Σε ερώτηση της Ελληνικής Λύσης
Απάντηση από το Υπουργείο
Τουρισμού για το Οχυρό
Αγίου Νικολάου στο Βώλακα
ΣΤΙΣ αρχές Ιανουαρίου, βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης», είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή και προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και στο Μετανάστευσης και Ασύλου. Θέμα της ερώτησης, το υπό εγκατάλειψη οχυρό «Άγιος Νικόλαος» της γραμμής Μεταξά πλησίον του Βώλακα Δράμας.
Στην ερώτησή της η «Ελληνική Λύση» αναφέρει σχετικά ότι, το οχυρό «Άγιος Νικόλαος», αποτελεί μέρος των οχυρώσεων της γραμμής «Μεταξά». Οι στοές του έχουν μήκος 725 μ. και εντός αυτού περιλαμβάνονται 12 πολυβολεία διαφόρων στρατιωτικών σκοπών, τέσσερα βόρεια παρατηρητήρια και τρεις είσοδοι.
Αναφερόμενοι σε ιστορικά στοιχεία οι βουλευτές σημειώνουν: [Οι Γερμανοί δεν πραγματοποίησαν χερσαία επίθεση εναντίον του αλλά αεροπορική, μη έχοντας επιτυχία λόγω της φυσικής καλύψεώς του. Είναι εγκαταλειμμένο με τις στοές να καλύπτονται από μούχλα ή βρύα, τα επίγεια παρατηρητήρια να έχουν καταρρεύσει και γενικά η εγκατάλειψη να είναι έκδηλη. Σημειωτέον ότι η Γαλλία έχει αναδείξει την περίφημη γραμμή «Μαζινώ» ως έναν στρατιωτικό ειδικότερα τουριστικό προορισμό. Στη χώρα μας τουριστικού ενδιαφέροντος είναι κατά βάση μόνο το οχυρό του «Ρούπελ» και λιγότερο το «Ιστίμπεη» και το «Περιθώρι».]
Ρωτούνταν τα δύο Υπουργεία, αν υπάρχει πρόθεση περί ανακαινίσεως του συγκεκριμένου οχυρού «Άγιος Νικόλαος» αλλά και όλων των οχυρών της γραμμής Μεταξά, τα οποία εκτείνονται από τις δυτικές παρυφές του όρους Μπέλες έως και την οροσειρά της Ροδόπης, εντάσσοντάς τα σε ένα δίκτυο στρατιωτικού ενδιαφέροντες τουριστικού προορισμού.
Απάντηση από το Υπ. Τουρισμού
Στις αρχές Φεβρουαρίου, απάντηση για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε δώσει το Υπ. Εθνικής Άμυνας (Π.Τ. 6/2) ενώ τώρα απάντησε και το Υπ. Τουρισμού με την κα. Ζαχαράκη.
Στην απάντησή της η κα. Ζαχαράκη επισημαίνει μεταξύ «Ο στρατιωτικός τουρισμός ως ειδική μορφή τουρισμού ανήκει στα σχετικώς νέα και αναπτυσσόμενα είδη τουρισμού διεθνώς, και η Ελλάδα διαθέτει πλήθος αξιοθέατων της συγκεκριμένης κατηγορίας από διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Με στόχο την ανάπτυξη του στρατιωτικού τουρισμού στην Ελλάδα, υπεγράφη στις 31/5/2021 Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Τουρισμού. Τα τρία Υπουργεία και το Πολεμικό Μουσείο, ως Φορέας Συντονισμού και Υλοποίησης της Συνεργασίας, συμφώνησαν να καταρτίσουν δράσεις ανάδειξης, προώθησης και προβολής του στρατιωτικού τουρισμού».
Παρ’ όλα αυτά, το Υπ. Τουρισμού αναλίσκεται με ένα μεγάλο κείμενο στην πολιτική του, ενώ δεν αναφέρεται τίποτα απολύτως για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα αναφέρονται διάφορα προγράμματα του Υπ. Τουρισμό για την τουριστική ανάπτυξη, ενώ σε κάποιο σημείο γίνεται λόγος για τον Ορεινό Τουρισμό όπου σημειώνεται: [Στόχος του Ορεινού Τουρισμού είναι η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για χειμερινές και ορεινές δραστηριότητες σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές.
Η δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων υψηλού επιπέδου που θα προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες και θα συμβάλουν στην αύξηση του τοπικού ΑΕΠ.
Η επίτευξη μεγαλύτερης χειμερινής τουριστικής περιόδου και πιο ελκυστικών ευκαιριών για ορεινό τουρισμό που θα είναι επωφελείς για ολόκληρη την περιοχή.]