Πέρασε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Αντιρρήσεις εκ μέρους κατοίκων για
την ονοματοδοσία οδών του Πανοράματος
Γενική παραδοχή ότι δεν υπάρχει ούτε ένα όνομα Δραμινής προσωπικότητας
Του Θανάση Πολυμένη
ΩΣ ΕΚΤΑΚΤΟ θέμα ήρθε και συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας το βράδυ της Δευτέρας 28 Ιουνίου, το ζήτημα της ονοματοδοσίας οδών στην οικισμό του Πανοράματος του Δήμου Δράμας.
Το θέμα της ονοματοδοσίας των οδών του Πανοράματος, σέρνεται κυριολεκτικά εδώ και χρόνια, χωρίς μέχρι χθες ακόμα, να είχε δοθεί μια οριστική λύση. Εν μέσω πανδημίας και ενώ υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι, δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της «πόλης+ζωής» και «Project Δράμα 2020», ασχολήθηκαν και είχαν φέρει πριν από μερικές εβδομάδες έκτακτα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να επισπευτούν οι διαδικασίες και να φτάσει πλέον να ψηφιστεί οριστικά το ζήτημα αυτό τη Δευτέρα.
Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος» προ ημερών, μια επιτροπή κατοίκων του Πανοράματος και μέσω του Οικοδομικού Συνεταιρισμού, επέλεξε μια σειρά από ονόματα, τα οποία έφτασαν τελικά προς ψήφιση.
Το θέμα όμως πήρε διαστάσεις πριν από μερικές ημέρες, ότι μερίδα κατοίκων του Πανοράματος εξέφρασε τις αντιρρήσεις της, λέγοντας ότι στα ονόματα που έχουν προταθεί, δεν υπάρχει καμιά Δραμινή προσωπικότητα. Και αυτό είναι αλήθεια ότι γενικά προβλημάτισε τους κατοίκους της περιοχής.
Ακολουθώντας την διαδικασία που προβλέπεται το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, ώστε τα ονόματα που είχαν προταθεί εξ αρχής, τελικά να ψηφιστούν. Κατά τη συζήτηση όμως, υπήρχαν και δύο εκπρόσωποι από το Πανόραμα, όπως ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανοράματος κ. Χρήστος Μαυρίδης και ο πρόεδρος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού κ. Χρήστος Χασάπης.
Οι αντιρρήσεις
Πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Μαυρίδης, εκφράζοντας την αντίδραση των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανοράματος αλλά και «ως επίσημος εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής» και όπως είπε «250 οικογένειες κατοικούν στο Πανόραμα», είπε ότι «ποτέ δεν λάβαμε καμιά ενημέρωση. Η μοναδική μας ενημέρωση είναι από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Βλέποντας αυτά τα ονόματα για τις οδούς, δεν μας αντιπροσωπεύουν, δεν μας εκφράζουν.
Συζητήσαμε στο ΔΣ και ζητάμε από εσάς μια αναβολή για να φέρουμε στη γενική συνέλευση των κατοίκων, προκειμένου να αποφασίσουμε, να δεχτούμε και να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως οριστεί Επιστημονική Επιτροπή να δει τα ονόματα εκ νέου.
Σ’ αυτά που ήδη ανακοινώθηκαν, δεν ξέρουμε πώς αποφασίστηκε, πώς επιλέχθηκαν, γιατί κανένα απ’ αυτά δεν έχει καμιά σχέση με τη Δράμα».
Σε αντίθεση, ο πρόεδρος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Το Πανόραμα» κ. Χασάπης, είπε ότι «η προεργασία αυτή είχε αρχίσει από το 1998 έως το 2000 και είχαμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια με όλους τους κατοίκους. Έγινε διαβούλευση επί δύο έτη και μετά έγινε και η ονοματοδοσία των οδών του Πανοράματος με απόφαση της γενικής συνέλευσης του οικισμού.
