Home > Πρώτο Θέμα > Ανησυχίες του Αστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Προσοτσάνης για μη ολοκλήρωση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Προσοτσάνης

Ανησυχίες του Αστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Προσοτσάνης για μη ολοκλήρωση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Προσοτσάνης

Με επιστολή του στον «Πρωινό Τύπο»

Ανησυχίες του Αστικού Οικοδομικού

Συνεταιρισμού Προσοτσάνης για μη ολοκλήρωση

του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Προσοτσάνης

Δήμαρχος Θ. Αθανασιάδης: «Σε διαδικασία σύνταξης των τευχών δημοπράτησης»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ του για το κατά πόσο προχωράει το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Προσοτσάνης, εκφράζει ο Αστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός Προσοτσάνης, με σχετική επιστολή την οποία απέστειλε στον «Πρωινό Τύπο».

Όπως επισημαίνεται μάλιστα στην επιστολή, «Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Προσοτσάνη καρκινοβατεί. Δεν  υπάρχει θέληση, ικανότητα ή υποκρύπτεται σκοπιμότητα;»

Ο Αστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός, ιδρύθηκε το 1992, αριθμεί 600 μέλη και το έτος 2000 αγόρασε από το Δήμο Προσοτσάνης έκταση 530 στρεμμάτων στην περιοχή «ΡΟΣΛΕΝ» ή «ΕΠΑΝΩ ΑΜΠΕΛΙΑ», που βρίσκεται μεταξύ της εθνικής οδού Δράμας – Κ. Νευροκοπίου και του αλσυλλίου Προσοτσάνης.

Στη συνέχεια, ο Συνεταιρισμός εκπόνησε τις απαραίτητες μελέτες (πολεοδομική, ρυμοτομική κλπ), ενώ έλαβε και τις σχετικές εγκρίσεις από την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καβάλας, το Δασαρχείο Δράμας, τη Δ/ση Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Δράμας για αλλαγή χρήσης γης από βοσκότοπο σε οικιστική.

Εκκρεμεί μέχρι σήμερα η εκπόνηση μελέτης τοπικού χωροταξικού σχεδιασμού από τον Δήμο Προσοτσάνης προκειμένου να χαρακτηριστεί η εν λόγω έκταση ως νέα οικιστική περιοχή και να προχωρήσει ο Συνεταιρισμός στην πολεοδόμηση της (μετά φυσικά από κατάθεση σχετικού φακέλου μελετών και εγκρίσεών τους από το αρμόδιο Υπουργείο).

Όπως αναφέρει στην σχετική επιστολή του ο Συνεταιρισμός, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης, τον Ιούνιο του 2019, έγινε η χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας με το ποσό των 653.101,80 ευρώ.

Όπως υποστηρίζουν επίσης, «μέχρι σήμερα όμως, δεν έχει προχωρήσει η προβλεπόμενη διαδικασία της δημοπράτησης του έργου (σ.σ. του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου), ώστε να αναλάβει κάποιος ανάδοχος (π.χ. μελετητικό γραφείο) την εκπόνηση της μελέτης του Τ.Π.Σ. του Δήμου».

Αυτό που διατείνεται μέσω της επιστολής του ο Αστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός Προσοτσάνης, είναι ότι, αν μέχρι τέλος του έτους δεν δημοπρατηθεί το έργο της μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, τότε τα χρήματα αυτά θα χαθούν και δεν θα μπορέσει να γίνει η μελέτη, ενώ δεν θα υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης της διαδικασίας στο επόμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ (2021-2027) της Περιφέρειας ΑΜΘ και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη πηγή.

Κάποια στιγμή τον Αύγουστο του 2022, το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού συναντήθηκε με το δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη. Για τη συνάντηση αυτή επισημαίνουν στην επιστολή τους: [Στη συνάντηση ειπώθηκε, μεταξύ άλλων, από τον κ. δήμαρχο ότι η δημοπράτηση της εν λόγω μελέτης η οποία ήταν σχεδόν έτοιμη, θα προκηρυχθεί εντός του επόμενου μήνα (δηλ. τον Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με υπάλληλο της Πολεοδομίας Δράμας) και ο ανάδοχος θα υπογράψει τη σύμβαση για να ξεκινήσει τις εργασίες του, το πολύ μέχρι τέλος του έτους (2022), δίνοντάς του χρονοδιάγραμμα για να ολοκληρώσει το έργο, μέχρι τέλος του 2023.

Το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού βλέποντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο εν λόγω έργο αφού δεν υπήρξε δημοπράτηση εκπόνησης της μελέτης του Τ.Π.Σ. του Δήμου Προσοτσάνης, επανήλθε με νέα του επιστολή στις 30-1-2023 προς τον κ. δήμαρχο Προσοτσάνης από τον οποίο ζητάει να ενημερωθεί για τα εξής:

α) Τους λόγους που ακόμη καθυστερεί να δημοπρατηθεί το εν λόγω έργο.

β) Γιατί δεν προσλήφθηκε ένας ιδιώτης χωροτάκτης μηχανικός, ως εξωτερικός συνεργάτης του Δήμου, για να προκηρύξει το έργο και να παρακολουθήσει την υλοποίηση του, αφού δεν προχώρησε η υποτιθέμενη συνεργασία με τον Δήμο Δράμας και την Πολεοδομία Δράμας και οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Προσοτσάνης αδυνατούν να το φέρουν εις πέρας.

