Δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»
Ανοικτή διαδικτυακή ημερίδα με θέμα
τη ρύθμιση οφειλών και μια δεύτερη
ευκαιρία διοργανώνουν φορείς της Δράμας
Τ. Πούλιος: Πρόκειται για το τι προβλέπει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας,
ο οποίος θα ισχύσει κανονικά από τον Απρίλιο
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΝΟΙΚΤΗ διαδικτυακή ημερίδα με κεντρικό θέμα: «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και ώρα 14.00 έως και 16.00 το απόγευμα.
Η διαδικτυακή ημερίδα θα μεταδοθεί μέσω των social media του Δήμου Δράμας και των συνδιοργανωτών της ημερίδας (facebook του Δήμου Δράμας, και στο κανάλι του Δήμου Δράμας στο youTube).
Διοργανωτές είναι η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπ. Οικονομικών, ο Δήμος Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας και η Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Δράμας.
Επί της ουσίας, πρόκειται για μια ημερίδα, η οποία θα αναφέρεται στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα και στο τι προβλέπει.
Πούλιος: Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας
Για τη διοργάνωση της ημερίδας, αλλά κυρίως για το τι προβλέπει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος.
Όπως επισημαίνει, «η συγκεκριμένη διαδικτυακή ημερίδα, αφορά την ρύθμιση των οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, όπως αυτές έχουν ήδη εισαχθεί στη νομοθεσία της χώρας, όπως στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα.
Η έναρξη εφαρμογής του έχει προς το παρόν ανασταλεί τρεις μήνες λόγω της πανδημίας, αλλά η ουσία είναι ότι από τον Απρίλιο και μετά θα ισχύσει κανονικά.
Θα πρέπει να πούμε ότι, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι όλης της χώρας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο νομοθέτημα, διότι ουσιαστικά αναιρεί εντελώς την προστασία της πρώτης κατοικίας όπως την γνωρίζαμε μέχρι τώρα και ουσιαστικά δίνει μια μεγάλη δυνατότητα, ευχέρεια, στα τραπεζικά συστήματα, να προχωρήσουν σε διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, όπως αυτό συνέβαινε με τον γνωστό νόμο Κατσέλη και όλα τα σχετικά νομοθετήματα, που είχαν ως σκοπό την προστασία της πρώτης κατοικίας».
Όπως ιδιαίτερα επισημαίνει ο κ. Πούλιος, «το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ουσιαστικά θα πάψει να υπάρχει. Είναι τόσο πολύπλοκες και τόσο δύσκολες οι διαδικασίες υπαγωγής κάποιου στην όποια προστασία απομείνει που θα αφορά πάρα πολύ λίγους πλέον».
Για πρώτη φορά πτώχευση φυσικών προσώπων
Ερωτώμενος για το ποια είναι ουσιαστικά η δεύτερη ευκαιρία, ο ίδιος τονίζει ότι, «αυτό σημαίνει ότι εισάγεται για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Η δυνατότητα πτώχευσης πλέον και του ιδιώτη. Στο ελληνικό Δίκαιο, μέχρι τώρα, μπορούσε να πτωχεύσει μόνο νομική μορφή, μια εταιρεία. Πλέον, με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, μπορεί να πτωχεύσει και ο ιδιώτης, το φυσικό πρόσωπο δηλαδή. Υπάρχει μια διαδικασία, μέσω της οποίας σε μια τριετία ολοκληρώνεται η πτώχευση, και μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου την όποια δραστηριότητά του.
Οι διαδικασίες και αυτά που προβλέπονται είναι θεωρητικά προς το παρόν, δεν έχουν δοκιμαστεί στην πράξη. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν τις ενστάσεις τους και σ’ αυτή τη διαδικασία. Παρά ταύτα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και είναι νόμος του κράτους και μάλιστα από τον Απρίλιο θα είναι σε πλήρη εφαρμογή».
Καταλήγοντας, ο κ. Πούλιος τονίζει ότι, «οι προβλέψεις που υπάρχουν στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα, είναι για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπου θα ακολουθείται μια νέα διαδικασία. Σύμφωνα με την οποία θα παραμένεις στην πρώτη κατοικία, αλλά θα καταβάλεις ενοίκιο και μετά την πάροδο ενός διαστήματος που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 12 χρόνια, έχεις τη δυνατότητα αγοράς του ακινήτου, αλλά χωρίς να προσμετρούνται οι δόσεις που έχεις καταβάλει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Προβλέπεται μεν κάποια διαδικασία της επιδότησης του ενοικίου, αλλά είναι τόσο αυστηρές οι προϋποθέσεις που η επιδότηση θα αφορά πάρα πολύ λίγους».