Θ. Ξανθόπουλος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δράμας
«Αόριστες εξαγγελίες
για κήρυξη του Νοσοκομείου
Δράμας ως άγονου»
ΓΙΑ «νέες, αόριστες και ανέξοδες» εξαγγελίες για την κήρυξη του Νοσοκομείου ως άγονου από το Υπ. Υγείας, μιλάει ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Σχετικά με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Δραμινός βουλευτής, μιλάει για «νέες αόριστες εξαγγελίες και ότι εξετάζεται η κήρυξη ως άγονου του νοσοκομείου Δράμας από τον υπ. Υγείας, που ομολογεί αδυναμία λειτουργίας της Μονάδας Χημειοθεραπείας αλλά και της παθολογικής κλινικής λόγω έλλειψης γιατρών».
Όπως επισημαίνει ο κ. Ξανθόπουλος, σε απάντηση που πήρε από τον υπ. Υγείας κ. Γεωργιάδης σε αναφορά που είχε καταθέσει στη Βουλή, [με την κοινή επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και του Συλλόγου Καρκινοπαθών για κήρυξη του νοσοκομείου Δράμας ως “άγονου”, κάλυψη των κενών σε ιατρικό προσωπικό και δημιουργία Μονάδας Ημερήσιας Φροντίδας καρκινοπαθών», ο υπουργός παραδέχεται ότι “η Μονάδα Χημειοθεραπείας που είχε συσταθεί από το 2020, δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ιατρών της ειδικότητας! Ομολογεί επίσης ο υπουργός ότι η εμβαλωματική λύση της μετακίνησης παθολόγου ογκολόγου από το νοσοκομείο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης στη Δράμα, δεν αρκεί, καθώς ο γιατρός προσφέρει υπηρεσίες σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου!]
Όπως αναφέρει ο κ. Ξανθόπουλος, «τέλος καταγράφει ότι όσον αφορά τη στελέχωση της Παθολογικής κλινικής, από το 2020 μέχρι σήμερα έγιναν συνολικά 15 προκηρύξεις θέσεων Παθολογίας, σε όλες τις βαθμίδες από τις οποίες απέβησαν άγονες, οι 14 εξ αυτών και καταλήγει επαναλαμβάνοντας την γενική, αόριστη και ανέξοδη υπόσχεση ότι: “Το Υπουργείο Υγείας είναι σε διαδικασία αναθεώρησης τόσο των προβληματικών και άγονων περιοχών όσο και των κινήτρων, οικονομικών και μη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό συγκεκριμένων υγειονομικών δομών. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί και η ένταξη της Δράμας”».
Επισημαίνει τέλος στη δήλωσή του ο κ. Ξανθόπουλος σχετικά: «Από την πλευρά μας, επισημαίνουμε στο κ. υπουργό, ότι οι κάτοικοι της περιοχής μας που τόσο υπέφεραν την περίοδο της πανδημίας, έχουν “χορτάσει” από ανεκπλήρωτες εξαγγελίες. Το νοσοκομείο της Δράμας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη ζωή των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό, όλοι οι πολίτες της Δράμας απαιτούμε με μια φωνή, να δοθεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση ή δικαιολογία, άμεση λύση στο σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης του νοσοκομείου μας ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του σε όλους τους τομείς».
Από την απάντηση του Υπ. Υγείας
Στην απάντησή του, ο υπ. Υγείας κ. Γεωργιάδης, σημειώνει αρχικά ότι «η Μονάδα Χημειοθεραπείας δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ιατρών της ειδικότητας», ενώ ήδη γνωστοποιεί λίγο παραπάνω, ότι «Με τροποποίηση του οργανισμού το έτος 2020, μετά από εισήγηση της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης και σε συνεννόηση με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο Νοσοκομείο, Μονάδα ημερήσιας χημειοθεραπείας, δυναμικότητας πέντε (5) κλινών στη Βραχεία Νοσηλεία για την εξυπηρέτηση των ασθενών που χρήζουν χημειοθεραπειών και την αποφυγή της ταλαιπωρίας τους με μετακίνησή τους σε νοσοκομεία άλλων νομών, προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπεία».
Και αναφέρει σχετικά στη συνέχεια: «Είναι κατανοητή η αγωνία των Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας και του Ιατρικού Συλλόγου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών με καρκίνο, αγωνία που μοιράζεται η Διοίκηση του Νοσοκομείου και η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ, η οποία μετακινεί Παθολόγο Ογκολόγο από τη Θεσσαλονίκη, για να διασφαλίσει την παροχή των υπηρεσιών αυτών στους κατοίκους της Δράμας. Ο εν λόγω ιατρός, μετακινούμενος από το ΑΝΘ «Θεαγένειο», προσφέρει υπηρεσίες σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου, καθώς λόγω των άγονων προκηρύξεων των θέσεων της ειδικότητας, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις ιατρών ειδικότητας Παθολογίας, δεν μπορεί να λειτουργήσει η Μονάδα Χημειοθεραπείας».
Ενδιαφέροντα είναι επίσης και τα στοιχεία που δίνει, καθώς όσες προκηρύξεις γίνονται αποβαίνουν τελικά άκαρπες: «Είναι κατανοητή η αγωνία των Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας και του Ιατρικού Συλλόγου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών με καρκίνο, αγωνία που μοιράζεται η Διοίκηση του Νοσοκομείου και η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ, η οποία μετακινεί Παθολόγο Ογκολόγο από τη Θεσσαλονίκη, για να διασφαλίσει την παροχή των υπηρεσιών αυτών στους κατοίκους της Δράμας. Ο εν λόγω ιατρός, μετακινούμενος από το ΑΝΘ «Θεαγένειο», προσφέρει υπηρεσίες σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου, καθώς λόγω των άγονων προκηρύξεων των θέσεων της ειδικότητας, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις ιατρών ειδικότητας Παθολογίας, δεν μπορεί να λειτουργήσει η Μονάδα Χημειοθεραπεία».