Home > νέα > Ανησυχητικά τα στοιχεία αύξησης του καπνίσματος σε μαθητές και μαθήτριες ► Δράσεις της Περιφέρειας στα σχολεία για τη διακοπή του καπνίσματος

Ανησυχητικά τα στοιχεία αύξησης του καπνίσματος σε μαθητές και μαθήτριες ► Δράσεις της Περιφέρειας στα σχολεία για τη διακοπή του καπνίσματος

Συνέντευξη Τύπου από τον αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής

Ανησυχητικά τα στοιχεία

αύξησης του καπνίσματος

σε μαθητές και μαθήτριες

► Δράσεις της Περιφέρειας στα σχολεία για τη διακοπή του καπνίσματος

► Δηλώσεις από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγιωτίδη, την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κα. Βασιλείου και τον αν. διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Κόλτση

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ σημαντική σειρά δράσεων κατά του καπνίσματος για τους εφήβους, ξεκινάει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών και μαθητριών, για τις επιβλαβείς συνέπειες.

Στόχος της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, αλλά και της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, με πρωτοβουλία του αρμόδιου θεματικού αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και συμβούλου Δράμας κ. Αλέξανδρου Παναγιωτίδη, είναι να γίνει κατανοητό προς τους νέους, ότι το τσιγάρο – κάθε είδους τσιγάρο – βλάπτει σοβαρά την υγεία και προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε πολλά επίπεδα.

Για το λόγο αυτό, η Περιφέρεια ΑΜΘ, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης, την έναρξη δράσεων στα σχολεία της Δράμας, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Όλγα Βασιλείου και τον κ. Χρήστο Κόλτση, αναπληρωτή του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σπ. Κιουλάνη και διευθυντή του 2ου ΓΕΛ Δράμας, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου σχετικά με το παραπάνω θέμα.

Παναγιωτίδης: Η κατάσταση έχει ξεφύγει

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Παναγιωτίδης, σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό τα τελευταία χρόνια, να αναφερθεί ότι έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά σε σχολεία με παιδιά που καπνίζουν» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των παιδιών που καπνίζουν και η κατάσταση έχει ξεφύγει».

Όπως λέει, «εκτός από το τσιγάρο, υπάρχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, υπάρχει η ελεύθερη αγορά πλέον της κάνναβης και είναι καιρός να προστατεύσουμε και να ενημερώσουμε τα παιδιά αυτά τι προκαλεί το τσιγάρο. Το τσιγάρο έχει καταγράψει στην περιοχή της Δράμας, πολλά περιστατικά καρκίνου και όχι μόνο, με άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα κτλ».

Αυτό που τονίζει ο ίδιος, είναι ότι, «στόχος της Περιφέρειας είναι να καταλάβουν όλα τα παιδιά, ότι δεν θα πρέπει να καπνίζουμε. Κατά 90% είναι θέμα υγείας και κατά ένα 10% ο λόγος είναι οικονομικός, γιατί ξοδεύουν όλα τους τα χρήματα στα τσιγάρα. Νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό που κάνει όλη η Ευρώπη: να σταματήσουν τα παιδιά το κάπνισμα και να ασχολούνται με άλλα πράγματα, όπως τον αθλητισμό, τους πολιτιστικούς συλλόγους παρά να καπνίζουν».

Ο κ. Παναγιωτίδης αναφέρθηκε στη συνέχεια στη συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας καθώς και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ συμμετέχει και το Χημείο που στεγάζεται στο Καπνολογικό Ινστιτούτο, οι οποίοι «από την πρώτη μέρα που φέραμε την πρόταση, μας άνοιξαν τις πόρτες τους».

Όπως εξήγησε, «τα παιδιά, θα μπορούν να  πηγαίνουν με το σχολείο τους στο Καπνολογικό Ινστιτούτο, θα ενημερώνονται για το πώς δημιουργείται ο καπνός, τι αφήνει στα φίλτρα τα οποία παρομοιάζονται με τα πνευμόνια ενός ανθρώπου και μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο θα γίνουν εκδηλώσεις στην Περιφέρεια με ερωταπαντήσεις και θα συνεχιστούν οι δράσεις αυτές και στα σχολεία».

