Από το 1ο ΓΕΛ Δράμας και το ΓΕΛ Δοξάτου
Τρεις Δραμινοί μαθητές στην
έδρα του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο
Έπειτα από διάκρισή τους σε διαγωνισμό όπου
συμμετείχαν 217 μαθητές από 35 σχολεία της ΠΑΜΘ
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Την ευκαιρία να γνωρίσουν τον χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, θα έχουν στις 22 Μαρτίου, τρεις μαθητές του Νομού Δράμας, οι οποίοι πέτυχαν στον γραπτό διαγωνισμό του προγράμματος «Euroscola».
Οι Δραμινοί μαθητές που έχουν την ευκαιρία να πάνε στο Στρασβούργο, είναι η Ευτέρπη Παπαδοπούλου και ο Ιωάννης Ζαχαράκης, μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Δράμας, και η Νίκη Σαχπατζίδου μαθήτρια του ΓΕΛ Δοξάτου.
Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, συμμετείχαν 217 μαθητές και μαθήτριες από 35 σχολεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ οι μαθητές και μαθήτριες που επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν την ΠΑΜΘ στην ημερίδα «Euroscola» βάσει της τελικής τους βαθμολογίας και έπειτα από συνεκτίμηση των κριτηρίων που απαιτούνται, είναι είκοσι τέσσερις.
Προτεραιότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Euroscola», έχουν τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Η επιλογή των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, γίνεται μέσα από διαγωνισμούς που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Οι μαθητές που διακρίνονται, προσκαλούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Euroscola», με επιχορήγηση που καλύπτει τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής για κάθε μαθητή. Η αποστολή στο Στρασβούργο, θα διαρκέσει δύο με τρεις ημέρες και τους μαθητές θα συνοδεύουν καθηγητές ή λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Το σύνολο των μαθητών και μαθητριών, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό από τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, είναι: ΓΕΛ Δοξάτου: 3, 1ο ΓΕΛ Δράμας: 14, 2ο ΓΕΛ Δράμας: 9, 3ο ΓΕΛ Δράμας: 4, και 4ο ΓΕΛ Δράμας: 8.
Το πρόγραμμα Euroscola
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμώντας να δώσει στους νέους της Ευρώπης ηλικίας 16-18 ετών, τη δυνατότητα να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες τους, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τα σχέδιά τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, διοργανώνει από το 1992, τις ημερίδες «Euroscola» στο Στρασβούργο της Γαλλίας.
Οι ημερίδες αυτές, γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παίρνουν τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Οργανώνονται πολλές φορές το χρόνο, με τη συμμετοχή 500 περίπου μαθητών Λυκείου από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης και ορισμένες φορές λαμβάνουν μέρος και μαθητές, οι οποίοι προέρχονται από υποψήφια για ένταξη κράτη.
Ο μηχανισμός του προγράμματος, επιτρέπει σε παιδιά από διαφορετικές χώρες να έρθουν σε επαφή. Από τη στιγμή που θα εισέλθουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παύουν να αντιπροσωπεύουν το σχολείο τους και εντάσσονται σε πολύγλωσσες ομάδες των 100 περίπου μαθητών. Έτσι, οι συμμετέχοντες προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους ομολόγους τους από τις άλλες χώρες, καλούνται να χρησιμοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις γλωσσικές τους γνώσεις.
Στόχος του προγράμματος είναι, η εξοικείωση των νέων με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, η ευαισθητοποίηση τους στο ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης, και η συνειδητοποίηση της ανάγκης προάσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Επιπροσθέτως, στόχο του προγράμματος αποτελεί η κατανόηση πως η μάθηση και η χρήση ξένων γλωσσών βοηθάει στην προσέγγιση, στην επίλυση των προβλημάτων, στην κατανόηση των απόψεων και των προσδοκιών του άλλου, καθώς και η εξοικείωση και εξεύρεση μέσων που θα επιτρέψουν στους νέους να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις και να αξιοποιήσουν την επιθυμία τους για προσφορά.