Home > νέα > Αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και παγετών στην Δράμα το χειμώνα που έρχεται-Αντιπεριφερειάρχης: Τι λέει στον «Π.Τ. για μηχανήματα και οδηγούς σε δηλώσεις του»

Αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και παγετών στην Δράμα το χειμώνα που έρχεται-Αντιπεριφερειάρχης: Τι λέει στον «Π.Τ. για μηχανήματα και οδηγούς σε δηλώσεις του»

Σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας

Αντιμετώπιση χιονοπτώσεων

και παγετών στην Δράμα

το χειμώνα που έρχεται

Αντιπεριφερειάρχης: Τι λέει για μηχανήματα και οδηγούς σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Δράμας, συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα συνεδριάσεων, ενόψει της επικείμενης χειμερινής περιόδου 2021-2022.

Η σύσκεψη αφορούσε την λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων από τις χιονοπτώσεις, τον παγετό  και τις πλημμύρες.

Η σύσκεψη είχε υβριδικό χαρακτήρα, καθώς ορισμένοι από τους φορείς συμμετείχαν δια ζώσης, και άλλοι μέσω τηλεδιάσκεψη. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, ενώ συμμετείχαν ο αναπληρωτής πρόεδρος του Σ.Ο.Π.Π. Π.Ε. Δράμας και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού & Αθλητισμού Π.Α.Μ.Θ. κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ, ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ιωάννης Κυριακίδης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κα. Κρυσταλλία Γεωργιάδου, o διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  Δράμας Αντιπύραρχος Δανιήλ Στούπας, ο αντιδήμαρχος Δήμου Παρανεστίου κ. Παύλος Σοφιάδης, εκπρόσωπος του Δήμου Δράμας, εκπρόσωπος του Δήμου Προσοτσάνης, εκπρόσωπος του Δήμου Δοξάτου, o αναπληρωτής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασών Δράμας κ. Ανδρέας Τσίγγης, ο Δασάρχης Κ. Νευροκοπίου κ. Μιχαήλ Μαναρίδης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας Ιωάννης Παπαθανασίου, εκπρόσωπος του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας και του Ε.Κ.Α.Β., εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η λήψη μέτρων πρόληψης προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος  και οι επιπτώσεις που προέρχονται από πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετό και ο συντονισμός των φορέων χειμερινής συντήρησης για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη διαχείριση των συνεπειών, κατόπιν έγκαιρου και κατάλληλου σχεδιασμού.

Το όργανο προχώρησε σε μία κατανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτων κάθε εμπλεκόμενου φορέα και υπηρεσίας, στο πλαίσιο του τομέα αρμοδιότητας του καθενός και σε επικαιροποίηση των μνημονίων-ανανέωση των σχεδίων και έργων, ώστε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Νομού Δράμας να λειτουργήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Παπαδόπουλος: «Προτεραιότητα στην αποφόρτιση των αρδευτικών τμημάτων»

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Π.Ε. Δράμας, όσον αφορά το ζήτημα των αναγκαίων μηχανημάτων αλλά και των οδηγών ο αντιπεριφεριάρχης κ. Παπαδόπουλος, σημειώνει: «Ως Νομός Δράμας έχουμε επάρκεια και σε μηχανήματα αλλά και σε οδηγούς, καθώς πριν από ένα μήνα περίπου, πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή και μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Έργων, σε ετήσια βάση έχουμε ένα ποσό 140.000 ευρώ. Μ’ αυτά τα χρήματα, μισθώνουμε μηχανήματα για την περίοδο του χειμώνα, αλλά ακόμα και του καλοκαιριού, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ζητήματα αποχιονισμού αλλά και κατολισθήσεων στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο».

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «εμείς δεν έχουμε τον απαραίτητο στόλο που χρειάζεται, ούτε και τους οδηγούς βέβαια. Εμείς μισθώνουμε έναν ανάδοχο, από τον οποίο έχουμε την απαίτηση να έχει αλατιέρες, γκρέιτερ και άλλα μηχανήματα και να μπορεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που θα προκύψουν».

Όπως επισημαίνει μάλιστα, «σε περίπτωση χιονόπτωσης, ο εργολάβος φροντίζει να έχει δύο μηχανήματα για παράδειγμα στο Νευροκόπι, ένα στη Δράμα, ένα στο Σιδηρόνερο και έτσι απλώνονται αυτά και δεν αφήνουμε δρόμους να κλείσουν, είτε από τα χιόνια, είτε από κατολισθήσεις».

Όπως επίσης τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, «ο σκοπός της σύσκεψης του ΣΟΠΠ, είναι ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των φορέων και υπηρεσιών, έτσι ώστε να βρισκόμαστε συνεχώς σε πλήρη ετοιμότητα και να δράσουμε αποτελεσματικά και έγκαιρα για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων που πιθανόν να προκύψουν από χιονοπτώσεις, παγετό και πλημμύρες κατά την χειμερινή περίοδο. Χρειάζεται η συνδρομή και η συνέργεια όλων των φορέων, ώστε ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον σε εξειδικευμένες γνώσεις και σε δράσεις».

Τονίζει ακόμα ιδιαίτερα, ότι «δίνεται προτεραιότητα στην αποφόρτιση των αρδευτικών φραγμάτων και τη συντήρηση των υποδομών και του αρδευτικού δικτύου από την πλευρά των κατά τόπους Τ.Ο.Ε.Β., τον καθαρισμό των όμβριων υδάτων, των αποστραγγιστικών καναλιών και των χειμάρρων, καθώς και στην έγκαιρη προμήθεια αλατιού από όλους τους φορείς. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια δείξαμε μία σοβαρή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τέτοια φαινόμενα».