Home > Πρώτο Θέμα > Απαντήσεις του αν. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης για το Φαλακρό

Απαντήσεις του αν. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης για το Φαλακρό

Απαντήσεις του αν. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης για το Φαλακρό

Η Περιφέρεια πρέπει να καταθέσει

τη μελέτη βιωσιμότητας για να πάρει

το Φαλακρό το 1,6 εκατ. ευρώ

Χαρίτσης: «Το Φαλακρό μπορεί να χρηματοδοτηθεί και από άλλα προγράμματα, αρκεί να κατατεθούν προτάσεις»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΤΙ πραγματικά συμβαίνει γύρω από το ζήτημα του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, αποτελεί σχεδόν μυστήριο. Οι ιθύνοντες γνωρίζουν σίγουρα, όμως κανένας δεν βγαίνει σε μια επίσημη συνέντευξη Τύπου για να πει, ποια μπορεί να είναι η τύχη του.

Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη και του περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιου, οδηγεί σε μια κατάσταση, η οποία δεν ωφελεί σε καμιά περίπτωση το ίδιο το βουνό.

Από την άλλη πλευρά, οι καιρικές συνθήκες κατά τις οποίες, ανάλογα με την χρονιά, το Φαλακρό έχει χιόνι ή όχι, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες. Στο μεταξύ, μια μελέτη που προσπάθησε να στείλει σχεδόν την τελευταία στιγμή (Αύγουστος 2017) η Περιφέρεια, με άμεσα υπεύθυνο γι’ αυτό τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη, βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το οποίο, φέρεται να ζήτησε μια οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας που λείπει, προκειμένου να προχωρήσει στην χρηματοδότηση του 1,6 εκατ. ευρώ που είχε ζητηθεί.

Αν και οι πληροφορίες του «Πρωινού Τύπου» λένε ότι η μελέτη αυτή ήδη έχει απορριφθεί και η Περιφέρεια (επί της ουσίας η Αντιπεριφέρεια Δράμας) ετοιμάζεται να καταθέσει νέα μελέτη, παρ’ όλα αυτά χθες στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης, δεσμεύτηκε ότι, μόλις σταλεί η μελέτη βιωσιμότητας, θα υπάρξει αμέσως η χρηματοδότηση.

Οι απαντήσεις στη Βουλή

Συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου (χθες), συζητήθηκε στη Βουλή η ερώτηση του βουλευτή Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, σχετικά με τις εξελίξεις στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού (ΧΚΦ).

Η ερώτηση του κ. Κυριαζίδη είχε κατατεθεί από τις 9 Ιανουαρίου 2018, στην οποία αναφερόταν ότι εδώ και καιρό, αναμένεται η έγκριση του έργου για την βελτίωση και λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ, «για την τύχη της οποίας δεν υπάρχει, δυστυχώς, καμία σχετική επίσημη πληροφόρηση». Στην ερώτησή του κ. Κυριαζίδης ανέφερε:

[1. Έχει εγκριθεί το ως άνω έργο βελτίωσης του ΧΚΦ; Και αν ναι, πότε θα υλοποιηθεί αυτό; Εάν όχι, για ποιο λόγο υφίσταται αυτή η μακρά καθυστέρηση;

  1. Δεδομένης της παραχώρησης της χρήσης του Χιονοδρομικού σε ιδιώτη, ποιες οι υποχρεώσεις του τελευταίου ως προς την συντήρηση, αναβάθμιση και επέκταση των υφιστάμενων υποδομών του Κέντρου;
  2. Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα ερωτώμενα Υπουργεία για την περαιτέρω ενίσχυση και ανάδειξη του σημαντικού αυτού τουριστικού προορισμού;]

Χαρίτσης: Καθυστερεί η μελέτη από την Περιφέρεια

Στη Βουλή βρέθηκε και έδωσε απαντήσεις ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης, ο οποίος επεσήμανε ότι το πρόβλημα με την χρηματοδότηση του 1,6 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο ότι δεν έχει σταλεί ακόμα στο Υπουργείο, μια σχετική οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας του έργου. Βεβαίωσε επίσης ότι, μόλις αυτή σταλεί, τότε το ποσό θα δοθεί άμεσα, ενώ επιβεβαίωσε ότι, το Φαλακρό μπορεί να χρηματοδοτηθεί στο μέλλον από κάποια κονδύλια, εφόσον υπάρξουν σχετικές προτάσεις από την Περιφέρεια.

