Repetitio est mater studiorum
Ανοιχτό θέατρο στην πόλη μας
Του κ. Γ. Κ. Χατζόπουλου, τ. Λυκειάρχη
Στο θέμα της κατασκευής ανοιχτού θεάτρου στην πόλη μας είχα αναφερθεί πριν από μερικά χρόνια. Το ξαναφέρνω στη δημοσιότητα, γιατί πιστεύω ότι από την ανέγερσή του θα προέλθουν αρκετά και ουσιαστικά οφέλη, για τα οποία θα γίνει λόγος στη συνέχεια.
Μάλιστα, με την ιδιότητα του Προέδρου της Εταιρείας Δραμινών Μελετών, έκανα στο τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο Δράμας εισήγηση για το θέμα, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα.
Στη συνέχεια η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δράμας υποβλήθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η οποία και την ενέκρινε ομόφωνα.
Το θέμα όμως έμεινε εκεί. Πάγωσε. Μάλιστα είχε προϋπολογισθεί τότε η δαπάνη του ενός δισεκατομμυρίου σε δραχμές για την ανέγερσή του.
Η πρόταση αναφερόταν στην αξιοποίηση του λατομείου της περιοχής του Προφήτη Ηλία, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Προβλεπόταν λοιπόν η ανέγερση ανοιχτού θεάτρου στο χώρο εκείνο, κατά το πρότυπο των αρχαίων θεάτρων.
Στην κατασκευή του θα μπορούσαν να συνεισφέρουν οι κάτοχοι λατομείων μαρμάρου της περιοχής μας. Έτσι θα ήταν μια καλή ευκαιρία, κοντά στα άλλα, να διαφημισθεί το εξαίρετο μάρμαρο, το οποίο προσφέρει πλουσιοπάροχα η Ηδωνίδα γη.
Ας δούμε όμως ποια θα είναι τα οφέλη από την ανέγερση ενός ανοιχτού θεάτρου.
Πριν τα αναφέρουμε, οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο χώρος εκείνος, ο οποίος εκτείνεται σε εκατό περίπου στρέμματα και ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, παρουσιάζει μιαν εξαιρετική θέα με την πεδιάδα του νομού μας να απλώνεται στα πόδια του, ενώ αντίκρυ του υψώνεται το ιερό Παγγαίο, χώρος λατρείας από τα αρχαιότατα χρόνια μέχρι σήμερα (Μαντείο κατά την αρχαιότητα, το οποίο εποπτεύανε οι αρχαίοι Σάτρες, ενώ στα χριστιανικά χρόνια έγινε η κιβωτός της Ορθοδοξίας με την παλαίφατη Ιερά Μονή της Εικοσιφοινίσσης, που φιλοξενεί τη θαυματουργό εικόνα, την αχειροποίητη, της μητέρας του Χριστού και όλων των χριστιανών, την πονολύτρια Παναγία).
Κι ας έρθουμε τώρα στα οφέλη, τα οποία θα προκύψουν:
Πρώτα πρώτα ο χώρος θα πάψει να αποτελεί μια ανοιχτή πληγή, η οποία θα μας εκθέτει ως πολιτισμένους ανθρώπους, αφού ένα από τα τραύματα, που δέχθηκε το περιαστικό δάσος, δε θα υφίσταται πια.
Δεύτερον η όλη περιοχή θα μεταβληθεί σε χώρο εξαίρετης πολιτιστικής παρουσίας.
Τρίτον με την ανέγερση του ανοιχτού θεάτρου εύλογα θα ακολουθήσει και η οικοδόμηση και άλλων κτισμάτων, τα οποία θα δοθούν στη διάθεση των κατοίκων.
Τέταρτον είναι μια καλή ευκαιρία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Πέμπτον θα καταστεί δυνατή η παρουσίαση αρχαίων θεατρικών έργων (τραγωδιών και κωμωδιών) στα πλαίσια του Φεστιβάλ αρχαίου δράματος Φιλίππων, κάτι, το οποίο θα αναβαθμίσει πολιτιστικά, κοινωνικά και πνευματικά την περιοχή μας, αφού οι παραστάσεις θεατρικών έργων από τα αρχαιότατα ακόμη χρόνια θεωρούνταν σοβαρά ως διδασκαλία υψηλής παιδείας (Ας μη λησμονούμε τη θέσπιση των θεατρικών κατά τη διάρκεια του χρυσού αιώνα της Αθήνας).
Έκτον θα δημιουργηθεί πηγή εσόδων από τις μουσικές παραστάσεις των διαφόρων μουσικών σχημάτων, τα οποία επισκέπτονται κατά τους θερινούς μήνες την περιοχή μας και τα οποία, δυστυχώς, για την επιτέλεση του έργου τους αναζητούν ποδοσφαιρικά γήπεδα. Είναι αυτονόητο ότι οι χώροι αυτοί προορίζονται για άλλες δραστηριότητες και συνεπώς η καταφυγή σ’ αυτούς λειτουργεί «ανορθόγραφα».
Το ανοιχτό αυτό θέατρο, πέρα από τις θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, θα μπορέσει να λειτουργήσει και ως χώρος άλλων πνευματικών εκδηλώσεων, όπως η διοργάνωση Φεστιβάλ λόγου και τέχνης, η γιορτή λαϊκών χορών, λαϊκών μιμοδραμάτων, εθιμικών εκδηλώσεων, που λαμβάνουν χώρα κατά τους θερινούς μήνες κ.α.
Έδωσα σε αδρές γραμμές τη σκέψη μου και τα οφέλη, τα οποία θα προκύψουν από την ανέγερση ανοιχτού θεάτρου στην πόλη μας. Ευελπιστώ ότι θα ευαισθητοποιηθούν, όσοι αγαπούν πραγματικά τον τόπο μας. Καλόν είναι να μην τα αναμένουμε όλα από το αθηνοκεντρικό κράτος. Ας ενεργοποιήσουμε τη σκέψη και τα χέρια μας. Έχουμε να ωφεληθούμε πολλά.