Home > Νέα > Απαντήσεις Γαβρόγλου για ΤΕΙ Οινολογίας αλλά και για συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ σε ερώτηση του βουλευτή Δράμας Δ. Κυριαζίδη

Απαντήσεις Γαβρόγλου για ΤΕΙ Οινολογίας αλλά και για συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ σε ερώτηση του βουλευτή Δράμας Δ. Κυριαζίδη

Απαντήσεις Γαβρόγλου για ΤΕΙ Οινολογίας αλλά και για συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ σε ερώτηση του βουλευτή Δράμας Δ. Κυριαζίδη

«Καμία απολύτως ειλημμένη απόφαση

για τι θα γίνει με τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια»

«Νόμιμη η αλλαγή του προέδρου του Τμήματος Οινολογίας»

 

 

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ μια σειρά ζητήματα έδωσε τελικά ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, σε ερώτηση στη Βουλή, του βουλευτή Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδη, αναφορικά με ζητήματα που είχαν προκύψει, σχετικά με το Τμήμα Οινολογίας Δράμας του ΤΕΙ ΑΜΘ.

Επίσης, ο κ. Γαβρόγλου έκανε αναφορά και στα σχέδια του Υπ. Παιδείας για συγχωνεύσεις τμημάτων του Τ.Ε.Ι.  Α.Μ.Θ.  σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Θεσ/νίκης, ως και με τη δημιουργία τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, με ο,τι αυτό σημαίνει για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και ειδικότερα για τη Νομική Σχολή του.

 

Τμήμα Οινολογίας Δράμας

Η ερώτηση του κ. Κυριαζίδη αναφερόταν στην «καθαίρεση του Πρόεδρου του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» κ. Μάμαλη. Όπως είπε ο κ. Κυριαζίδης, «κυριολεκτικά καθαιρέθηκε» ο κ. Μάμαλης, «μέσα από πρωτοφανείς διαδικασίες, χωρίς νόμιμη σύνθεση – παράσταση εκπροσώπου φοιτητών, η ανάδειξη του οποίου δεν είχε ολοκληρωθεί-, χωρίς την αποστολή ημερήσιας διάταξης, η οποία είναι άγνωστο αν συνετάγη, χωρίς την διανομή σχετικής εισήγησης και, κυρίως, χωρίς διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων εντός και εκτός ΤΕΙ».

Επίσης, ο κ. Κυριαζίδης κατέθεσε το ψήφισμα διαμαρτυρίας των φοιτητών που είναι ομόφωνο και του εκπαιδευτικού προσωπικού και της Ένωσης Οινοποιών Δράμας.

 

Απάντηση Γαβρόγλου για ΤΕΙ Οινολογίας

Στην απάντησή του ο κ. Γαβρόγλου, σημείωσε αρχικά ότι όλα έγιναν νόμιμα ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαδικασία.

«Τώρα, τι ακριβώς έγινε. Οι πρόεδροι μη αυτοδύναμων τμημάτων –και για να γίνει ένα τμήμα αυτοδύναμο, πρέπει να έχει τουλάχιστον οκτώ καθηγητές- διορίζονται από τη διοίκηση. Δεν εκλέγονται. Δεν υπάρχει ο μίνιμουμ αριθμός των διδασκόντων να εκλέξει τους προέδρους. Εδώ, λοιπόν, η διοίκηση παίρνει κάποιο άτομο από ένα τμήμα και το ζητάει να είναι προσωρινός πρόεδρος, μέχρις ότου αποκτήσει αυτοδυναμία αυτό το τμήμα.

Είθισται, να μη ζητάει κανείς πολλές φορές από το ίδιο άτομο να είναι πρόεδρος, διότι έχει τεράστιες ευθύνες αυτός ο άνθρωπος, συν όλη τη δουλειά που κάνει στο δικό του τμήμα από το οποίο προέρχεται. Συν το γεγονός ότι έχει και μια σημασία μέσα στο πανεπιστήμιο, να εναλλάσσονται τα άτομα, για να μπορούν να αποκτούν εμπειρία κ.λπ.

Και να σας πω και κάτι; Η διοίκηση δεν είχε δώσει θέσεις σε αυτό το Τμήμα τόσα χρόνια. Εμείς τώρα έχουμε πεντακόσιες συν πεντακόσιες θέσεις που έχουμε στα πανεπιστήμια. Από τα πρώτα πεντακόσια δεν έδωσε καμία θέση, από τα δεύτερα πεντακόσια έδωσε η διοίκηση. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και καλώς δεν μπορούμε να κάνουμε, γιατί δεν είναι νομικό το θέμα, είναι επί της ουσίας. Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ γνωρίζουν τα προβλήματά τους και έτσι πρέπει να ενεργούν».

 

Συγχώνευση ΤΕΙ ΑΜΘ

Στη δευτερολογία του ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, έκανε αναφορά και στο ζήτημα της συγχώνευσης του ΤΕΙ ΑΜΘ με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, το οποίο προέκυψε πρόσφατα.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως ειλημμένη απόφαση για το τι θα γίνει με τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια. Αυτό που κάνουμε και έχει λειτουργήσει εντυπωσιακά καλά είναι το εξής: Στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο ΤΕΙ Ηπείρου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, όπως επίσης και την περασμένη εβδομάδα στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, συμπεριλαμβανομένων και των δύο ΤΕΙ στην Αθήνα, αυτό που κάναμε είναι να συγκροτήσουμε μία ομάδα εργασίας για να μας πουν οι ίδιοι, ΤΕΙ και πανεπιστήμια μαζί, πώς βλέπουν οι ίδιοι το μέλλον τους.

Στα Γιάννενα, παραδείγματος χάρη, όπως και στο Ιόνιο, έχουμε ομόφωνη απόφαση εκπροσώπων των ΤΕΙ και εκπροσώπων των πανεπιστημίων. Έχουμε δύσκολες συζητήσεις κτλ. Πάμε όμως με αυτή τη λογική. Έχουμε ομόφωνες αποφάσεις των συγκλήτων των ΤΕΙ Πειραιά και του ΤΕΙ Αθηνών.

Τι κάνει το Υπουργείο; Παίρνει τα πορίσματα και παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις ως προς τις πρωτοβουλίες και τα χρονοδιαγράμματα. Εκείνο, λοιπόν, που λέμε είναι ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως απόφαση, διότι ακόμη δεν έχει υπάρξει μια ομάδα εργασίας που να συζητήσει τι θα γίνει με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης σε σχέση με τα υπόλοιπα ΤΕΙ, τα δύο ΤΕΙ που έχουμε και στην Καβάλα και στις Σέρρες. Υπάρχει το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Υπάρχει το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Αυτά είναι μεγάλος πλούτος για τη χώρα μας. Αλίμονο, αν όπως έγινε με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», εμείς εδώ επιτελικά λέγαμε: «Κλείνει αυτό. Ανοίγει εκείνο. Να πάει το άλλο εκεί» κτλ. Θα τα κάναμε θάλασσα, όπως έγιναν θάλασσα και δεν μπορούμε ακόμη να τα ξεμπλέξουμε.

Με αυτήν τη λογική, εγώ προτρέπω τους συναδέλφους εκεί –μάλιστα, καταλαβαίνω ότι είναι σε διεργασίες- να καθίσουν σε ένα τραπέζι, να φέρουν τις προτάσεις τους μετά από όσο χρόνο θέλουν και με βάση αυτό να δούμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα».