Home > νέα > Απειλείται η ασφαλή λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας-Επιστολή της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Δράμας

Απειλείται η ασφαλή λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας-Επιστολή της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Δράμας

Επιστολή της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Δράμας

Απειλείται η ασφαλή λειτουργία

της Παθολογικής Κλινικής

του Νοσοκομείου Δράμας

Βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν αναφορά στη Βουλή

Δηλώσεις της γραμματέως του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΦΩΣ της δημοσιότητας έρχεται επιστολή της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας, σύμφωνα με την οποία «απειλείται η ασφαλή λειτουργία της», εφόσον δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Η επιστολή της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας, βλέπει το φως της δημοσιότητας, μιας και κατατέθηκε προ ημερών ως Αναφορά στη Βουλή και προς τον υπουργό Υγείας, από τους βουλευτές κ.κ. Δελή Γιάννη και Στολτίδη Λεωνίδα του ΚΚΕ.

Η επιστολή της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας κας Σακαλλέρου Αικατερίνης, στάλθηκε στις 18 Ιουνίου 2021 προς τη Διοικήτρια του Γ.Ν. Δράμας, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν. Δράμας και το Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας. Επίσης κοινοποιείται και προς  την Ένωση Ιατρών του Γ.Ν. Δράμας, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας και τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας.

Με την επιστολή της, η κα. Σακαλλέρου αναφέρει για άλλη μια φορά τα χρονίζοντα προβλήματα στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας, ενώ στο διαβιβαστικό έγγραφο σημειώνει ότι «σας κοινοποιούμε τα έγγραφά μας που  αφορούν στην ασφαλή λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής η οποί αυτή τη στιγμή απειλείται, γεγονός το οποίο έχει κοινοποιηθεί κατά καιρούς προς όλους τους εμπλεκόμενους πολλάκις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Παθολογική Κλινική είναι υπεύθυνη για να αντιμετωπίζει όλα εκείνα τα ζητήματα που αφορούν την Covid-19 και όχι μόνο βέβαια.

Για άλλη μια φορά, αυτό που διαφαίνεται, είναι η δυσκολία της πολιτείας να στηρίξει την Παθολογική, καθώς δεν μπορούν να γίνουν ακόμα και μέχρι σήμερα διορισμοί ικανού αριθμού Παθολόγων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες καταστάσεις.

Παρ’ όλες τις μέχρι σήμερα οχλήσεις που έχουν γίνει προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου, προς την ίδια την πολιτεία και άλλους αρμόδιους φορείς, φαίνεται ότι τα προβλήματα παραμένουν και χρονίζουν χωρίς να έχουν λυθεί.

Στην επιστολή της αυτή, η κα. Σακαλλέρου επισημαίνει τα εξής: [Σας ενημερώνουμε ότι προκειμένου να λειτουργήσει η Παθολογική Κλινική, των 52 κλινών, με στοιχειώδη ασφάλεια (σας υπενθυμίζουμε ότι υπηρετούν τρεις ενεργοί Παθολόγοι και ένας Παθολόγος με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και ότι οι υπάρχοντες ιατροί δεν παίρνουν τα ρεπό τους εδώ και χρόνια αλλά ούτε και τις κανονικές τους άδειες από το 2019 με ότι αυτό συνεπάγεται) είναι απαραίτητη:

  1. Άμεση ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό για την κάλυψη τουλάχιστον του προγράμματος εφημεριών.
  2. Ενσωμάτωση του Γενικού ιατρού Δαυΐδη Γεωργίου στο πρόγραμμα εφημέρευσης της Παθολογικής Κλινικής με απόφαση της Ιατρικής Υπηρεσίας.
  3. Αναστολή λειτουργίας του τακτικού Παθολογικού Ιατρείου και Διαβητολογικού Ιατρείου κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και επιφυλασσόμαστε για τη συνέχεια.]

Olga Vasileioy2

Βασιλείου: Όλοι γνωρίζουν την κατάσταση στο Νοσοκομείο Δράμας

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε με την γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Όλγα Βασιλείου, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, «την κατάσταση την γνωρίζουμε. Αυτή την κατάσταση εμείς την έχουμε μεταφέρει και προς το Υπουργείο και προς το γραφείο του πρωθυπουργού. Γνωρίζουν την κατάσταση που υπάρχει, την γνωρίζουν και οι βουλευτές της Δράμας, όσον αφορά το Νοσοκομείο. Το θέμα είναι ότι ο ρόλος του Ιατρικού Συλλόγου, δυστυχώς, και κατά την περίοδο της πανδημίας και όσον αφορά τα προβλήματα του Νοσοκομείου, ήταν πάντα επικουρικός. Δεν μας χρησιμοποιούν έτσι όπως πρέπει, με αποτέλεσμα, οι προσπάθειες που εμείς καταβάλουμε μέσω εγγράφων και οι πιέσεις οι οποίες ασκούμε, να μην έχουν ανταπόκριση.

