Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης
Αντιδράσεις του Δήμου Κ. Νευροκοπίου
για επιφανειακή εξόρυξη μαρμάρου
στο προστατευόμενο τοπίο του Βώλακα
► Ταμπουρίδης: Ανάγκη να προστατευτεί το μοναδικό δάσος της περιοχής – «Δεν είμαστε αντίθετοι στην εξόρυξη μαρμάρου παρά μόνο θέλουμε να γίνεται υπόγεια»
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ του σε μια επιφανειακή εξόρυξη μαρμάρου στην προστατευόμενη περιοχή τοπίου του Βώλακα, εκφράζει ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, ετοιμάζοντας να προβεί στην ανάθεση μιας μελέτης με θέμα τις επιπτώσεις ανοικτής εξόρυξης μαρμάρων από το προστατευόμενο τοπίο του Βώλακα.
Για το λόγο αυτό μάλιστα, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ανάθεση μελέτης προς τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για το θέμα αυτό.
Το θέμα με τα λατομεία την περιοχή του Βώλακα και τα έντονα προβλήματα που δημιουργούνται από την εξόρυξη μαρμάρου δεν έχουν προκύψει σήμερα, αλλά προϋπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Και ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου κατά καιρούς έχει εκφράσει ανοικτά τις αντιδράσεις του.
Τα βασικά προβλήματα είναι η μαρμαρόσκονη που επικάθεται στο περιβάλλων τοπίο και η λύση είναι η υπόγεια εξόρυξη, κάτι που ήδη έχουν ξεκινήσει να κάνουν τα περισσότερα λατομεία της περιοχής.
Τώρα όμως έχει ζητήσει άδεια μια εταιρεία, η οποία ενδιαφέρεται να προβεί σε επιφανειακή εξόρυξη. Επιθυμία του Δήμου Κ. Νευροκοπίου είναι να σταματήσει τη διαδικασία αυτή και για το λόγο αυτό έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Για να γίνει όμως πιο τεκμηριωμένα, θα πρέπει να έχει μια επιστημονική μελέτη, ώστε να μπορέσει να σταματήσει τη διαδικασία αδειοδότησης της επιφανειακής εξόρυξης.
Αυτό επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Λευτέρης Ταμπουρίδης, τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι να προβούμε σε μια τέτοια διαδικασία ανάθεσης σύμβασης μελέτης, επιστημονικής έρευνας, με στόχο την εκτίμηση των επιπτώσεων της ανοικτής εξόρυξης μαρμάρου στο προστατευόμενο τοπίο του Βώλακα και συγκεκριμένα στην ειδική οικολογική αξιολόγηση για την εκμετάλλευση των δύο όμορων λατομείων μαρμάρου στη θέση Καλλίδρομο στην Κοινότητα Βώλακα του Δήμου Κ. Νευροκοπίου».
Χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Ταμπουρίδης, ότι «προσπαθούμε να σταματήσουμε – όχι την εξόρυξη γιατί δεν είμαστε αντίθετοι στην υπόγεια εξόρυξη μαρμάρου – αλλά την επιφανειακή εξόρυξη μαρμάρου. Είμαστε αντίθετοι στο να γίνεται επιφανειακή εξόρυξη μαρμάρου, γιατί είναι το μοναδικό δάσος εκεί που οικολογικά εξυπηρετεί την Κοινότητα του Βώλακα. Δεν πρέπει να το καταστρέψουμε κι αυτό, γιατί δεν υπάρχει άλλο δάσος στην περιοχή».
Αυτό που μας εξηγεί ο ίδιος, είναι ότι «σήμερα υπάρχουν πολλά λατομεία στην περιοχή και μάλιστα από μεγάλες εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει την υπόγεια εξόρυξη και πολύ καλά κάνουν. Και σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στην Ιταλία οι εξορύξεις μαρμάρου γίνονται υπόγειες. Και αυτό πρέπει να γίνει πλέον και στην Ελλάδα».
Κήρυξη έκτασης του Βώλακα ως προστατευόμενο τοπίο
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Δήμος Νευροκοπίου είχε κηρύξει την περιοχή του Βώλακα ως προστατευόμενο τοπίο από την εξόρυξη μαρμάρου.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Βώλακας, είναι η έντονη επέκταση των λατομείων της εξόρυξης του μαρμάρου, που πλέον έχουν κατακλύσει την περιοχή, επιχειρήσεις βέβαια που δίνουν αρκετές θέσεις εργασίας. Υπάρχουν επίσης εκτάσεις στην επικράτεια της Κοινότητας Βώλακα, οι οποίες βρίσκονται εντός των περιοχών του δικτύου Natura 2000.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι, η λατομική δραστηριότητα στην περιοχή του Βώλακα τις τελευταίες δεκαετίες είναι πολύ έντονη. Αυτό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό τόσο στην εθνική όσο και στην τοπική οικονομία. Γίνεται, όμως, εις βάρος της υγείας των κατοίκων του χωριού αλλά και εις βάρος του περιβάλλοντος. Η προστασία της οριοθετημένης στο ΦΕΚ περιοχής θεωρείται επιβεβλημένη γιατί αποτελεί το μοναδικό τμήμα δάσους που απέμεινε χωρίς λατομική δραστηριότητα σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό.
Μάλιστα, από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, είχε οριστεί και μια συγκεκριμένη περιοχή ως προστατευόμενο τοπίο, που σημαίνει ότι σ’ αυτή τη ζώνη υπάρχουν κάποιες απαγορεύσεις και ένα ειδικό καθεστώς προστασίας. Αυτή η ζώνη είναι στα όρια Natura, περιλαμβάνει το δάσος της μαύρης πεύκης και το δάσος Κουρή με την οξιά και είναι ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος περιοχής και προστατεύεται μάλιστα και επίσημα και από άλλες ζώνες.