Home > νέα > Από το νομό Δράμας συμμετείχαν 23 Ποντιακά Σωματεία-2.500 πόντιοι χορευτές αφιέρωσαν τους χορούς τους στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Από το νομό Δράμας συμμετείχαν 23 Ποντιακά Σωματεία-2.500 πόντιοι χορευτές αφιέρωσαν τους χορούς τους στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Στο 15ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

2.500 πόντιοι χορευτές αφιέρωσαν

τους χορούς τους στα 100 χρόνια

από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Από το νομό Δράμας συμμετείχαν 23 Ποντιακά Σωματεία

 

 

Περισσότεροι από 2.500 χορευτές τόσο από τα πρωτοβάθμια σωματεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, όσο και από κάθε γωνιά της Ελλάδας, έδωσαν δυναμικό παρών, το περασμένο Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στο 15ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, που πραγματοποιήθηκε στο PAOK Sports Arena.

Το φετινό φεστιβάλ, ήταν αφιερωμένο στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ενώ η ομοσπονδία αναφέρει ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση προβολής του ποντιακού ελληνισμού στην Ελλάδα.

Στο φεστιβάλ, για κόμη μια χρονιά συμμετείχαν σύσσωμα τα ποντιακά σωματεία και οι σύλλογοι του νομού Δράμα, όπου οι χορευτές έδωσαν και φέτος τον καλύτερο τους εαυτό.

Τα Ποντιακά Σωματεία και οι Σύλλογοι του νομού Δράμας που συμμετείχαν στο 15ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, είναι τα ακόλουθα:

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Φτελιάς, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυλοποτάμου Δράμας, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Αμισού Δράμας, Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Ποντίων Λευκογείων Δράμας «Εύξεινος Πόντος», Μορφωτικός Σύλλογος Αργυρούπολης Δράμας «Η Αναγέννηση», Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διποτάμων Δράμας «Ο Άγιος Νικόλαος», Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κεφαλαρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αθανασίου Δράμας «Βοϊράνη», Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαδικού «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος», Πολιτιστικός Σύλλογος Γραμμένης, Πολιτιστικός Σύλλογος Κουδουνίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδερού «Η Ρωμανία», Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροκορδάτου Δράμας «Άγιος Γεώργιος», Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλόκαμπου Δράμας «Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη», Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος, Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης», Ποντιακός Σύλλογος Κάτω Νευροκοπίου, Ποντιακός Μορφωτικός Σύλλογος Πρασινάδας Ν. Δράμας «Ακρίτες», Ποντιακός Σύλλογος Τεμένους «Ο Προφήτης Ηλίας», Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου Δράμας «Το Καρς», Σύλλογος Ποντίων Προαστίου Δράμας «Οι Αργοναύτες», Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης «Ο Πόντος», και ο Σύλλογος Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι συμμετείχαν ακόμη 16 Σωματεία από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ στο σύνολό τους οι χορευτές της περιφέρειά μας ήταν 600.

Όλοι μαζί, χορευτές, καλλιτέχνες, θεατές, διοργανωτές, ποντιακά σωματεία, εθελοντές, και γενικά όλοι όσοι συμμετείχαν στο φεστιβάλ, διατράνωσαν για μια ακόμη φορά το μήνυμα ότι οι αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν οι πρόγονοί τους στη γη του Πόντου, καθώς και οι παραδόσεις τους, παραμένουν ζωντανές πολλές γενιές μετά.

Οι καλύτεροι των καλύτερων χορευτών, έκλεισαν και φέτος το Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ με τον πολεμικό χορό σέρρα.

Μετά το τέλος του 15ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, οι χοροί συνεχίστηκαν. Όλοι οι χορευτές, αλλά και πολλοί θεατές, παρά την κούραση τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και συμμετείχαν στο ποντιακό γλέντι που διοργανώθηκε στο περίπτερο 6 της ΔΕΘ HELEXPO.

Οι μουσικοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, διασκεδάζοντας τον κόσμο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Πολλές ποντιακές αποστολές αναχώρησαν, μετά το τέλος της εκδήλωσης, για να επιστρέψουν πίσω στις βάσεις τους «κουβαλώντας» μαζί τους δυνατές εικόνες και έντονα συναισθήματα.

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο γλέντι ήταν οι εξής: Παναγιώτης Θεοδωρίδης (τραγούδι), Ειρήνη Σαχταρίδου (αγγείο), Θεόδωρος Κοτίδης (λύρα, τραγούδι) και Κλεάνθης Σιαμλίδης (νταούλι).

Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του φεστιβάλ, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κ. Χρήστος Τοπαλίδης, υπογράμμισε ότι το φεστιβάλ ποντιακών χορών αποτελεί τη μεγαλύτερη διοργάνωση για την προβολή του ποντιακού πολιτισμού και σημείωσε ότι: «η σημερινή διοργάνωση ήταν διαφορετική στο ύφος της, αφού αφιερώθηκε στα θύματα της γενοκτονίας». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος σημείωσε «εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας απέναντι στον κουρδικό λαό και καταδικάζουμε απερίφραστα την παράνομη εισβολή στην Τουρκία».

Παράλληλα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ χαιρετισμό απηύθυνε και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου. «Δεν έχει σημασία η καταγωγή του καθενός. Εκείνο που προέχει είναι να κρατήσουμε αδάμαστο το εθνικό μας φρόνημα και να ποτίσουμε τις ρίζες του ελληνισμού με το νερό της εθνικής αυτογνωσίας», επεσήμανε ο κ. Καράογλου, ενώ πρόσθεσε συμπληρώνοντας πως η «πληγή» της ποντιακής γενοκτονίας στο σώμα του ελληνισμού δεν πρόκειται να κλείσει μέχρι την ημέρα της τελικής δικαίωσης. «Ιερή μας υποχρέωση είναι να κρατούμε αναμμένο το κερί της ιστορικής μνήμης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, χαιρετισμό απηύθυνε και ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος ενόψει της σειράς «Κόκκινο Ποτάμι» που σκηνοθετεί, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Κάνουμε αυτή τη σειρά που αφορά στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού για να θυμίσουμε σε αυτούς που επιλέγουν να ξεχάσουν, και να μοιραστούμε με αυτούς που δεν ξέρουν τη μαύρη αυτή σελίδα του ελληνισμού, τη μαύρη αυτή σελίδα της ιστορίας όχι μόνο του Ελληνισμού αλλά όλης της ανθρωπότητας».