Home > νέα > Αντιδράσεις κυνηγών και κτηνοτρόφων για το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς-Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι του Κυνηγετικού και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας

Αντιδράσεις κυνηγών και κτηνοτρόφων για το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς-Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι του Κυνηγετικού και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι του Κυνηγετικού και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας

Αντιδράσεις κυνηγών και κτηνοτρόφων

για το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Ζητάνε το διαχωρισμό τους ως σκυλιά εργασίας και φύλακες

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ τελικά προχθές από την Ολομέλεια της Βουλής, το νέο νομοσχέδιο για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τη διαδικασία ψήφισης των επιμέρους άρθρων η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής), στήριξε τις 21 από τις συνολικά 55 ρυθμίσεις και τροπολογίες του τελικού κειμένου.

Πλέον, με τις προωθούμενες διατάξεις οι ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας υποχρεούνται είτε να στειρώσουν το ζώο τους, είτε να αποστείλουν έναντι παραβόλου 150 ευρώ, δείγμα γενετικού υλικού στο υπό ίδρυση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων για την δημιουργία του οποίου το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) θα επιχορηγηθεί με 2 εκατ. ευρώ.

 

Τι προβλέπεται

Ειδικότερα, για το κρίσιμο ζήτημα της στείρωσης ζώων που πυροδότησε και τις εντονότερες συζητήσεις ορίστηκε πως ο ιδιοκτήτης υποχρεούται:
-να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. H εν λόγω προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

– Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στo Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα DNA θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και θα χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η.3.2022, ενώ τα πρόστιμα για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης θα επιβάλλονται από την 1η.9.2022.

Αντιδράσεις κυνηγών και κτηνοτρόφων

Οι κυριότερες αντιδράσεις απέναντι στα διάφορα σημεία που προβλέπει το νομοσχέδιο, αλλά κυρίως εκείνων που αφορούν την στείρωση των ζώων, έρχονται από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους, αλλά και από τους κτηνοτρόφους. Οι τελευταίοι μάλιστα, όπως είναι γνωστό, διατηρούν αρκετά σκυλιά στην κατοχή τους, κυρίως στην υπηρεσία της φύλαξης των κοπαδιών του. Και όπως τονίζουν στον «Π.Τ.», τα προβλήματα που ανακύπτουν από το νέο νομοσχέδιο είναι πολλά, καθώς αισθάνονται ότι «τιμωρούνται» για κάποιο λόγο.

ElEFTHERIADHS

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Ελευθεριάδης, μιλώντας στον «Π.Τ.», επισημαίνει ότι οι αλλαγές που έγιναν σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, ότι οι κυνηγοί υποχρεώνονται τώρα να πληρώσουν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό προκειμένου να στείλουν δείγματα DNA στο Εργαστήριο που θα ιδρυθεί. «Και για να πούμε την αλήθεια, αυτό δεν αλλάζει και τίποτα ιδιαίτερο σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη ότι έπρεπε να στειρώνονται όλα τα σκυλιά μας».

Όπως είπε μάλιστα, «εμείς οι κυνηγοί έχουμε όλα τα σκυλιά μας τσιπαρισμένα και δηλωμένα και δεν βλέπω το λόγο που πρέπει να κάνουμε αυτή τη διαδικασία. Και ακόμα μας ζητάνε να βγάλουμε και άδειες ερασιτέχνη εκτροφέα για όσους έχουν 2 και 3 θηλυκά σκυλιά κτλ.»

Εκφράζοντας τις ανησυχίες του ο κ. Ελευθεριάδης, σημειώνει ότι «μ’ αυτόν τον τρόπο, μαζεύοντας χρήματα θα γίνει η διαδικασία αυτή; Και έτσι θα λυθούν τα προβλήματα; Αν και κατά τη διαβούλευση πήραμε κάποιες υποσχέσεις για εξαίρεση των σκυλιών εργασίας και άλλα, παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν άλλαξε ως προς αυτό. Τουλάχιστον έπρεπε να εξαιρεθούν τα σκυλιά εργασίας, οι φύλακες και τα κυνηγετικά».

Τις αντιρρήσεις του εκφράζει επίσης στον «Πρωινό Τύπο» και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας κ. Κιτσουκάκης. Όπως μας λέει μάλιστα, «το νέο νομοσχέδιο αγγίζει και τους κτηνοτρόφους και μάλιστα δημιουργεί και ορισμένες παγίδες τις οποίες θα βρούμε μπροστά μας».

KITSOYKAKHS

Όπως τονίζει ο κ. Κιτσουκάκης, μας βάζει σε μια διαδικασία, στο ότι πρέπει εμείς να στειρώνουμε όλα τα θηλυκά σκυλιά που έχουμε πλην ενός, και εκείνο θα πρέπει να δηλώνεται και να πληρώνουμε ένα ειδικό τέλος γι’ αυτό. Από εκεί και πέρα, προσπαθούν, τα σκυλιά που εμείς τα έχουμε για φύλακες του κοπαδιού, ουσιαστικά να τα περιορίσουμε και να τα έχουμε υπό έλεγχο τέτοιον, ώστε να μην πληρώσουμε πρόστιμα. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό να γίνει. Το ζώο το κρατάς για να είναι φύλακας και να προστατεύει το κοπάδι και όχι να έχεις ένα σκυλάκι για να παίζεις μ’ αυτό και να το χαϊδεύεις. Αυτά είναι ζώα φύλακες. Τώρα όλο αυτό θα μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα».

Τονίζει ακόμα ο κ. Κιτσουκάκης, ότι «τους κτηνοτρόφους θα έπρεπε να τους διαχωρίζει. Θα έπρεπε να μπούμε σε μια ειδική κατηγορία μιας και τα ζώα μας ανήκουν σε άλλο καθεστώς.  Δεν μπορούμε μ’ αυτό το καθεστώς να συντηρήσουμε ζώα, τα οποία ουσιαστικά δεν θα είναι φύλακες, ή δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις που χρειάζονται. Δεν συνάδουν αυτά, δεν μπορούμε να μπούμε σε μια γενικότερη κατηγορία για το πώς θα πρέπει να κρατάμε τα σκυλιά. Για εμάς τα σκυλιά λειτουργούν με άλλο τρόπο».