Οπότε, μετά από την Γενική Συνέλευση που κάναμε την Τετάρτη 30 Ιουνίου, αποφασίσαμε ως Ιατρικός Σύλλογος, να στείλουμε εκπρόσωπο στο Νοσοκομείο, να έχουμε μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση όλων των κλινικών και όχι μόνο της Παθολογικής. Δεν νομίζω ότι μόνο η Παθολογική έχει προβλήματα. Απλά νομίζω ότι η Παθολογική έχει σοβαρότατο πρόβλημα. Κι άλλες κλινικές υπάρχουν οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Και επειδή τώρα πάμε στη μετά – Covid εποχή, αντιλαμβάνεστε ότι ένα Νοσοκομείο το οποίο λειτουργεί ως Covid, είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστεί, να ανοίξει ξανά τα χειρουργεία του, να μπει στη ρουτίνα του, οπότε το δημόσιο υποτονεί και ο ασθενής αναγκάζεται να πάει προς τον ιδιωτικό τομέα. Άρα, θα πρέπει να δούμε και να ενημερωθούμε ως Ιατρικός Σύλλογος, ποια είναι η πραγματική κατάσταση και όχι μέσω εγγράφων ή μέσω δημοσιογραφικών πληροφοριών, ούτε μέσω επερωτήσεων στη Βουλή. Θα δούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση και να κάνουμε μια σύσκεψη όλων των φορέων που εμπλέκονται, για να δούμε πώς μπορούμε να λύσουμε κάποια προβλήματα. Και πιστεύω ότι η πολιτεία μπορεί να βρει λύσεις για ένα Νοσοκομείο όπως της Δράμας».

Ερωτώμενη με ποιο τρόπο θα αποφασιστεί ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου να δει τα προβλήματα στο Νοσοκομείο, η κα. Βασιλείου απαντά: «Θα ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο έναν εκπρόσωπο για θέματα του Νοσοκομείου, ο οποίος θα ανεβαίνει τακτικά και θα ενημερώνεται και από τους γιατρούς του Νοσοκομείου και από το νοσηλευτικό προσωπικό και από τη Διοίκηση. Γιατί, ο ρόλος μας ήταν πάντα επικουρικός και κάποια στιγμή ήταν και διακοσμητικός. Εμάς όμως δεν μας αρμόζει αυτός ο ρόλος».

Τα Κέντρα Υγείας του Νομού

Όπως επίσης τονίζει ιδιαίτερα η κα. Βασιλείου, «όσον αφορά τις υγειονομικές υπηρεσίες του Νομού, και κάθε Νομού, αρμόδιος φορέας είναι ο Ιατρικός Σύλλογος. Και κάθε φορά που ενοχλεί κάποιους, ή δεν τους αρέσει, λυπάμαι αλλά θα μας υποστούν. Γιατί, δεν υπάρχει άλλος ανεξάρτητος φορέας, ούτε πολιτικά εμείς ανήκουμε κάπου, ούτε έχουμε άλλους είδους συμφέροντα, είμαστε και εκπροσωπούμε τα μέλη μας, και είμαστε υπεύθυνοι όσον αφορά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στο Νομό μας. Και δεν είναι μόνο το Νοσοκομείο μας. Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση και για τα Κέντρα Υγείας. Άλλα λειτουργούν, άλλα υπολειτουργούν και μάλιστα έχουν κι αυτά σοβαρά προβλήματα. Τώρα που τα χρειαζόμαστε γιατί λειτουργούν και ως εμβολιαστικά κέντρα, έχουμε έρθει σε επαφή με τους διευθυντές τους και έχουμε μια εικόνα για το τι γίνεται.  Γιατί γενικότερα η υποστελέχωση φαίνεται στο δημόσιο τομέα».

Θέσεις που δεν καλύπτονται

Όπως επισημαίνει ακόμα η κα. Βασιλείου, «όσον αφορά το Νοσοκομείο, το τελευταίο χρονικό διάστημα και πριν από το κορωνοϊό, υπήρχαν αρκετοί συνάδελφοι, οι οποίοι δούλευαν στο Νοσοκομείο νοσοκομειακοί γιατροί και πλέον είναι έξω σε ιδιωτικά ιατρεία. Ας αναρωτηθούμε ποιος είναι ο λόγος που έφυγαν από το Νοσοκομείο, αλλά και ποιος είναι ο λόγος που το Νοσοκομείο έχει προκηρύξει θέσεις οι οποίες δεν καλύπτονται».

Ερωτώμενη για ποιο λόγο δεν μπορούν να καλυφθούν οι θέσεις που προκηρύσσονται για το Νοσοκομείο Δράμας, η ίδια τονίζει ιδιαίτερα: «Πιστεύω ότι γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Δράμας, ενημερώνονται και δεν δηλώνουν ότι θέλουν να έρθουν στη Δράμα».

Στη διαπίστωση ότι η όλη κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει στο Νοσοκομείο της Δράμας για να μπορέσουν γιατροί να δηλώσουν ενδιαφέρον, σημειώνει: «Ή θα πρέπει η κατάσταση να αλλάξει και να δοθούν κίνητρα, η κυβέρνηση να δώσει οικονομικά ή άλλου είδους κίνητρα, ή να γίνει μια σύμπραξη μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η οποία όμως θα στηρίξει το δημόσιο τομέα και όχι τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί, δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα κράτος το οποίο δεν έχει δημόσια παιδεία και δημόσια υγεία. Γιατί και τα δύο είναι αγαθά.  Άλλωστε, όλοι φορολογούμαστε ως πολίτες, για να έχουμε και δημόσια παιδεία και δημόσια υγεία».