Από το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας
Απολογισμός 3ης κινητικότητας
προγράμματος Erasmus+
Στο πλαίσιο συμμετοχής του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας στο πρόγραμμα Erasmus+/Δράση ΚΑ227 για το σχολικό έτος 2021-2023, με τίτλο: «Kreatywnewibracje/CreativeVibs» διεξήχθη η τρίτη κινητικότητα στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Δράμα από 09/05/2022 έως και 13/05/2022 με χώρες συμμετοχής την Πολωνία, την Ιταλία, την Κροατία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.
Η πόλη μας φιλοξένησε 30 μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα παραπάνω κράτη για οκτώ ημέρες. Το θέμα κάθε ανταλλαγής είναι μια διαφορετική μορφή τέχνης όπως το θέατρο, ο κινηματογράφος, η φωτογραφία, η μουσική και ο χορός. Θέμα του προγράμματος στη Δράμα ήταν ο κινηματογράφος-οι ταινίες μικρού μήκους.
Κατά την τελετή υποδοχής οι μαθητές όλων των χωρών του προγράμματος παρουσίασαν την πόλη τους, το σχολείο τους καθώς και δύο βιντεοσκοπημένους παραδοσιακούς χορούς της χώρας τους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας χόρεψαν «Συρτάκι» στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και το «Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη» ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές με την πολύτιμη συνδρομή του Συλλόγου Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος» και του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος». Κατά την τελετή καλωσορίσματος οργανώθηκε ένα παραδοσιακό μουσικοχορευτικό γλέντι στο προαύλιο του σχολείου με ποικιλία τοπικών εδεσμάτων, που προσέφεραν οι γονείς των μαθητών του προγράμματος Erasmus και τοπικούς οίνους προσφορά των οινοποιείων “Κτήμα Παυλίδη”, “Κτήμα OENOPS Ν. Καρατζά”, “Κτήμα Νίκου Λαζαρίδη”, “Κτήμα Οινογένεσις” και “Κτήμα Μανωλεσάκη”.
Την βραδιά πλαισίωσε μουσικά ο Μιχάλης Μουρβετίδης με την ορχήστρα 7/8 και παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τον Συλλόγου Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος». Χορηγός επικοινωνίας της βραδιάς ήταν ο τηλεοπτικός σταθμός STAR Βορείου Ελλάδος.
Πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, όπως η παρακολούθηση ενός digital master class με εισηγητή τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Γιάννη Σακαρίδη στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας με θέμα την δημιουργία και παραγωγή ταινιών μικρού μήκους. Επιπλέον οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν βραβευμένες και μη ταινίες μικρού μήκους που παραχωρήθηκαν από τον Πολιτιστικό Οργανισμό.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος Cinematherapy, προβλήθηκε μια ταινία της επιλογής των μαθητών του προγράμματος και παράλληλα ακολούθησε συζήτηση με την ψυχοθεραπεύτρια κα. Ντενίς Νικολάκου στην αγγλική γλώσσα. Για όλες τις παραπάνω δράσεις ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Δεμερτζή Γεώργιο, την κα Καβάκα Ελευθερία και την κα. Κωνσταντινίδου Βίκυ.
Το τελικό “παραδοτέο” της 3ης κινητικότητας αποτέλεσε η δημιουργία τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους με θέμα το σχολικό εκφοβισμό όπου οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες υπό την καθοδήγηση του film maker κ. Αργύρη Βαλασιάδη.
Όλοι οι εταίροι περιηγήθηκαν στην πόλη της Δράμας και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στα βυζαντινά μνημεία της πόλης, θαύμασαν την περιοχή των Πηγών της Αγίας Βαρβάρας και τις καπναποθήκες που την περιβάλλουν και δημιούργησαν το δικό τους καλλιτέχνημα fusing στο Κ. Νεότητας Δράμας με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας. Δέσποινας Παρασίδου.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους επισκέφτηκαν το Μουσείο Κινηματογράφου, τον Λευκό Πύργο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της πολιτιστικής επίσκεψης στην περιοχή μας ξεναγήθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο και αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και επισκέφθηκαν το κάστρο και την περιοχή της Παναγίας στην Καβάλα. Επιπλέον ξεναγήθηκαν στο Σπήλαιο της Αλιστράτης και στο Φαράγγι της Πετρούσας.
Η εβδομάδα έκλεισε με την παρουσίαση των τελικών εργασιών των μαθητών του προγράμματος, το αποχαιρετιστήριο δείπνο και την απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής.
Η επόμενη συνάντηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως και 22 Οκτωβρίου 2022 στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας με θέμα: φωτογραφία και stop animation.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ο Διευθυντής κ. Σαλής Αναστάσιος, η Συντονίστρια του Προγράμματος κ. Κετσετσίδου Θεοδώρα και οι καθηγήτριες Φωτιάδου Κυριακή, Χούσανλη Αικατερίνη, Γιάγκου Αικατερίνη, Γιαγκιόζη Ευσταθία και Χατζηεσέ Ευμορφία και είκοσι δύο (22) μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας.
Υλικό μέσω βίντεο μπορούν να δουν οι ενδιαφερόμενοι στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
“Shaping creativity through film” – Τελικό παραδοτέο 3ης κινητικότητας στη Δράμα
Στιγμιότυπα από την 3η κινητικότητα στη Δράμα
Συρτάκι από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας
Τοπικός παραδοσιακός χορός Δράμας – Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη