς τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία έχουν ανοίξει όπως το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης και το Κέντρο Υγείας Δράμας (πρώην ΙΚΑ), με αποτέλεσμα την Τρίτη να έχουμε ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς των υγειονομικών – τουλάχιστον όλοι έχουν κάνει την πρώτη δόση και ένα 12% έχει κάνει τη δεύτερη δόση».

Και εξηγεί: «Πώς το καταφέραμε αυτό; Από δόσεις που περίσσευαν στέλναμε υγειονομικούς, ακύρωναν τα μακρινά ραντεβού που είχαν και το έκαναν νωρίτερα. Αυτό όμως έγινε με άσκηση πίεσης από την πλευρά μας».

EMBOLIASMOS

Ξεκρέμαστοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι

Παρ’ όλα αυτά, όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, το βοηθητικό προσωπικό των ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων δεν έχει εμβολιαστεί και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Στο θέμα αυτό η γεν. γραμματέας του Ι.Σ.Δ. κα. Βασιλείου εξηγεί:

«Τι γίνεται όμως τώρα; Ξεκρέμαστοι εντελώς είναι οι υγειονομικοί υπάλληλοι, οι οποίοι εργάζονται σε χώρους ιατρείων. Όταν το Υπουργείο βγήκε και είπε ότι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί στα Νοσοκομεία και στα ιδιωτικά κέντρα – νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, εμβολιάστηκε όλο το ιατρικό, το νοσηλευτικό, το παραϊατρικό, το προσωπικό της καθαριότητας, το προσωπικό της τροφοδοσίας, το διοικητικό, άπαντες. Έτσι έπρεπε να γίνει.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια προσπάθεια να εντάξουμε στα ραντεβού του συστήματος το προσωπικό μας. Γιατί το προσωπικό μας δεν ανήκει στις ηλικιακές ομάδες που ανοίγουν τώρα. Χθες άνοιξε η ηλικιακή ομάδα 60-65 και την Παρασκευή των 70-79.

Ποιος είναι ο λόγος που το κάνουμε αυτό; Το κάνουμε γιατί τα ιατρεία δεν μπορεί να παραμείνουν ανοικτά σε ένα τρίτο κύμα εάν το προσωπικό και ο γιατρός δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.  Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Και αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, γίνεται μόνο στην Ελλάδα. Σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος δεν έγιναν μ’ αυτόν τον τρόπο τα εμβόλια, διαχωρίζοντας υγειονομικούς σε κατηγορίες εντός του δημοσίου και εκτός του δημοσίου.

Το παράπονό μας είναι αυτό. Απλά σταθήκαμε τυχεροί στην περιοχή μας, γιατί οι πιέσεις και τα συνεχόμενα τηλεφωνήματά μας και ότι μένουμε σε μια περιοχή που όλοι μεταξύ μας γνωριζόμαστε και έχουμε μια προσωπική σχέση και επαφή, βοήθησαν στο να γίνουν γρηγορότερα και να ολοκληρωθούν τουλάχιστον σε πρώτη δόση, σε όλους τους γιατρούς μας οι εμβολιασμοί».

NOSOKOMEIO EMBOLIASMOI

Εμβολιάστηκε το 90% των ιδιωτών ιατρών

Ερωτώμενη για το τι γίνεται με το ζήτημα των αρνητών του εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα, αν δηλαδή υπάρχει μεγάλο ή μικρό ποσοστό ιατρών που αρνείται να εμβολιαστεί λόγω προσωπικών πεποιθήσεων, η ίδια επισημαίνει ότι, «στον ιδιωτικό τομέα το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό είναι πολύ μεγάλο και αγγίζει το 90% και στο προσωπικό  και στους γιατρούς. Δεν υπάρχει ιδιωτικό εργαστήριο και ιδιωτικό ιατρείο – τα βλέπουμε γιατί οι δηλώσεις τους περνούν μέσω του Ι.Σ. Υπάρχει πολλή μεγάλη συμμετοχή στο κομμάτι του εμβολιασμού. Αυτό βέβαια δεν ισχύει στο δημόσιο. Θα πρέπει να αναρωτηθεί το Υπουργείο, για πιο λόγο το βοηθητικό προσωπικό των Νοσοκομείων λειτουργεί μ’ αυτόν τον τρόπο.

Ήταν δύσκολο στην αρχή να συντονιστούμε και να βάλουμε τα μέλη μας στη διαδικασία να εμβολιαστούν νωρίτερα, γιατί όπως ξέρετε, υπήρχε μια δέσμευση των δόσεων από τα Σώματα Ασφαλείας. Για να καταλάβετε τη σειρά, ιδιώτες γιατροί μπήκαν στις ηλικίες 85+, περίμεναν να γίνουν και οι εμβολιασμοί στα Σώματα Ασφαλείας και μετά είχαμε εμείς προτεραιότητα».

Να δημιουργηθεί Μητρώο Εθελοντών Ιατρών

Ένα σοβαρό ζήτημα που προέκυψε κατά το δεύτερο και έντονο κύμα της πανδημίας, ήταν η αδυναμία ιδιωτών γιατρών να βοηθήσουν εθελοντικά στα Νοσοκομεία, όπως και στο Νοσοκομείο της Δράμας.

Οι ιδιώτες γιατροί δεν μπορούσαν να βοηθήσουν εθελοντικά με τις υπηρεσίες τους, καθώς δεν υπήρχε το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Η κα. Βασιλείου εξηγεί επ’ αυτού τι έγινε στη συνέχεια και ζητάει τη δημιουργία Μητρώο Εθελοντών στα Νοσοκομεία.