Τότε, όλοι αυτοί οι οποίοι ασχολούνται με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, είχαν ασχοληθεί με το θέμα αυτό και πολλές φορές επί δύο έτη είχαμε τροποποιήσει και είχαμε αλλάξει πολλούς δρόμους. Και σύμφωνα μ’ αυτά προχωρήσαμε και φτάσαμε στην απόφαση αυτή».
Όπως είπε ο κ. Χασάπης για τον Πολιτιστικό Σύλλογο, «δεν έχει καμιά αρμοδιότητα στο θέμα αυτό, διότι το καταστατικό του λέει ότι δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό», ζήτησε την υπερψήφιση του θέματος της ονοματοδοσίας των οδών. Συμπλήρωσε όμως, ότι «μπορούν αργότερα, στο μέλλον, να αλλάξουν όσους δρόμους θέλουν. Σήμερα όμως, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει ονοματοδοσία των δρόμων».
Θετικό το Δημοτικό Συμβούλιο
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρόεδρος του σώματος κ. Χαραλαμπίδης, σημείωσε: «έπειτα από μια χρόνια διαδικασία, πιστεύω ότι σήμερα φτάσαμε επιτέλους στη λύση του προβλήματος. Τώρα, αν κάποια ονόματα δεν αρέσουν σε κάποιους καλοπροαίρετο. Είναι ονόματα ιστορικά, προσωπικότητες και καλό είναι να ψηφιστεί σήμερα».
Από την πλευρά του ο κ. Χαρακίδης τόνισε ότι «θα ήταν ανακόλουθο να μην ψηφίσουμε το θέμα. Παρ’ όλα αυτά το ψάξαμε, το είδαμε με τη δέουσα σοβαρότητα και φτάσαμε στη σημερινή διαδικασία. Το ότι υπήρχαν αντιρρήσεις, το πληροφορήθηκα μόλις χθες για την ονοματοδοσία. Ότι υπάρχει αντίρρηση και αντίδραση για τα ονόματα που έχουν οριστεί. Εμείς πάντως, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν ασχοληθήκαμε με το ποια ονόματα θα μπουν στις οδούς του Πανοράματος.
Μετονομασίες μπορούν να γίνουν στη συνέχεια, και γρήγορα μάλιστα, πριν βγουν οι πινακίδες και τοποθετηθούν. Εμείς πάντως δεν μπορούμε να είμαστε ανακόλουθοι και το λέω ξανά ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν προτείνει ονόματα».
Εκ μέρους της παράταξης «Project Δράμα 2020», εισήγηση έκανε ο κ. Αποστολίδης, ο οποίος είπε ότι, «κι εμείς προχθές ακούσαμε τις αντιρρήσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανοράματος. Θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι να γίνει η ονοματοδοσία και να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής. Δεν γνώριζα ότι υπάρχουν αντιρρήσεις για τα ονόματα των οδών. Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε είναι να λυθεί το πρόβλημα αυτό γρήγορα για την περιοχή και τους κατοίκους».
Αργότερα ο κ. Τσιαμπούσης εξέφρασε την άποψη ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι λανθασμένη και ότι στο μέλλον θα πρέπει κάποια θέματα να εξετάζονται καλύτερα.
Ο κ. Καλαϊδόπουλος, ζήτησε «να μην δημιουργούνται τελευταία στιγμή διαφωνίες. Εδώ και 30 χρόνια, φτάσαμε σήμερα να δώσουμε μια λύση στο θέμα αυτό. Ο κάθε ένας όλα αυτά τα χρόνια θα μπορούσε να είχε μια πρόταση για τα ονόματα. Και σήμερα δεν θα μπορούσε να υπάρχει αντιπαράθεση. Συνεργαστείτε και φέρτε μια κοινή λύση για να μην φτάνουμε στο σημείο να δίνουμε παρατάσεις και άλλα. Να λυθεί άμεσα το θέμα».
Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε, το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.