Home > Νέα > Αντιδράσεις των κατοίκων της Μικρόπολης στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στην περιοχή

Αντιδράσεις των κατοίκων της Μικρόπολης στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στην περιοχή

Από την Επιτροπή Αγώνα «Σώστε το Μενοίκιο»

Αντιδράσεις των κατοίκων της Μικρόπολης

στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

και αιολικών πάρκων στην περιοχή

Την Κυριακή στο Συνεδριακό Κέντρο Μικρόπολης

 

 

ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ τους στη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Προσοτσάνης, και στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και ώρα 11.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνεδριακού Κέντρου Μικρόπολης.

Είναι η δεύτερη γενική συνέλευση των κατοίκων των οικισμών του Μενοικίου και της Κοιλάδας του Αγγίτη ποταμού και έχει θέμα τη ματαίωση εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ στο οροπέδιο της Καλλίπολης, στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 και στην κοιλάδα του Αγγίτη ποταμού.

Με κεντρικό σύνθημα «Σώστε το Μενοίκιο – Όχι άλλη ανοχή», η Επιτροπή Αγώνα για τη ματαίωση των σχεδίων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στην Τ.Κ. Μικρόπολης στο οροπέδιο της Καλλίπολης στο Μενοίκιο όρος που έχει συσταθεί από τον περασμένο Αύγουστο, επισημαίνει μεταξύ άλλων: [Από το 2021 στη Βόρεια πλευρά της Μικρόπολης στα όρια του Μενοικίου με το Φαλακρό όρος, στο πέρασμα προς το Πανόραμα (παλαιό Καλαπότι) μεγάλη πολυεθνική εταιρεία εγκατέστησε γιγαντιαίο σύστημα Α.Π.Ε. με Φωτοβολταϊκά κάτοπτρα, κτιριακές εγκαταστάσεις διασύνδεσης και σύστημα δικτύου με πυλώνες εναέριας μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο βίαιος τρόπος εγκατάσταση του έργου αυτού, η μεγάλη έκταση την οποία κατέλαβε και η εκτεταμένη σημαντική περιβαλλοντική παρέμβαση που έγινε, επέφεραν μείωση των βοσκήσιμων εκτάσεων. Η αλλαγή χρήσης της έκτασης προς οικονομικό όφελος ιδιωτικής εταιρείας από ημιορεινό χορτολίβαδο σε βιομηχανικό πεδίο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οδήγησε σε δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου και έπληξε άμεσα του γεωργοκτηνοτρόφους των τοπικών κοινοτήτων χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση για αντισταθμιστικά οφέλη.]

Όπως αναφέρει παρακάτω, [σήμερα νέες ιδιωτικές εταιρείες συστημάτων ΑΠΕ έχουν εισηγηθεί στη ΡΑΕ για λήψη σχετικών αδειοδοτήσεων και βαδίζουν σταδιακά στην υποβολή μελετών για απόκτηση αδειών εγκατάστασης μεγάλου Αιολικού Πεδίου στο δυτικό Μενοίκιο στα όρια της Τ.Κ. Μικρόπολης με τον Ν. Σερρών εντός της Προστατευόμενης NATURA 2000 περιοχής «Κοιλάδα του Τιμίου Προδρόμου».

Άλλη ιδιωτική εταιρεία έχει ήδη καταθέσει πρόταση για δέσμευση ολόκληρου το οροπεδίου της Καλλίπολης στη νότια πλευρά εντός των διοικητικών ορίων της Τ.Κ. Μικρόπολης. Το οροπέδιο βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων ακριβώς στην κορυφή, του σημαντικού για την περιοχή αισθητικού Δάσους με τις “Αιωνόβιες Καστανιές” εντός της Προστατευόμενης, NATURA 2000 περιοχής, με την ονομασία «Κορυφές Μενοικίου Όρους»

Στην κοιλάδα του Αγγίτη ποταμού ένα μικρής ισχύος ιδιωτικό φράγμα, με μη συμβατό τρόπο, εκμεταλλευόμενο κάποιο τέχνασμα διαχείρισης όδευσης των νερών του αρδευτικού δικτύου του κάμπου, επιτυγχάνει υδατόπτωση και παραγωγή ηλ. ενέργειας. Τα ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία από τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος είναι άγνωστα, μη δημοσιοποιημένα.]

Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι, [σε περιόδους ανομβρίας οι ιδιώτες διαχειριστές του φράγματος αυτού δεν ελέγχονται για τις ποσότητες των υδάτων που πρέπει να διοχετεύουν στο βασικό ίχνος του Αγγίτη ποταμού, για την διατήρηση των οικοσυστημάτων σε μήκος 10 χιλιομέτρων από την έξοδο των πηγών του ποταμού].

Αναφερόμενοι στις απειλές, επισημαίνουν  ότι «ο ενεργός αγροτικός πληθυσμός οδηγείτε με ακρίβεια σε μειονεξία και ολοκληρωτικό αφανισμό αφού προοδευτικά θα περιοριστεί η έκταση της καλλιεργούμενης γης και της εκτατικής εκμετάλλευσης της κτηνοτροφίας στον ορεινό όγκο του Μενοικίου όρους».

Αναφερόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζουν ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση η και οι εκπρόσωποί της φαίνεται επιδεικτικά να προσπαθούν να παρέχουν διάφορες διευκολύνσεις προς τις ιδιωτικές εταιρείες των συστημάτων ΑΠΕ αγνοώντας ότι έχουν εκλεγεί για να εκπροσωπήσουν και να υπηρετήσουν έναν οργανισμό κοινής ωφέλειας προς όφελος όλων. Είναι υποχρεωμένοι, να μάχονται για τη διατήρηση της βασικής επιβίωσης και ευημερίας όλων των κατοίκων χωρίς εξαιρέσεις και να χαράσσουν πολιτική προοπτικής για το καλό και τη μελλοντική πρόοδο του τόπου».

Σε άλλο σημείο αναφέρονται για τις επιπτώσεις που θα έχει η εγκατάσταση αυτών των ΑΠΕ: «Οι επιπτώσεις εγκατάστασης και λειτουργίας των γιγαντιαίων συστημάτων παραγωγής ηλ. Ενέργειας στο Μενοίκιο άρχισαν να διαμορφώνουν την περιοχή σε ένα βιομηχανικό πάρκο που βαθμιαία θα ζώσει περιμετρικά τους οικισμούς θα επιφέρει διαχρονικά ελάττωση του πληθυσμού, χωρίς συγκράτηση νέων ηλικιών που αναγκαστικά θα οδηγηθούν στη μετανάστευση. Θα αυξηθούν οι ηλικιωμένοι και θα μειωθεί το προσδόκιμο της ζωής τους στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν σε ένα επιβαρυμένο και κακοποιημένο φυσικό περιβάλλον έτσι όπως αυτό το βίωσαν στον πρότερο τους βίο».