Από την Ένωση Κυριών Δράμας
Ένα εγχειρίδιο για την πρόληψη
της διαδικτυακής βίας για τους νέους
Στην ιστοσελίδα του έργου «Prevent and Support Cyber Gender Based Violence»
Στον αέρα της ιστοσελίδας «Prevent and Support Cyber Gender Based Violence» υπάρχει στα ελληνικά διαθέσιμος ένας χρήσιμος οδηγός για τους νέους που αφορά σε τρόπους πρόληψης της διαδικτυακής βίας.
Συγκεκριμένα πληκτρολογώντας κάποιος https://ps-cgbv.eu/ , βρίσκεται κατευθείαν στο περιβάλλον της σελίδας. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει το εγχειρίδιο το οποίο απευθύνεται τόσο σε νέους όσο και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία επιθυμούν να ενημερωθούν για την ορθή χρήση του διαδικτύου. Ταυτόχρονα στο εργαλείο αυτό εμπεριέχονται εικονογραφημένα παραδείγματα έμφυλης διαδικτυακής βίας, με σκοπό να βοηθήσουν τον κάθε επισκέπτη να προλάβει οποιαδήποτε κακόβουλη συμπεριφορά. Κατά τα άλλα ο χρήστης μπορεί να αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις αναδυόμενες μορφές βίας στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα είναι σημαντικό να δει και καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αναρτημένα στον ίδιο ιστότοπο.
Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι πως ο επισκέπτης διαβάζοντας το εγχειρίδιο μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί και να κινδυνεύει. Το έργο «PSCGBV» ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 και έχει διάρκεια 24 μήνες. Έχει στόχο να εκπαιδεύσει την Ένωση Κυριών Δράμας-ΣΑΦ , αλλά και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με την έμφυλη βία στον κυβερνοχώρο. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα ψηφιακό εγχειρίδιο σχετικά με την εκπαίδευση των νέων στην ορθή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου, έτσι ώστε οι ίδιοι να μην πέσουν θύματα διαδικτυακής κακοποίησης αλλά και απάτης. Τέλος θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης ενημερωτικά εργαστήρια σε φορείς της Κοινωνίας των πολιτών ως προς τις αναδυόμενες μορφές βίας στο διαδίκτυο, αλλά και ως προς την έγκαιρη και ασφαλή αντιμετώπιση τους.
Το έργο «PSCGBV» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA2, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας -Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και φορείς από την Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία και την Κύπρο. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος στην Ελλάδα έχει αναλάβει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.