Όπως τόνισε, «μια φορά να ακούσει κάποιος κάτι, δεν είναι αρκετό και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνεται συνεχόμενα, ώστε τα παιδιά να καταλάβουν τις επιπτώσεις στην υγεία τους από το τσιγάρο».

«Σκοπός της Περιφέρειας ΑΜΘ», εξήγησε, «είναι να στηρίζει αυτά τα παιδιά, γιατί είναι πραγματικά δύσκολο να κόψει ένας άνθρωπος το τσιγάρο. Θέλει υπομονή, θέλει βοήθεια, γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι θα μας στηρίξει σ’ αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος, όπως και το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος στο Κέντρο Υγείας Δράμας, όπου υπεύθυνος είναι ο Καρδιολόγος κ. Μπουγάς και νομίζω ότι θα βοηθούν έτσι πολλά παιδιά να σταματήσουν να καπνίζουν».

Από αρ. η κα. Όλγα Βασιλείου, ο κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης και ο κ. Χρήστος Κόλτσης.

Βασιλείου: «Απευθυνόμαστε στο μέλλον…»

Με τη σειρά της, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου, σημείωσε ότι «στόχος μας είναι η πρόληψη και η ευαισθητοποίηση των μαθητών για την υγεία των πνευμόνων και εν γένει την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Απευθυνόμαστε στο μέλλον, στους εφήβους και στους νέους. Οφείλουμε να μεταδώσουμε σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα το μήνυμα ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία».

Όπως τόνισε η ίδια, «μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, θα πραγματοποιήσουν με την παρουσία μαθητών της Δευτεροβάθμιας, ομιλίες για το κάπνισμα, ώστε να μεταφέρουν την γνώση και να εκπαιδεύσουν τους νέους, σε μια ζωή χωρίς κάπνισμα.

Στην Ελλάδα το ένα πέμπτο του συνόλου των θανάτων σχετίζεται με το κάπνισμα. Η νέα γενιά πρέπει να διεκδικήσει ένα μέλλον με υγεία, ένα μέλλον μακριά από το κάπνισμα».

Σημείωσε τέλος ότι, «συστρατευόμαστε στην προσπάθεια της Περιφέρειας και του αντιπεριφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Παναγιωτίδη, για μια καμπάνια ευαισθητοποίησης των εφήβων κατά του καπνίσματος, με σύνθημα «η ζωή πρέπει να κόβει την ανάσα και όχι ο καρκίνος του πνεύμονα».

Κόλτσης: «Αισιόδοξη προοπτική»

Από την πλευρά του ο αναπλ. του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Κόλτσης, εξέφρασε τη χαρά του «και το αίσθημα ευθύνης», για την «σπουδαία πρωτοβουλία που αφορά στα σχολεία μας στους μαθητές και τις μαθήτριες μας, καθώς και γενικότερα σε θέματα υγείας στην κοινωνία μας».

Όπως είπε, «η αμέριστη υποστήριξη και ενεργή συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της Αντιπεριφέρειας Δράμας, με στόχο τον περιορισμό της επιβλαβούς συνήθειας του καπνίσματος στα σχολεία μας, αποτελεί μια αταλάντευτη δέσμευση, αν επιθυμούμε ένα μέλλον γεμάτο υγεία, και αισιόδοξη προοπτική.

Η καπνιστική συνήθεια εκ μέρους των νέων μας, δεν αποτελεί μόνο μία υγειονομική βόμβα που απεργάζεται την ισόρροπη ανάπτυξη του οργανισμού, αλλά συνιστά και έναν επιβαρυντικό παράγοντα που επηρεάζει τη μαθητική τους ικανότητα, την αυτοεκτίμηση και την κοινωνική τους ανάπτυξη».

Τόνισε ακόμα, ότι, «ως εκπαιδευτική κοινότητα, φέρουμε ακέραιη την υποχρέωση να προστατεύσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας από αυτόν τον κίνδυνο, προωθώντας προγράμματα και δράσεις που θα κατατείνουν στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωσή τους. Οι μαθητές και μαθήτριές μας, αξίζουν την υποστήριξή μας, όχι μόνο ως δάσκαλοι, αλλά και ως μέντορες, καθώς καθήκον μας είναι η επιλογή ενός δρόμου και μιας ζωής χωρίς εξαρτήσεις. Άλλωστε όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και μόνο έτσι μπορούμε να κάνουν τη διαφορά».