Home > Νέα > Απαράδεκτη η δημιουργία αιολικού πάρκου στον Λειβαδίτη Ξάνθης-Ερώτηση στη Βουλή από τον Κ. Βελόπουλο

Απαράδεκτη η δημιουργία αιολικού πάρκου στον Λειβαδίτη Ξάνθης-Ερώτηση στη Βουλή από τον Κ. Βελόπουλο

Ερώτηση στη Βουλή από τον Κ. Βελόπουλο

Απαράδεκτη η δημιουργία αιολικού

πάρκου στον Λειβαδίτη Ξάνθης

Πολύ κοντά στον οικισμό Τραχωνίου Δράμας

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ σχετικά με το ζήτημα της δημιουργίας αιολικού πάρκου στην περιοχή Λειβαδίτη του Δήμου Ξάνθης και πολύ κοντά στον οικισμό Τραχωνίου Δράμας στο Δήμο Παρανεστίου, κατέθεσε ο βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος της «Ελληνικής Λύσης» κ. Βελόπουλος.

Όπως σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Βελόπουλος, «σύμφωνα  με ανησυχίες κατοίκων των περιοχών Καρυόφυτου και Λειβαδίτη, της Ξάνθης, καθώς και σύμφωνα με πρόσφατα τοπικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, εταιρεία εκμετάλλευσης «ΑΠΕ» φαίνεται να έχει καταθέσει αίτηση στο υφ’ υμάς Υπουργείο για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον Λειβαδίτη, με σκοπό την δημιουργία αιολικού πάρκου.

Στο άκουσμα της άνω είδησης, προκλήθηκε άμεσα η δυσφορία των ντόπιων κατοίκων, διότι πλήττεται ο φυσικός πλούτος της περιοχής. Συγκεκριμένα, κατά πρώτον, σε μικρή απόσταση από τον Λειβαδίτη, βρίσκεται ο καταρράκτης του Τραχωνίου Δράμας, με μεγάλη επισκεψιμότητα από περιπατητές και ορειβάτες, αφού, είναι ο ψηλότερος των Βαλκανίων, αφού τα νερά του πέφτουν από 50 μ. ύψος.

Η περιοχή αυτή, επίσης, τελεί υπό καθεστώς προστασίας «Natura», ενώ εντός αυτής φύονται οι όξινοι τυρφώνες (εντομοφάγα φυτά), οι μοναδικοί στην Ευρώπη (στον Λειβαδίτη και στην περιοχή του Παρανεστίου), που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Συν τοις άλλοις, στην περιοχή υπάρχουν φυσικές πηγές και υδροφόροι άξονες, από όπου υδροδοτούνται τα περισσότερα χωριά της περιοχής του Καρυοφύτου (Λειβαδίτης, Καρυόφυτο, Καστανίτης, Μαργαρίτης, Καλό Νερό, ένα κομμάτι του Δαφνώνα κλπ.), οι οποίοι κινδυνεύουν να αλλοιωθούν ή να καταστραφούν από τις όποιες αναμενόμενες σχετικές εκσκαφές και εξορύξεις».

Τέλος, ο κ. Βελόπουλος ρωτάει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «αν προτίθεται να αποτρέψει την κατασκευή αιολικού πάρκου στον Λειβαδίτη Ξάνθης, καθώς, πέραν των προαναφερόμενων λόγων αποτροπής της γενικευμένης καταστροφής του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος, η περιοχή έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία και μέρος των κατοίκων της είναι δασεργάτες, γεγονός που σημαίνει ότι το δάσος που κείτεται πέριξ των προαναφερόμενων οικισμών τους προσπορίζει ποικιλοτρόπως, οπότε, ως εκ τούτου, δεν επιτρέπεται να καταστραφεί;»