γ) Εάν δύναται τώρα να τροποποιηθεί το χρονοδιάγραμμα ώστε να προλάβει να ολοκληρωθεί η εκπόνηση του Τ.Π.Σ. μέχρι το τέλος του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-20 στο οποίο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση.

δ) Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από τη Διαχειριστική Αρχή στο προηγούμενο (γ’) ερώτημα, εάν ο Δήμος Προσοτσάνης έχει ψάξει για εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης του έργου (π.χ. το πρόγραμμα «Κων/νος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας όπου έχουν ενταχθεί τα Τ.Π.Σ. δεκάδων Δήμων της χώρας ή άλλο) και το χρονοδιάγραμμα ενεργειών του προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο, με οποιοδήποτε τρόπο, το συντομότερο δυνατό.]

Δεκάδες τα χωροταξικά θέματα

Όπως αναφέρουν επίσης σε άλλο σημείο, «η καθυστέρηση δεν είναι μόνο εις βάρος των μελών του Συνεταιρισμού, αλλά και των συμφερόντων του Δήμου και των δημοτών του. Υπάρχουν δεκάδες χωροταξικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν από την εν λόγω μελέτη (π.χ. νομιμοποίηση του Βιοτεχνικού Πάρκου, χώρο για εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων, οικοδομικά τετράγωνα εντός της Προσοτσάνης χαρακτηρισμένα ως «πράσινο» που οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, προστασία περιοχών που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, την οργανωμένη επέκταση των οικισμών, τον καθορισμό χρήσεων για να υπάρχουν κανόνες και να μην κάνει ο οποιοσδήποτε ότι θέλει όπου το θέλει εις βάρος των γειτόνων του ή του περιβάλλοντος). Σε ότι μας αφορά, θα προχωρήσει επιτέλους η πολεοδόμηση της έκτασής μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και δημογραφίας αφού σε βάθος χρόνου θα δημιουργηθεί ένας νέος οικισμός 600 περίπου κατοικιών.]

 

Αθανασιάδης: Σε διαδικασία σύνταξης των τευχών δημοπράτησης

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με το δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη, προκειμένου να δώσει κάποια σχετική απάντηση στην επιστολή του Οικοδομικού Συνεταιρισμού.

Η δήλωση του δημάρχου δόθηκε με σχετικό έγγραφο προς τον «Πρωινό Τύπο» και ως απάντηση προς τον Αστικό Οικοδομικό Συνεταιρισμό, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Προσοτσάνης είναι στη διαδικασία σύνταξης των τευχών δημοπράτησης. Αναλυτικότερα, αναφέρονται τα εξής:

[Σε απάντηση στο ανωτέρω σχετικό σας ενημερώνουμε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Προσοτσάνης είναι στη διαδικασία σύνταξης των τευχών δημοπράτησης για την υλοποίηση της πράξης “Τ.Π.Σ. Δήμου Προσοτσάνης” η οποία και προβλέπεται να ξεκινήσει στο τέλος του έτους 2023 ενώ το έργο αποτελεί έργο γέφυρα που θα συνεχιστεί στο επόμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2023- 2027. Στόχος του Δήμου Προσοτσάνης είναι να εκπονήσει το Τοπικό Πολεοδομικό σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας, να δοθούν δηλαδή λύσεις σε ενιαίο επίπεδο λόγω της γειτνίασης των δύο Δήμων και κυρίως της ΒΙΠΑ Προσοτσάνης και της Βιοτεχνικής Περιοχής Δράμας.

Ωστόσο για τη Δημοτική Ενότητα Προσοτσάνης έχει εκπονηθεί και εγκριθεί Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) του Ν. 1337/1983 μόνο για τον οικισμό της Δ.Κ. Προσοτσάνης Το Γ.Π.Σ. εγκρίθηκε με την αριθ. 73399/4912/4-8-1994 Υ.Α. (ΦΕΚ Δ 1007/27-09-1994) και προέβλεπε την πολεοδομική οργάνωση του οικισμού Προσοτσάνης για προγραμματικό πληθυσμιακό μέγεθος 3.850 κατοίκων, τη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, τα απαραίτητα έργα δικτύων υποδομών και προτάσεις για την ασφάλεια-πυροπροστασία του οικισμού όπου δεν προβλεπόταν η δημιουργία Οικοδομικού Συνεταιρισμού.

Η Μελέτη του ΤΠΣ θα περιλαμβάνει όλα όσα αναφέρονται στην Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/72343/1885 (ΦΕΚ 3545 Β’/03-08-2021) «Τεχνικές προδιαγραφές Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ)» . Η εκπόνηση των ΤΠΣ αποτελεί σύνθετο έργο που περιλαμβάνει αφενός, διαδικασίες κατάρτισης και έγκρισης των απαραίτητων μελετών και αφετέρου, συμμετοχικές διαδικασίες γνωμοδοτήσεων και κοινωνικής διαβούλευσης επί του περιεχομένου του ΤΠΣ οι οποίες διασφαλίζουν το δημοκρατικό προγραμματισμό στο τοπικό επίπεδο των Πρωτοβάθμιων ΟΤΑ και τον οριζόντιο συντονισμό της διοίκησης. Η όλη διαδικασία διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστο τρία έτη και από την διαδικασία αυτή θα προκύψει αν η συγκεκριμένη περιοχή θα χαρακτηριστεί οικιστικής χρήσης. Ακόμα και αν προκύψει αυτό, μετά θα πρέπει να προχωρήσετε στη διαδικασία ιδιωτικής πολεοδόμησης .]