Home > Πρώτο Θέμα > Από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις στη Δράμα-Κλειστή η αγορά της Δράμας την Κυριακή 16 Ιουλίου

Από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις στη Δράμα-Κλειστή η αγορά της Δράμας την Κυριακή 16 Ιουλίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας

Από την ερχόμενη Δευτέρα

10 Ιουλίου οι θερινές

εκπτώσεις στη Δράμα

Κλειστή η αγορά της Δράμας την Κυριακή 16 Ιουλίου

 

 

ΑΠΟ ΤΗ Δευτέρα 10 Ιουλίου, ξεκινούν και στη Δράμα, οι επίσημες θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και 31 Αυγούστου 2023.

Η αγορά της Δράμας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας, θα προτείνει επίσης την μεθεπόμενη Κυριακή 16 Ιουλίου η αγορά της Δράμας να παραμείνει κλειστή, καθώς ως αρχή του έχει να μην παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα της πόλης μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αγορά της Δράμας μόλις έχει αρχίσει να συνέρχεται κάπως μετά από μια δύσκολη δεκαετία του 2010 με την οικονομική κρίση, αλλά και μετά από την υγειονομική κρίση με την πανδημία του Covid-19 και τα κλειστά καταστήματα με τις καραντίνες.

Είναι γεγονός επίσης, ότι στη συνέχεια με την ενεργειακή κρίση και τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, πολλά καταστήματα και όχι μόνο εμπορικά, βρέθηκαν σε δεινή θέση. Παρ’ όλα αυτά, όσοι άντεξαν και αντέχουν ακόμη, έχουν μια ακόμα ευκαιρία με το φετινό καλοκαίρι, να προσπαθήσουν να ισοφαρίσουν κάποιες ζημιές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ακόμα και πρόσφατα, το Πάσχα 2023, αλλά και τα Χριστούγεννα 2022, η αγορά δεν πήγε τόσο καλά όσο αναμενόταν.

Οι θερινές εκπτώσεις, είναι μια ακόμα ευκαιρία, ώστε οι καταναλωτές να μπορέσουν να ενισχύσουν την τοπική αγορά. Και αυτό γιατί, η τοπική αγορά της Δράμας είμαστε όλοι εμείς.

Οι αναγραφόμενες τιμές

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Η μορφή που θα πρέπει να έχει η αναγραφόμενη τιμή θα πρέπει να είναι της μορφής:

– Είτε ποσοστού (%), π.χ. «20% έκπτωση».

– Είτε συγκεκριμένου ποσού, π.χ. «10 ευρώ έκπτωση».

– Είτε αναγραφή νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε.  Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ» ή «50 ευρώ 100 ευρώ».

Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Όταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

Πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.