Με επιτυχία οι «Δραμινές Ημέρες Καρδιολογίας»
Από τον Ιανουάριο οι πρώτοι
εξωτερικοί απινιδωτές
στη Δράμα με κέντρο ελέγχου
► Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι Δραμινοί Καρδιολόγοι Μιχάλης και Κώστας Γκατζούλης, ο διευθυντής της Καρδιολογικής του Νοσοκομείου Δράμας κ. Χατζηελευθερίου και ο επίσης Καρδιολόγος κ. Αχ. Παπαδόπουλος
Του Θανάση Πολυμένη
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ επιτυχία σημείωσε για έκτη συνεχόμενη χρονιά το τριήμερο συνέδριο «Δραμινές Ημέρες Καρδιολογίας» που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα.
Η πρώτη περιλάμβανε εισηγήσεις για τα θέματα της Καρδιολογίας για το κοινό και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας, ενώ οι άλλες δύο ημέρες περιελάμβαναν καθαρά επιστημονικές εισηγήσεις.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα Καρδιολογικά συνέδρια που διεξάγεται στη Βόρεια Ελλάδα και στο οποίο παίρνουν μέρος καρδιολόγοι από όλη την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, στην πλειοψηφία τους οι περισσότεροι δραμινής καταγωγής.
Την ημερίδα διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής (ΔΕΔΚΑ), την Καρδιολογική Κλινική του Γ. Ν. Δράμας και τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και του Δήμου Δράμας.
Από τους σημαντικούς παρευρισκόμενους και επιστήμονες, που βρέθηκαν στη Δράμα είναι οι αδελφοί Κώστας και Μιχάλης Γκατζούλης, επιστήμονες και οι δύο στον χώρο της Καρδιολογίας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, βραβεύτηκε μάλιστα ο κ. Μιχάλης Γκατζούλης για το πλούσιο επιστημονικό του έργο, ο οποίος δραστηριοποιείται στο Λονδίνο, καθώς και ο κ. Γιώργος Παρχαρίδης, Καρδιολόγος, επί χρόνια διευθυντής της Καρδιολογικής του ΑΧΕΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και επίσης πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ελλάδος.
Μ. Γκατζούλης: Η Δράμα είναι μπροστά
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο γνωστός Παιδοκαρδιολόγος κ. Μιχάλης Γκατζούλης που ζει στο Λονδίνο, σημειώνει ότι, «οι συγγενείς καρδιοπάθειες, είναι οι πιο συχνές συγγενείς νόσοι. Και ενώ έχουμε κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία 50 χρόνια, η πραγματικότητα είναι ότι οι ενήλικες ασθενείς έχουν ανάγκες εφ’ όρου ζωής και εμείς κάνουμε αυτό που χρειάζεται. Είτε επεμβάσεις, είτε βηματοδοτήσεις, είτε φάρμακα.
Παράλληλα με όλα αυτά, ο καθένας θα πρέπει να φροντίζει τον εαυτό του με τη σωστή διατροφή και με άσκηση ώστε να περιορίζει τα προβλήματα που έχει με το χρόνο. Όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά για όλους μας. Η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κανείς, είναι η καλύτερη διατροφή, ιδανικό βάρος και καθημερινή άσκηση».
Αναφερόμενος στο θέμα της τοποθέτησης απινιδωτών στη Δράμα, σημειώνει ότι, «είναι τεράστια δουλειά. Έχει συσταθεί ένας Σύλλογος με τον μακαρίτη τον Αποστολίδη, το μεγάλο ευεργέτη, με την καρδιά του στο σωστό μέρος, που συμπαραστάθηκε σ’ αυτή την προσπάθεια και νομίζω ότι η Δράμα είναι μπροστά απ’ όλη την Ελλάδα ίσως και από άλλα μέρη του κόσμου».
Χατζηελευθερίου: «Δεν είναι όλα μαύρα και άραχνα»
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας κ. Χρήστος Χατζηελευθερίου, σημειώνει ότι «το συνέδριο αυτό αποτελεί μια νότα αισιοδοξίας για τη Δράμα. Δεν είναι όλα μαύρα και άραχνα. Ο τόπος μας έχει ανάγκη από τέτοιες εκδηλώσεις και πιστεύουμε ότι και φέτος θα διαφημίσει το Νομό μας, να δώσει μια ανάλογη κίνηση».
