Ψηφίζεται την Τετάρτη από το Περιφερειακό Συμβούλιο
Από τον Μάρτιο η λειτουργία
της αγοράς παραγωγών
του Σαββάτου στη Δράμα
Με τη συμμετοχή παραγωγών αγροτικών προϊόντων και οικοτεχνίας και συνολικά 92 θέσεις
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕΤΑ ΑΠΟ μια πραγματικά μεγάλη ταλαιπωρία και με δεκάδες εμπόδια τα οποία φέρεται να έχουν λυθεί και να έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες, ήρθε η ώρα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν Μακεδονίας και Θράκης, να εγκρίνει την ίδρυση της ειδικής θεματικής αγοράς στην Π.Ε. Δράμας, και του Κανονισμού Λειτουργίας της.
Πρόκειται για τη γνωστή λαϊκή αγορά παραγωγών, η οποία λειτουργούσε μέχρι και το τέλος του 2022, στο χώρο στάθμευσης του Διοικητηρίου Δράμας, και είχε κλείσει μετά από μια σειρά καταγγελιών.
Αν και είχαν γίνει προσπάθειες να ανοίξει και πάλι μέσα από διάφορες νομοθετικές διατάξεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης ή και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τελικά απέβησαν άκαρπες. Για δύο γεμάτα χρόνια, δεν υπήρξε η δυνατότητα επαναλειτουργίας της.
Έτσι, από τον Αύγουστο του 2024, η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, βρήκε μια λύση και προχώρησε στην ίδρυση μιας ειδικής θεματικής αγοράς. Η απόφαση αυτή του Περιφερειακού Συμβουλίου, έπρεπε να περάσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δέχτηκε και πάλι καταγγελίες με αποτέλεσμα να τραβήξει σε μάκρος χρόνου και τελικά, στις 19 Δεκεμβρίου 2024, η Περιφερειακή Επιτροπή μετά από μια σειρά διαδικασιών, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ την έγκρισή της.
Πλέον, η απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής θα περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, με προφανώς θετικές ψήφους, έστω και κατά πλειοψηφία.
Η ειδική θεματική αγορά της Π.Ε. Δράμας
Τι είναι όμως η ειδική θεματική αγορά της Π.Ε. Δράμας; Στους Δραμινούς συμπολίτες μας, είναι γνωστή η αναγκαιότητα λειτουργίας μιας αγοράς παραγωγών κάθε Σάββατο με φρέσκα αγροτικά προϊόντα άμεσης κατανάλωσης. Λειτουργούσε στον χώρο στάθμευσης του Διοικητηρίου Δράμας, όπου και θα επαναλειτουργήσει.
Θα είναι συνολικά 92 θέσεων παραγωγών αγροτικών προϊόντων και θα λειτουργεί από τις 08.00 το πρωί έως και τις 14.00 το μεσημέρι. Στην ειδική θεματική αγορά της πόλεως Δράμας θα δραστηριοποιούνται μόνο όσοι έχουν άδεια σε ισχύ, είτε παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών, είτε παραγωγού πωλητή πλανοδίου εμπορίου με έδρα την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Όλοι οι πωλητές είναι υποχρεωμένοι να φέρουν πάντοτε μαζί τους την άδειά τους, τα παραστατικά στοιχεία πώλησης των προϊόντων (τιμολόγιο-δελτίο αποστολής), τα πιστοποιητικά υγείας (όπου απαιτείται), καθώς και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο Υπηρεσίας (π.χ. έγκριση βοηθού κ.λπ.), τα οποία θα επιδεικνύουν, εάν τους ζητηθεί, στα αρμόδια όργανα.
Οι πωλητές τοποθετούνται σε θέσεις βάσει κλήρωσης της αρμόδιας Διεύθυνσης και χωρίς καμία άλλη διάκριση και ακολουθεί Διαπιστωτική Πράξη σύμφωνα με την προηγούμενη κλήρωση.
Η ισχύς του Κανονισμού Λειτουργίας θα αρχίζει με την έγκρισή του από το Περιφερειακό Συμβούλιο τα Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και το χρονικό διάστημα λειτουργίας της θα είναι τρεις μήνες (Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο) και θα έχει δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις μήνες, μετά από όμοια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η «Αγορά Παραγωγών» έτυχε πολύ θερμής αποδοχής από τους καταναλωτές της Π.Ε. Δράμας λόγω και της ημέρας διεξαγωγής της (Σάββατο), δεδομένου ότι η μεν διάθεση ποσοτήτων τοπικών προϊόντων παραγωγών και προϊόντων οικοτεχνίας ενίσχυσε οικονομικά ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες παραγωγούς, οι οποίοι κάλυψαν μία από τις έξι ημέρες που τους επιτρέπει η νομοθεσία να απασχοληθούν στις λαϊκές, οι δε καταναλωτές με προμήθειες προϊόντων, τοπικών ειδών από παραγωγούς σε ανταγωνιστικές τιμές. Μετά την διάλυσή της διατυπώθηκαν πολλές φορές από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές ερωτήματα και επιτακτικά τέθηκε το αίτημα επαναλειτουργίας της.
Τόσο η Περιφερειακή Επιτροπή όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο, εκτιμώντας τις ανάγκες της αγοράς της Π.Ε. Δράμας για την προσέλκυση παραγωγών, επισκεπτών, παραθεριστών, στα πλαίσια των πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και άλλων εκδηλώσεων, οι οποίες λαμβάνουν χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προτείνει ίδρυση ειδικής θεματικής αγοράς τοπικών προϊόντων παραγωγών και προϊόντων οικοτεχνίας της Δράμας στην ομώνυμη Περιφερειακή Ενότητα, καθώς και της διαδικασίας απόδοσης θέσεων πωλητών σε αυτή και την έγκριση του Κανονισμού σύστασης και λειτουργίας της.