Home > Νέα > Απαγορευτική η καύση της καλαμιάς κατά την αντιπυρική περίοδο-Από τη ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας

Απαγορευτική η καύση της καλαμιάς κατά την αντιπυρική περίοδο-Από τη ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας

Από τη ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας

Απαγορευτική η καύση

της καλαμιάς κατά

την αντιπυρική περίοδο

 

 

ΑΠΟ ΤΗ Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας  και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Δράμας, υπενθυμίζεται ότι κυρίως κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η καύση της καλαμιάς στα χωράφια.

Αρχικά, όπως ενημερώνει, η καύση βλάπτει τη γονιμότητα του εδάφους, μειώνει την στράγγιση και αυξάνει τη διάβρωση. Επίσης, δεν καταπολεμάει έντομα που διαχειμάζουν στην καλαμιά ή μέσα στο έδαφος και κυρίως, προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στην γονιμότητα του εδάφους, με την καταστροφή της οργανικής ουσίας με συνέπεια να υπονομεύεται η σωστή θρέψη των φυτών και οι μελλοντικές αποδόσεις. Στα φυτικά υπολείμματα περιέχονται μεγάλες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων, μεταξύ των οποίων είναι και το άζωτο, το οποίο με την καύση χάνεται εξ ολοκλήρου στην ατμόσφαιρα. Η καύση των φυτικών υπολειμμάτων συνεπάγεται τεράστιες απώλειες αζώτου, το οποίο ενώ θα μπορούσε να ανακυκλωθεί προς όφελος της γονιμότητας τού εδάφους και τού παραγωγού, μεταφέρεται στην ατμόσφαιρα επιτείνοντας το πρόβλημα των αερίων τού θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή.

Προκαλεί μείωση της διήθησης του νερού της βροχής και της άρδευσης στο έδαφος, καθώς διάφορες λιπόφιλες ουσίες των υπολειμμάτων προσκολλώνται μετά την καύση τους στα εδαφικά σωματίδια που τα καθιστούν υδρόφοβα. Αυτό σημαίνει ότι προκαλείται κακή στράγγιση τού χωραφιού.

Η καύση δεν καταπολεμάει τα έντομα που διαχειμάζουν μέσα στην καλαμιά (πυραλίδα, σεζάμια). Έχει αποδειχθεί εδώ και πολλές δεκαετίες ότι, για διάφορους λόγους που σχετίζονται με τη βιολογία των εντόμων αυτών (διάπαυση), με τη σχετικά μεγάλη ταχύτητα της φλόγας και με την ανατομία της καλαμιάς του αραβοσίτου (ισχυρό σκληρέγχυμα κάτω από τον φλοιό και υγροσκοπική εντεριώνη), οι προνύμφες των εντόμων αυτών δεν θανατώνονται από την καύση, η οποία τελικά δεν περιορίζει τους πληθυσμούς τους.

Ο Νομός Δράμας είναι μία κλειστή περιοχή και οι συνθήκες που επικρατούν την περίοδο της καύσης των καλαμιών δημιουργούν συχνά θερμοκρασιακή αναστροφή. Το φαινόμενο αυτό συγκεντρώνει χαμηλά τον καπνό της καύσης και οι επιπτώσεις στην υγεία είναι σημαντικές ακόμη και στις μη ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Η ωφέλεια στο έδαφος από την καλή διήθηση και συγκράτηση περισσότερου βρόχινου νερού και από τη μείωση της εξάτμισής του, συνδέεται άμεσα με το καλό φύτρωμα των σπόρων. Η συγκράτηση της υγρασίας είναι τόσο καλύτερη όσο καλύτερη είναι η κάλυψη του εδάφους από τα φυτικά υπολείμματα.

φωτογραφεία αρχείου