Home > νέα > Απέσυρε το ενδιαφέρον της η ΚΥΚΛΩΨ για το Αρχοντικό Παμπούκα – Η γραφειοκρατία του ΕΦΚΑ αρνήθηκε την παραχώρηση του κτιρίου για 50 χρόνια!

Απέσυρε το ενδιαφέρον της η ΚΥΚΛΩΨ για το Αρχοντικό Παμπούκα – Η γραφειοκρατία του ΕΦΚΑ αρνήθηκε την παραχώρηση του κτιρίου για 50 χρόνια!

Ζήτησε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια εκμίσθωσης πάνω από 30 χρόνια

Απέσυρε το ενδιαφέρον της η ΚΥΚΛΩΨ

για το Αρχοντικό Παμπούκα

Η γραφειοκρατία του ΕΦΚΑ αρνήθηκε την παραχώρηση του κτιρίου για 50 χρόνια!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ του 2020, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ, την οποία έχει ιδρύσει ο Δραμινός εφοπλιστής κ. Άρης Θεοδωρίδης, είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για εκμίσθωση ενός από τα πλέον ενδιαφέροντα διατηρητέα κτίρια της πόλης της Δράμας. Είχε ζητήσει την εκμίσθωση του κτιρίου για 50 χρόνια!

Πρόκειται για το Αρχοντικό Παμπούκα, επί της οδού Περδίκκα 10, που σήμερα αντιστέκεται με σθένος απέναντι στη φθορά του χρόνου.

Το Αρχοντικό Παμπούκα σήμερα ανήκει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και πρώην ΙΚΑ, από τον οποίο η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον να το εκμισθώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ στις 5 Νοεμβρίου 2020, είχε αποφασιστεί από τον Ενιαίο Φορέα, η μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης με εκμίσθωση του κτιρίου για 30 χρόνια και με μηνιαίο μίσθωμα 240 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κατά Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Στην απόφαση του Νοεμβρίου 2020, αναφερόταν η υποχρέωση του μισθωτή «να εκτελέσει με δικές του δαπάνες απαραίτητες εργασίες επισκευής – ανακαίνισης, εκτιμώμενου ύψους κατ’ ελάχιστον, 796.156 ευρώ χωρίς ΦΠΑ».

Η επίβλεψη ως προς τη διεκπεραίωση των εργασιών, την παραλαβή και τον έλεγχο του κόστους αυτών θα γινόταν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του e-EΦΚΑ.

Arxontiko Pampouka
Το Αρχοντικό Παμπούκα. Παλαιότερη φωτογραφία από το αρχείο του «Πρωινού Τύπου».

Η απόφαση της απόσυρσης

Απ’ ότι φαίνεται όμως, η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ δεν έμεινε ικανοποιημένη από την απόφαση αυτή, καθώς ζητούσε μεγαλύτερη των 30 χρόνων διάρκεια μίσθωσης του κτιρίου και συγκεκριμένα 50 χρόνια. Έτσι, όπως αναφέρεται σε νέα απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ στις 8 Απριλίου η οποία δημοσιεύθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 19 τρέχοντος, η προηγούμενη απόφαση ανακλήθηκε και άρα το κτίριο δεν εκμισθώνεται στην ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ.

Ο λόγος είναι ότι, όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ με επιστολή της στις 22 Μαρτίου 2021, απέσυρε το ενδιαφέρον της, αναφορικά με την μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης του κτιρίου.

Η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, ζήτησε μεγαλύτερη χρονικά διάρκεια εκμίσθωσης του Αρχοντικού Παμπούκα, για 50 χρόνια, και τελικά ο ΕΦΚΑ αποφάσισε να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφαση του Νοεμβρίου 2020.

Στην απόφαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ, δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για το σκεπτικό της απόφασης, παρά μόνο ότι υπάρχει «η σύμφωνη γνώμη των μελών με την εισήγηση της Υπηρεσίας».

Είναι πραγματικά λυπηρό, το δημόσιο να λαμβάνει τέτοιες καταστροφικές αποφάσεις. Πραγματικά, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε τους λόγους για τους οποίους ο ΕΦΚΑ αρνείται να εκμισθώσει ένα κτίριο για 50 χρόνια και το παραχωρεί μόνο για 30! Και αν μη τι άλλο, ο εκμισθωτής θα αναλάμβανε την ανακαίνιση του κτιρίου, να το αναστηλώσει, να το συντηρήσει και να το παρουσιάσει σαν καινούριο.

Μια χαμένη ευκαιρία;

Και τι γίνεται από εδώ και πέρα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι, ο ΕΦΚΑ δεν πρόκειται να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ και άδικα η φθορά του χρόνου θα το καταπιεί στην κυριολεξία.  Οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι προς το παρόν χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για τη διάσωση ενός από τα σημαντικότερα διατηρητέα κτίρια της πόλης της Δράμας.

Το Αρχοντικό Παμπούκα, ιδιοκτησίας του ομώνυμου καπνέμπορου Παμπούκα, αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της αρχιτεκτονικής της περιόδου μεταξύ 19ου και 20ού αιώνα. O σχεδιαστής του κτιρίου, Χρήστος Δημόπουλος ήταν βοηθός του Αυστριακού αρχιτέκτονα Konrad von Vilas, έργο του οποίου είναι και η εντυπωσιακή πολυώροφη καπναποθήκη της οδού Περδίκκα, λίγα μέτρα παρακάτω, η οποία προορίζεται για έδρα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα από την πλευρά του Δήμου Δράμας.

Τα δύο αυτά κτίρια – τουλάχιστον αυτά – είναι από τα σημαντικότερα κτίρια που έχουν απομείνει να μαρτυρούν την ιστορία αυτής της πόλης.