Αναλυτικότερα, στην απάντησή του ο κ. Χαρίτσης εξήγησε:

[Στο πρώτο ερώτημα: Πράγματι από την Περιφέρεια, υποβλήθηκε τον Αύγουστο του 2017 η πρόταση για την χρηματοδότηση του έργου από Εθνικούς Πόρους, του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Βάσει αυτής της πρότασης, οι δικές μας υπηρεσίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ζήτησαν από την Περιφέρεια να καταθέσει αναλυτική χρηματοοικονομική μελέτη, η οποία να αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του συγκεκριμένου Χιονοδρομικού Κέντρου. Μελέτη η οποία είναι κανονιστικά απαραίτητη για τη χρηματοδότηση του έργου.

Επιπλέον ζητήθηκαν στοιχεία από την Περιφέρεια, που να τεκμηριώνουν ότι το έργο αυτό, πληροί τις προϋποθέσεις των σχετικών διατάξεων για τις κρατικές ενισχύσεις. (…) Η Περιφέρεια δεν έχει καταθέσει ακόμα τα σχετικά συμπληρωματικά στοιχεία, άρα αναμένουμε από τη μεριά της, την κατάθεση αυτών για να προχωρήσουμε. Να τονίσουμε σ’ αυτό το σημείο ότι δεν αποτελεί συνήθη πρακτική, αν θέλετε, η χρηματοδότηση του λειτουργικού κόστους μιας οικονομικής δραστηριότητας. Από τους Εθνικούς Πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, χρηματοδοτούνται κυρίως κατά βάση έργα υποδομών και αναβάθμισης πάγιων εγκαταστάσεων. Όχι όμως για τη λειτουργία.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η εκπόνηση και προσκόμιση της μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας. (…) Εφόσον υποβληθούν θα προχωρήσουμε στη χρηματοδότηση του έργου.

Σε σχέση με το δεύτερο ερώτημα, μόνος αρμόδιος να απαντήσει είναι η Περιφέρεια, η οποία έχει την σύμβαση με τον ιδιώτη, άρα πρέπει να απευθυνθείτε εκεί, ώστε να πληροφορηθείτε τους όρους παραχώρησης και κατά πόσο ο ιδιώτης τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις.]

Άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία

Απαντώντας στο τρίτο ερώτημα του βουλευτή Δράμας, ο κ. Χαρίστης επεσήμανε: [Όσον αφορά το τρίτο ερώτημα, στο Υπ. Οικονομίας έχουμε αναπτύξει μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία για την χρηματοδότηση τέτοιου τύπου έργων, εργαλεία τα οποία απευθύνονται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε φορείς της Αυτοδιοίκησης. Από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έχουν εκδοθεί δύο προσκλήσεις που αφορούν υφιστάμενες και νέες τουριστικές επιχειρήσεις. Σ’ αυτά τα προγράμματα θα μπορούσε ενδεχομένως να υποβληθεί πρόταση, και από τον Φορέα διαχείρισης του ΧΚΦ. Αυτά τα προγράμματα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 210 εκατ. ευρώ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, ξεκινάει και η λειτουργία του νέου Ταμείου Υποδομών που δημιουργήσαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση τοπικών υποδομών και τουριστικού χαρακτήρα, άρα και εκεί θα υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης τέτοιων έργων και υποδομών όπως τα Χιονοδρομικά Κέντρα.

Υπάρχουν λοιπόν τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί το έργο όπως ρωτάτε στο τρίτο ερώτημά σας. Είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια της Περιφέρειας αλλά και του ιδιώτη που έχει αναλάβει τη διαχείρισή του να υποβάλει τα σχετικά αιτήματα.]

Η διασφάλιση της χρηματοδότησης

Στη δευτερολογία του ο κ. Κυριαζίδης ρώτησε τον κ. Χαρίτση, αν δεσμεύεται γι’ αυτό το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ και αν αυτά δοθούν μόλις κατατεθεί η σχετική μελέτη που λείπει από την πρόταση.

Απαντώντας ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, δεσμεύτηκε ότι «ναι, σε σχέση με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η χρηματοδότηση θα προχωρήσει άμεσα, εφόσον λάβουμε τα συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία έχουν ζητηθεί, οι μελέτες βιωσιμότητας για την κάλυψη των αναγκών οι οποίες υπάρχουν και χρήζουν αναβάθμισης του Χιονοδρομικού Κέντρου.]