Απάντηση από την υφυπουργό Τουρισμού κα. Ζαχαράκη
Ανάπτυξη ιστορικού τουρισμού
στη γραμμή των Οχυρών Μεταξά
Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Τουρισμού
ΠΕΡΙ ΤΑ μέσα Ιουλίου, ο «Πρωινός Τύπος» δημοσίευσε σχετικό ρεπορτάζ, για την ανάπτυξη του ιστορικού τουρισμού και τη μάχη των Οχυρών Ρούπελ και Λίσσε. Η ανάπτυξή τους μάλιστα, έγινε αντικείμενο του σχεδίου διασύνδεσης τοπικών φορέων για την ανάδειξη εμβληματικών οχυρωματικών έργων, μέσω μιας συνεργασίας που έχει ήδη ξεκινήσει μέσω των Αναπτυξιακών Εταιρειών των Νομών Δράμας και Σερρών. Σ’ εκείνο το ρεπορτάζ, υπήρχαν και δηλώσεις του διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Χατζόπουλου. Το πρόγραμμα πρόκειται να χρηματοδοτηθεί μέσω του Leader.
Στις 26 Ιουλίου, η «Ελληνική Λύση» κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή , ρωτώντας τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και Τουρισμού, για το αν προτίθενται να προβούν στις δέουσες ενέργειες, προκειμένου να υποστηριχθεί το εγχείρημα των ανωτέρω τοπικών Αναπτυξιακών Εταιρειών, ώστε η ευρύτερη περιοχή των Οχυρών Μεταξά να αναδειχθεί περαιτέρω ως ιστορικός τουριστικός προορισμός και να αποκτήσει την οφειλόμενη αίγλη που δικαιούται
Απάντηση στην ερώτηση έδωσε η υφυπουργός Τουρισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία σημειώνει ότι η εθνική στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας έγκειται στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο και ασφαλή προορισμό, ιδανικό για επίσκεψη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σημειώνοντας επίσης ότι «δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ώστε ο ταξιδιώτης, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του, να επιλέγει από ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών προϊόντων που θα του επιτρέψουν να προσωποποιήσει/εξατομικεύσει την ταξιδιωτική του εμπειρία, καθιστώντας τη μοναδική και αυθεντική».
Η κα. Ζαχαράκη μιλάει επίσης για τον θεματικό τουρισμό, ο οποίος «αποτελεί μοχλό τοπικής και περιφερειακής τουριστικής ανάπτυξης, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων αλλά και στη στήριξη και ενίσχυση της υπάρχουσας απασχόλησης του γηγενούς πληθυσμού, με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου».
Σε άλλο σημείο, σημειώνεται ότι «ειδική μορφή τουρισμού αποτελεί και ο στρατιωτικός τουρισμός που ανήκει στα σχετικώς νέα και ραγδαία αναπτυσσόμενα είδη τουρισμού διεθνώς και η Ελλάδα διαθέτει πλήθος αξιοθέατων της συγκεκριμένης κατηγορίας, σε ολόκληρη την επικράτεια αλλά και από διαφορετικές περιόδους της ιστορικής πορείας του έθνους. Προς την ανάπτυξη του στρατιωτικού τουρισμού στην Ελλάδα σημειώνεται ότι στις 31/5/2021, υπεγράφη Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Τουρισμού. Τα τρία Υπουργεία και το Πολεμικό Μουσείο, ως Φορέας Συντονισμού και Υλοποίησης της Συνεργασίας, θα καταρτίσουν δράσεις ανάδειξης, προώθησης και προβολής του στρατιωτικού τουρισμού».
Η κα. Ζαχαράκη κάνει μια ανάλυση σχετικά με αυτό το τουριστικό είδος, και καταλήγει: «Όσον αφορά στο ζήτημα της ανάδειξης των οχυρών Λίσσε και Ρούπελ, είναι σαφές ότι τα οχυρά και οι μάχες που δόθηκαν σε αυτά τον Απρίλιο του 1941, με την ηρωική και επίμονη αντίσταση που επέδειξαν οι Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες που τα υπερασπίζονταν έναντι ενός πολύ ισχυρότερου αντιπάλου, όχι μόνο ξεπέρασαν κάθε προσδοκία καθυστερώντας σημαντικά την προέλαση των δυνάμεων του Άξονα και δίνοντας πολύτιμο χρόνο στα συμμαχικά στρατεύματα, αλλά κέρδισαν και τον διεθνή θαυμασμό, ενσαρκώνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το δεύτερο «ΟΧΙ» των Ελλήνων στον εισβολέα. Θαυμασμός που υφίσταται ακόμα και σήμερα τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επισκέπτες των οχυρών. Με επίγνωση του γεγονότος αυτού, αλλά και της σπουδαίας ιστορικής κληρονομιάς που συνοδεύει τα οχυρά, το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού σύμφωνα με το ανωτέρω Μνημόνιο Συνεργασίας, για το σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων με σκοπό τη συνδυασμένη ανάπτυξη και τη συμπληρωματικότητα όλων των εκφάνσεων του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην περιοχή αυτή, δίνοντας έμφαση στην προώθηση του στρατιωτικού τουρισμού, και δράσεων που συνδέουν τον τουρισμό με μνημεία και τόπους της ιστορικής μας κληρονομιάς».