Όπως είπε, «το συνέδριο αυτό, προσδοκά να συμβάλει με ένα μικρό λιθαράκι στην επιστημονική ανάπτυξη της Καρδιολογίας» και αναφερόμενος στο δίκτυο των απινιδωτών που έχουν τοποθετηθεί στη Δράμα, τονίζει: «Η πόλη μας έχει την τύχη να έχει ένα δίκτυο απινιδωτών, το οποίο στηρίζει η ΔΕΔΚΑ με τη συνεπικουρία της που είναι ένα μοναδικό επίτευγμα για όλη την Ελλάδα. Έχουμε στήσει σε διάφορα σημεία του Νομού μας και της πόλης μας, περίπου 40 απινιδωτές. Ο ιθύνων νους γι’ αυτή την πρωτοβουλία ήταν ο κ. Κώστας Γκατζούλης, ο καθηγητής του Ιπποκράτειου Καρδιολογικής Αθηνών με την συνεπικουρίας της Raycap και του εκλιπόντος Κ. Αποστολίδη, καταφέραμε και έχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ώστε ένας τόσο μεγάλο αριθμός να είναι στημένος σε μια πόλη όπως η Δράμα».
Όπως σημειώνει, «ήδη η ΔΕΔΚΑ έχει κάνει πάρα πολλά προγράμματα εκπαίδευσης του πληθυσμού, πάνω από 3.000 πολίτες. Θέλουμε να σώσουμε κάποιες ζωές, αλλά και κυρίως να ενισχύσουμε τον εθελοντισμό και την γνώση της καρδιακής ανακοπής μέσω αυτής της προσπάθειας».
Παπαδόπουλος: Τον Ιανουάριο οι πρώτοι απινιδωτές εκτός κτιρίων
Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο Δραμινός Καρδιολόγος κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος, αναφέρεται ειδικότερα στο δίκτυο των απινιδωτών, επισημαίνοντας:
«Με τους απινιδωτές, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη, θα γίνει η πρώτη τοποθέτηση των πρώτων 10 απινιδωτών με το σύστημα του ελέγχου από ένα κέντρο, με το σύστημα της ενεργοποίησης αν μετακινηθούν προς την Αστυνομία, το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα προχωρήσει. Από εκεί και πέρα θα είμαστε έτοιμοι και όταν ολοκληρωθεί η σκέψη μας είναι να το παραδώσουμε στον υπουργό Υγείας για να τοποθετηθεί σε όλη την Ελλάδα».
Κ. Γκατζούλης: Αύξηση στο προσδόκιμο ζωής
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Κώστας Γκατζούλης, εξηγεί ότι «έχει γίνει πλέον θεσμός και παράδοση να συναντιόμαστε Δραμινοί καρδιολόγοι στη Δράμα και είναι καλό για την πόλη, τη γενέτειρά μας και την καρδιολογία γενικότερα.
Σ’ αυτή την εκδήλωση έχουν παρουσιαστεί κατ’ επανάληψη δεδομένα γύρω από σύγχρονες μεθόδους καρδιολογίας που παρατείνουν την επιβίωση των καρδιοπαθών χωρίς υπερβολή τουλάχιστον 10 – 15 χρόνια».
Όπως σημειώνει, «τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, εκείνα τα χρόνια, δεν είχαμε πολλούς καρδιοπαθείς να ξεπερνούν τα 65 με 75 χρόνια και τώρα έχουμε γεμίσει με 80αρηδες και 90ρηδες. Και έτσι όπως πάει, μπορεί να πλησιάσουμε και μεγαλύτερες ηλικίες, με την ελπίδα ότι δεν θα καταστρέφετε ο εγκέφαλος και δεν θα έχουμε διαταραχές άνοιας και εγκεφαλικά, που θα συμβούν αυτά, γιατί η καρδιολογία, έχει εκπληκτικά, παρατείνει το προσδόκιμο επιβίωσης. Κι αυτό οφείλεται όχι μόνο στις τεχνικές αντιμετώπισης των προβλημάτων της, αλλά και στην καλύτερη πρόληψη: κόβουμε το τσιγάρο, αδυνατίζουμε, περπατάμε. Αυτά που έλεγαν οι παππούδες μας αρχίζουμε και τα εφαρμόζουμε. Για πολλά χρόνια όχι μόνο δεν τα εφαρμόζαμε, αλλά ήμασταν το αντίθετο, είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών εμείς και οι Τούρκοι σε όλη την Ευρώπη. Τώρα πάμε πολύ καλύτερα».
Όπως τονίζει τέλος, «η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η αρρώστια του μέλλοντος. Όπως είχαμε στα δικά μας χρόνια τα μπαλονάκια και τα εμφράγματα, τα παιδιά μας θα ασχολούνται με τέτοιους γέροντες που θα πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια».