Home > νέα > Ανταποδοτικό πλέον το τέλος ταφής απορριμμάτων Τρία έργα αποκατάστασης παλιών ΧΥΤΑ σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Καβάλα από τη ΔΙΑΑΜΑΘ Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος

Ανταποδοτικό πλέον το τέλος ταφής απορριμμάτων Τρία έργα αποκατάστασης παλιών ΧΥΤΑ σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Καβάλα από τη ΔΙΑΑΜΑΘ Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος

Ανταποδοτικό πλέον το τέλος ταφής απορριμμάτων

Τρία έργα αποκατάστασης

παλιών ΧΥΤΑ σε Ξάνθη, Κομοτηνή

και Καβάλα από τη ΔΙΑΑΜΑΘ

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ επιτυχία σημείωσαν οι Δήμοι της χώρας, καθώς πλέον επιτεύχθηκε το ζήτημα με το τέλος ταφής απορριμμάτων, καθώς πλέον αυτό γίνεται ανταποδοτικό.

Αναλυτικότερα, όπως είναι γνωστό, εδώ και πολύ καιρό, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ζητούσε την ανταποδοτικότητα του τέλους ταφής, ώστε να είναι δυνατόν αυτά να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα έργα για την ανακύκλωση.

Το τέλος ταφής των απορριμμάτων είχε επιβληθεί για πρώτη φορά το 2012 και με αναστολή εφαρμογής για κάποιες χρονιές, επανήλθε το 2022. Τελικά, την περασμένη Πέμπτη 10 Απριλίου 2025, ψηφίστηκε από τη Βουλή η ανταποδοτικότητα τέλους, πράγμα που σημαίνει, ότι αρκετά εκατομμύρια θα επιστρέψουν πλέον στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ), όπως είναι και η ΔΙΑΑΜΑΘ στην Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ώστε να προβούν σε σημαντικά έργα για τους Δήμους της περιοχής τους.

Η ανταποδοτικότητα του τέλους ταφής απορριμμάτων προς την Αυτοδιοίκηση, είχε προαναγγελθεί στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, το τέλος ταφής, πλέον, γίνεται ανταποδοτικό προς τους ΟΤΑ, επιστρέφοντας το 85% των πόρων που συλλέγονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για έργα διαχείρισης της ανακύκλωσης, διευκολύνοντας τους Δήμους να επιτύχουν τους στόχους τους, ενώ το υπόλοιπο 15% θα διατίθεται για έργα αποκατάστασης των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, ώστε να συμβάλουν σημαντικά στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και να βάλουν τέρμα σε πολλούς χώρους ταφής αποβλήτων στη χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι, το τέλος αυτό θα αποδίδεται πλέον στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, απευθείας μέσω των δημοτικών τελών, τα οποία εισπράττουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας για λογαριασμό των Δήμων.

Επιπλέον, με την ίδια διάταξη, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι που διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, αυξάνονται κατά 118 εκατ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες λειτουργικές δαπάνες τους, ενώ επιχορήγηση ύψους 48,3 εκατ. ευρώ αποδίδεται στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. προκειμένου να καλύψει ληξιπρόθεσμες οφειλές του.

Για το 2025, το τέλος που θα εισπραχθεί θα αφορά το β’ εξάμηνο του 2023 και το α’ εξάμηνο του 2024 που εκκρεμούν. Για το 2026 αντίστοιχα το τέλος που θα εισπραχθεί θα αφορά το β’ εξάμηνο του 2024 και το α’ εξάμηνο του 2025. Αναλόγως θα εισπράττονται τα τέλη και των επόμενων ετών.

Παπαδόπουλος: Τρία έργα σε Δήμους της ΑΜΘ μέσω ΔΙΑΑΜΑΘ

Σχετικά με το ζήτημα αυτό, μίλησε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ Αν. Μακεδονίας –Θράκης και δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι «όσα εκατομμύρια έχουν συγκεντρωθεί, θα δοθούν πλέον στους ΦΟΔΣΑ, ώστε να τα διαχειριστούν γύρω από διάφορες υποδομές της ανακύκλωσης».

Τονίζει μάλιστα ότι, «τα χρήματα αυτά θα πάνε κυρίως για την αποκατάσταση παλαιών χωματερών. Για παράδειγμα εμείς εδώ στη ΔΙΑΑΜΑΘ, έχουμε την αποκατάσταση τριών σημείων. Το ένα είναι ο παλιός ΧΥΤΑ της Ξάνθης, της Κομοτηνής και ο πρώην της Καβάλας, για την αποκατάσταση των οποίων θα δημοπρατήσουμε ένα έργο της τάξης των 15 εκατ. ευρώ περίπου. Αυτή τη μορφή θα έχει η επιστροφή των χρημάτων από το τέλος ταφής απορριμμάτων και δεν θα πάνε απευθείας στους Δήμους».

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «αυτό είναι σημαντικό γιατί, οι τρεις αυτοί Δήμοι για παράδειγμα, δεν θα μπορούσαν με κάποιον άλλο τρόπο να αποκαταστήσουν αυτήν την περιβαλλοντική ζημιά που έχει γίνει στον χώρο ταφής. Μέσω αυτής όμως θα γίνουν τρία έργα που έχουμε μελετήσει μέσω της ΔΙΑΑΜΑΘ. Αυτή την ώρα είμαστε σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Απορριμμάτων, ώστε να δημοπρατήσουμε αυτά τα έργα από κοινού, ώστε να γίνει η αποκατάσταση της περιοχής, όπως είχε γίνει παλαιότερα και στη Δράμα».