Από τον Ορθοπεδικό ιατρό του Νοσοκομείου κ. Άλκη Σαρίδη
Ανοικτή επιστολή και φωνή
αγωνίας για το Νοσοκομείο Δράμας
► Με ειδικευόμενους ιατρούς ΩΡΛ και Ορθοπεδικής προσπαθούν
να αντιμετωπίσουν τον Covid-19 με απόφαση της διοίκησης!
► «Βάζουν στο γύψο την Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας»
Του Θανάση Πολυμένη
ΦΩΝΗ ΑΓΩΝΙΑΣ μέσω ανοικτής επιστολής προς τους Δραμινούς συμπολίτες μας, εκφράζει ο ιατρός Ορθοπεδικός και Διευθυντής Ε.Σ.Υ. της Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας, κ. Άλκης Σαρίδης.
Ο κ. Σαρίδης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας – Αναπληρωτής Δημάρχου Προσοτσάνης, έδωσε χθες στη δημοσιότητα ανοικτή επιστολή, την οποία τιτλοφορεί ως «φωνή αγωνίας», σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Δράμας, αναφορικά με το ζήτημα της έκτασης κατάστασης της πανδημίας και τις κλινικές COVID-1, COVID-2, ΤΕΠ – COVID και Παθολογική Κλινική, του Νοσοκομείου του Νομού μας.
Αρχικά ο κ. Σαρίδης είχε προχωρήσει σε ανάρτηση στο διαδικτυακό του προφίλ και στη συνέχεια εξέδωσε την σχετική ανοικτή επιστολή, μέσω της οποίας αναφέρεται στην μάλλον τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο, επισημαίνοντας ότι με τις αποφάσεις της διοίκησης του ιδρύματος, αποδυναμώνεται πλήρως και «μπαίνει στο γύψο» όπως επισημαίνει, η Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας.
Στην επιστολή του ο κ. Σαρίδης, κάνει λόγο για την «παντελή υποβάθμιση της Ορθοπεδικής Κλινικής» και επισημαίνει ότι «διακρίνει κανείς την προχειρότητα καθώς και την έλλειψη οργάνωσης» από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Τονίζει ιδιαίτερα ότι, «όλο αυτό το χρονικό διάστημα η αντιμετώπιση της πανδημίας στηρίχτηκε στις υπεράνθρωπες προσπάθειες, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και κυρίως, της παθολογικής κλινικής», ενώ ζητάει από τη διοίκηση να του εξηγήσει για ποιο λόγο αποδυναμώνεται η Ορθοπεδική Κλινική, καθώς μεταφέρει απ’ αυτήν 4 ειδικευόμενους Ορθοπεδικούς στα τμήματα της αντιμετώπισης για τον Covid-19.
Σαρίδης: Θα έπρεπε να υπάρξει διαχωρισμός του Νοσοκομείου
Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε και μίλησε χθες με τον κ. Σαρίδη, ο οποίος επεσήμανε ότι «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» διευκρινίζοντας αρχικά ότι θα έπρεπε να υπάρξει ένας διαχωρισμός, κατά κάποιο τρόπο, του παλαιού με το νέο κτίριο του Νοσοκομείου. «Θα έπρεπε να χωριστεί σε δύο ανεξάρτητες μονάδες κατά κάποιο τρόπο, ώστε κυρίως να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Αυτό το ζήτημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» σημειώνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «επειδή το σύστημα έχει ανάγκη από Παθολόγους, θα μπορούσε στο Νοσοκομείο να επιστρατεύσει Παθολόγους από τα Κέντρα Υγείας της Δράμας προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία του. Θα μπορούσαν αντί να πάρουν όλους τους ειδικευόμενους Ορθοπεδικούς, οι οποίοι δεν είναι και σε θέση να δώσουν αυτά που πρέπει να δώσουν, θα μπορούσαν επικουρικά μόνο να τους χρησιμοποιήσουν, αλλά όχι αποκλειστικά. Για παράδειγμα στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης έχει 4 παθολόγους και θα μπορούσαν να πάρουν τους 3 ή του 2 έστω, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση».
Ανοικτή επιστολή
Στην ανοικτή επιστολή που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. Σαρίδης, επισημαίνει αναλυτικότερα τα εξής:
[Φωνή Αγωνίας
Παντελής υποβάθμιση της Ορθοπεδικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Της Δράμας
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που διαδραματίζονται στο νοσοκομείο μας όσο αφορά την πανδημία, θα μπορούσε κανείς να διακρίνει την προχειρότητα καθώς και την έλλειψη οργάνωσης τόσο σε κεντρικό αλλά και διοικητικό επίπεδο.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η αντιμετώπιση της πανδημίας στηρίχτηκε στις υπεράνθρωπες προσπάθειες, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και κυρίως, της παθολογικής κλινικής. Προφανώς ως γιατροί όλων των υπολοίπων ειδικοτήτων θα έπρεπε να έχουμε και (έχουμε;) την καλή διάθεση να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή.