«Εθελοντές γιατροί στα Νοσοκομεία δεν μπορούσαν να πάνε. Αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί και να γίνει κατανοητό προς όλους. Και αυτό γιατί ο εθελοντισμός στην Ελλάδα δεν είναι εθελοντικά κατοχυρωμένος, γιατί ένας εθελοντής γιατρός με μια παρουσία σε ένα δημόσιο χώρο δεν καλύπτεται νομικά αν συμβεί κάτι. Επομένως, η κυβέρνηση βρήκε μια άλλη φόρμουλα του στιλ, ελάτε να σας δώσουμε έμμισθη θέση. Ούτε αυτό μπορούσε να γίνει, γιατί έπρεπε να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία για να πάνε στο Νοσοκομείο με παροχή υπηρεσιών.

Αυτό το οποίο εμείς ζητήσαμε και ζητάμε ακόμα – γιατί έρχεται και ένα τρίτο κύμα – είναι να δημιουργηθεί μια ενδιάμεση κατάσταση. Δηλαδή, να δηλώσω ότι θέλω να είμαι εθελοντής, να δημιουργηθεί ένα Μητρώο εθελοντών σε κάθε Νοσοκομείο και να υπογράψω μια σύμβαση (μεταξύ του Νοσοκομείου που είναι δημόσιος φορέας και του ιδιώτη γιατρού), μέσα στην οποία θα αναφέρεται για ποιο λόγο πηγαίνω και ποιος ορίζει τα καθήκοντά μου. Να φαίνεται δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο συνεργαζόμαστε. Γιατί αυτό είναι περιορισμένου χρόνου και όχι αορίστου. Με χρησιμοποιεί ο δημόσιος τομέας, να προσφέρω υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες τις οποίες ορίζει, ο υπεύθυνος του Νοσοκομείου για τους εθελοντές γιατρούς».

Θεσμικό το ζήτημα

Όπως εξηγεί η κα. Βασιλείου, «το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά καθαρά θεσμικό. Και πρέπει ο γιατρός ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του, ιδιώτης σε δημόσιο φορέα, να είναι πλήρως κατοχυρωμένος. Γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και πονηροί. Και ξέρετε ήδη ότι αρκετοί πολίτες έχουν σκοπό να κινηθούν και νομικά απέναντι στα Νοσοκομεία. Τι θα γίνει αν σ’ αυτή τη διαμάχη εμπλέκεται και ένας ιδιώτης γιατρός ο οποίος πήγε να βοηθήσει και ξαφνικά βρεθεί εμπλεκόμενος σε μια τέτοια ιστορία;

Αυτό το ζήτημα είχε συζητηθεί, είχε γίνει μια τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, δεδομένου ότι και πολλοί βουλευτές ζητούσαν να φύγουν από τη Βουλή και να βοηθήσουν στα Νοσοκομεία. Ήρθε προς συζήτηση και έγινε τελικά μια τροπολογία, η οποία κατά κάποιο τρόπο κατοχυρώνει τους ιδιώτες να παρέχουν υπηρεσίες.

Αλλά δεν έχει οριστεί το πλαίσιο το οποίο εμείς ζητήσαμε. Να υπάρχει Μητρώο εθελοντών γιατρών, όπου φαίνονται τα στοιχεία τους και η ειδικότητά τους και να οριστεί ένας από το δημόσιο, ο οποίος θα είναι ο προϊστάμενός τους κατά κάποιο τρόπο που θα ορίζει τα καθήκοντά τους και θα αναλαμβάνει βέβαια και την ευθύνη».

Καταλήγοντας σ’ αυτό το θέμα η κα. Βασιλείου τονίζει ιδιαίτερα ότι, «στην Ελλάδα, αυτό από το οποίο πάσχει  ο δημόσιος τομέας, είναι το να αναλάβει κάποιος την ευθύνη. Αυτό στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει. Η σφραγίδα και η υπογραφή μας ουσιαστικά είναι και η ανάληψη της ευθύνης».

Πρωτόγνωρες καταστάσεις

Τέλος, σε αναφορά της για όλα όσα επικρατούν αυτή την ώρα, η γενική γραμματέας του Ι.Σ.Δ., σημειώνει ότι «αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο, το γεγονός δηλαδή ότι πρέπει να εμβολιαστεί μια τόσο μεγάλη μάζα πληθυσμού, δεν έχει ξαναγίνει. Στα ελληνικά δεδομένα δεν υπήρχε τέτοια οργάνωση. Αξίζουν συγχαρητήρια στους συναδέλφους μας που βρίσκονται στα  Κέντρα Υγείας, με πόση διάθεση εμβολιάζουν τον κόσμο και πραγματικά κάνουν υπέρβαση δυνατοτήτων και δυνάμεων. Γιατί δεν είναι πολύ εύκολο να βγάλεις εις πέρας ένα τέτοιο έργο.

Από εκεί και πέρα προβλήματα υπάρχουν, οι Ι.Σ. είναι εδώ για να συνδράμουν. Εμείς δεν είμαστε απέναντι σ’ αυτό που γίνεται. Αλλά προσπαθούμε να εντάξουμε τα μέλη μας, το βοηθητικό προσωπικό των ιατρείων μας και στη συνέχεια όταν εμβολιαστούμε και είμαστε μάχιμοι, μπορούμε κι εμείς να συμβάλουμε με τη σειρά μας και να πάνε εθελοντικά σε όλα αυτά τα εμβολιαστικά κέντρα, όταν ξεκινήσουμε να εμβολιάζουμε ηλικίες κάτω των 60».