Στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Via Egnatia
Ανοικτός ο εκθεσιακός χώρος
της πρώην καπναποθήκης
Αναστασιάδη-Μαρμάρινο Σπίτι
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η φωτογραφική έκθεση για την προβιομηχανική και βιομηχανική εποχή της Δράμας και της ΑΜΘ
ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον συνεχίζονται οι παράλληλες εκδηλώσεις του 8ου Φεστιβάλ Via Egnatia στη Δράμα που διοργανώνεται από την Π.Ε. Δράμας, με το άνοιγμα Μουσείων και Πολιτιστικών χώρων, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να τα επισκεφθεί.
Ο «Π.Τ.» έχει ήδη αναφερθεί και ξεχωριστά σε όλους αυτούς τους χώρους, ενώ στο σημερινό σημείωμα θα αναφερθούμε στο λεγόμενο Μαρμάρινο Σπίτι, στον εκθεσιακό χώρο της πρώην καπναποθήκης Αναστασιάδη.
Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Via Egnatia, ενώ φυσικά θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμά του και τις επόμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα, θα είναι ανοικτό μέχρι και την Κυριακή 27 τρέχοντος και τις ώρες από 11.00 έως 14.00, καθώς και από 18.00 έως 21.00.
Αυτή την εποχή και μέχρι και 30 Νοεμβρίου, στον χώρο της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ φιλοξενείται η περιοδική έκθεση φωτογραφίας υπό τον τίτλο “Αποτυπώνοντας το προβιομηχανικό & βιομηχανικό παρελθόν της Αν. Μακεδονίας και Θράκης”, όπως αυτό διαμορφώθηκε και αναπτύχθηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα και στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
Στόχος της σημαντικής αυτής φωτογραφικής έκθεσης, είναι η χωρική και χρονική περιήγηση του κοινού, στον βιομηχανικό πολιτισμό της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, όπως αυτός δημιουργήθηκε, διαμορφώθηκε και αναπτύχθηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα και αποτυπώνεται στις κτιριακές κατασκευές, τα συγκροτήματα και τις εγκαταστάσεις.
Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024, ενώ συνδιοργανωτής θα είναι και ο Δήμος Δράμας.
Η πετρόκτιστη καπναποθήκη Αναστασιάδη, στην οποία φιλοξενείται η έκθεση, μαζί με τη μαρμάρινη κατοικία αποτελούν δείγμα της οικονομικής προόδου της Δράμας στα τέλη του 19ου αιώνα.
Κρίθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, το οποίο αναστηλώθηκε και αποκαταστάθηκε από τον Δραμινό επιχειρηματία Άρη Θεοδωρίδη. Το κτίσμα, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την ταυτότητα της πόλης, ήταν το πρώτο μεγάλο καπνομάγαζο της Δράμας, ενώ ακολούθως γνώρισε διαφορετικές χρήσεις.