Με μεγάλη απογοήτευση όμως, παρατηρώ ότι η Διοίκηση, η Ιατρική Υπηρεσία ,καθώς και οι Διευθυντές των υπολοίπων κλινικών, έχουν αποδεκατίσει την Ορθοπεδική Κλινική χωρίς καμία ουσιώδη συζήτηση.
Την απόφαση για το κλείσιμο της Ορθοπεδικής Κλινικής, στο οποίο και δεν αντιδράσαμε, ακολούθησε η απόφαση της μετακίνησης ΟΛΩΝ των ειδικευόμενων μας ιατρών, στις κλινικές covid και ΤΕΠ και ενός μόνο ΩΡΛ από την ανάλογη κλινική.
Θα ήθελα λοιπόν να μου εξηγείστε τους λόγους αυτής της απόφασης, γνωρίζοντας ότι η Ορθοπεδική Κλινική, είναι αυτή με τις περισσότερες προσελεύσεις επειγόντων περιστατικών στα ΤΕΠ του χειρουργικού τομέα, καθώς και με τα περισσότερα επείγοντα χειρουργεία.
Πιστεύω πως αυτό το μείζον υγειονομικό πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα, μέσα από συζήτηση, με όλο το ιατρικό δυναμικό (παιδίατροι, ουρολόγοι, γενικοί ιατροί νοσοκομείου και ΚΥ, οφθαλμίατροι και χειρουργοί) προτάσεις και αντιπροτάσεις, και όχι με προαποφασισμένες εντολές.
Υ. Γ.
Η δημόσια τοποθέτηση μου, έρχεται ύστερα από προσπάθειες εύρεσης λύσεων αλλά και μετά την απόλυτη διαδικασία της Διοίκησης να προβεί σε αυτές τις αποφάσεις που «βάζουν» την Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας στον γύψο!
Άλκης Σαρίδης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας – Αναπληρωτής Δημάρχου Προσοτσάνης – Ορθοπεδικός Χειρούργος – Διευθυντής Ε.Σ.Υ. – Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών.]
Η απόφαση της Διοίκησης
Ο κ. Σαρίδης, δίνει επίσης στη δημοσιότητα και την απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Δράμας, σύμφωνα με την οποία, ένα ειδικευόμενος ΩΡΛ από την Χειρουργική όπου υπηρετεί, όπως και τέσσερις ειδικευόμενοι Ορθοπεδικής (ο ένας επίσης υπηρετεί στη Χειρουργική), μετακινούνται στις κλινικές COVID-1, COVID-2, ΤΕΠ – COVID και Παθολογική Κλινική, και υπό τον συντονισμό και την επίβλεψη Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής ή του εκάστοτε Υπεύθυνου ειδικού ιατρού της Κλινικής.
Τέσσερις Ειδικοί Παθολόγοι
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το Νοσοκομείο Δράμας διαθέτει μόνο τέσσερις Ειδικούς Παθολόγους, προκειμένου να λειτουργήσει τα παραπάνω τμήματα και οι οποίοι δεν επαρκούν. Το πρόβλημα μάλιστα έχει αναδείξει με επιστολή του και ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, («Π.Τ.» 6 Νοεμβρίου 2020) ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και αναρωτιέται: [Ενημερωθήκαμε ανεπίσημα, ότι δυο τμήματα, εκτός της παθολογικής κλινικής, μετατράπηκαν σε κλινικές covid και μας γεννάται η απορία πως λειτουργούν αυτά τα τμήματα με μόλις τέσσερεις ειδικούς παθολόγους και χωρίς την συνδρομή πνευμονολόγου.]
Και όπως ενημερώνει μάλιστα, [Σας γνωστοποιούμε επίσης ότι ήδη έχουμε ζητήσει (είναι εις όλους σας γνωστό) από τους υπεύθυνους και τον Πρωθυπουργό την πρόσληψη τουλάχιστον 8 ειδικών παθολόγων από τις 11 θέσεις που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου στην παθολογική κλινική και επιπλέον 2 ογκολόγων, δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλες σοβαρές, χρόνιες και επικίνδυνες για την υγεία ασθένειες.]
Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι, τόσο για τις συνεχείς επιστολές του Ιατρικού Συλλόγου, όσο και για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Δράμας, η διοίκηση επιμένει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της και να μη δίνει στη δημοσιότητα απαντήσεις ή άλλα στοιχεία. Με αποτέλεσμα, οι συμπολίτες μας να μην γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει.