Home > νέα > Απόφαση σταθμός – Ακυρώθηκε η υπουργική απόφαση κατάργησης του 12%-Κοινή επιστολή των προέδρων των Επιμελητηρίων Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Απόφαση σταθμός – Ακυρώθηκε η υπουργική απόφαση κατάργησης του 12%-Κοινή επιστολή των προέδρων των Επιμελητηρίων Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Κοινή επιστολή των προέδρων των Επιμελητηρίων Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Απόφαση σταθμός – Ακυρώθηκε

η υπουργική απόφαση κατάργησης του 12%

Ζητούν την καταβολή των οφειλόμενων οικονομικών ενισχύσεων

των ετών 2010-2015 προς τις μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις της ΑΜΘ

 

 

 

ΚΟΙΝΗ επιστολή των Επιμελητηρίων της Αν. Μακεδονίας – Θράκης προς τους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ανοίγει και πάλι το γνωστό και παλιό θέμα της επιδότησης εργατικού κόστους προς τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης (το γνωστό σε όλους 12%).

Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό για την επιβίωση των μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής μας, καθώς το 12% που είχε θεσμοθετηθεί από το 1988, είχε «παγώσει» για τα 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα. Το 2016, μια υπουργική απόφαση είχε εξαφανίσει τις ελπίδες εκατοντάδων επαγγελματιών προκειμένου να πάρουν ακόμα και τα χρωστούμενα από την ελληνική πολιτεία.

Τελικά, τα Επιμελητήρια ΑΜΘ προχώρησαν προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τους δικαιώνει με σχετική απόφαση, (305/2020), ακυρώνοντας την υπουργική απόφαση κατάργησης του 12% και αυτό πλέον θα πρέπει να δοθεί νόμιμα σ’ αυτούς που το δικαιούνται. Και αυτή τη στιγμή, τα Επιμελητήρια της Αν. Μακεδονίας-Θράκης (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας), διεκδικούν εκ νέου το 12%, με επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς.

 

Κοινή επιστολή Επιμελητηρίων ΑΜΘ

Στον απόηχο των δικαστικών εξελίξεων, τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας ΑΜΘ ζητούν, με επιστολή των προέδρων στους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την καταβολή των οφειλόμενων οικονομικών ενισχύσεων των ετών 2010-2015 προς τις μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας  Θράκης, ως έμπρακτο μέτρο στήριξης της ευαίσθητης οικονομίας των περιοχών αυτών, αλλά και ως κίνητρο διατήρησης των πολύτιμων θέσεων εργασίας.

Στην επιστολή γίνεται λόγο για «τεράστια οικονομική ζημιά εκατοντάδων μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων παραμεθόριων περιοχών», αλλά και για απώλεια «αναρίθμητων θέσεων εργασίας στις ευαίσθητες αυτές περιοχές». Οι πρόεδροι υπενθυμίζουν, επίσης, ότι κατά το χρονικό διάστημα 2010-2013 το ποσοστό ανεργίας στην ΑΜΘ αυξήθηκε κατά 12,2% ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπολείπεται του 75% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη, προτάσσουν μία σειρά επιπροσθέτως δυσκολιών που κλήθηκαν να υπερβούν όσοι επιχειρούν στην ΑΜΘ.

Στην επιστολή τους, οι πέντε πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας ΑΜΘ, αναφέρονται το ιστορικό του θέματος:

[Ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, κος Σταθάκης προέβη στην αιφνίδια κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης, καίτοι γνώριζε ότι ο Ο.Α.Ε.Δ. δεν είχε καταβάλει στις επιχειρήσεις τις οφειλόμενες ενισχύσεις από το Β΄ εξάμηνο του έτους 2010 έως το έτος 2015. Συνεπεία της άρνησης καταβολής των οφειλόμενων οικονομικών ενισχύσεων για μια πενταετία και περαιτέρω της οριστικής κατάργησης του αναπτυξιακού μέτρου, εκατοντάδες μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις των παραμεθορίων περιοχών υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημία ενώ αναρίθμητες θέσεις εργασίας χάθηκαν στις ευαίσθητες αυτές περιοχές. (…)

[Κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε καλύτερα, η παρατεταμένη διάρκεια της οξύτατης οικονομικής κρίσης προκάλεσε μείζονα οικονομικά προβλήματα στις πλέον μειονεκτούσες περιοχές, μεταξύ αυτών και της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά το χρονικό διάστημα 2010-2013 το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 12,2% ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπολείπεται του 75% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξάλλου, οι αυξημένες απαιτήσεις ενίσχυσης των περιοχών της Περιφέρειας Α.Μ.Θ εντείνονται από την παράλληλη θέση τους ως πύλης εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποδοχής μεταναστευτικών ροών, οι οποίες έχουν και συνέπειες οικονομικής φύσεως.

Στην, ήδη, ως άνω δυσμενή οικονομική συνθήκη ήρθε να προστεθεί η υφιστάμενη υγειονομική κρίση που επέβαλε την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων και δημιούργησε σωρεία οικονομικών προβλημάτων στο σύνολο των επαγγελματικών κλάδων. Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, δεχθήκαμε πρωτοφανή πλήγματα στις τοπικές οικονομίες, τόσο από τη ματαίωση εκδηλώσεων που διαχρονικά συνέβαλαν στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όπως οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Ξάνθη όσο και από το κλείσιμο των συνόρων και την απαγόρευση διέλευσης τουριστών που ενισχύουν πλήθος επαγγελματικών κλάδων. Βεβαίως, το ίδιο χρονικό διάστημα, η περιοχή μας δοκιμάστηκε από τα κρίσιμα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις Καστανιές, τα οποία δημιούργησαν επιπλέον φόβο στους πολίτες και συνέβαλαν στη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. (…)

Σημειωτέον ότι, με την υπ’ αριθμόν 305/2020 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακυρώθηκε η εν λόγω υπουργική απόφαση 13311/273/21.3.2016, με την οποία καταργήθηκε η επιδότηση του εργοδοτικού κόστους του ν. 1767/1988 για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη. Με τον τρόπο αυτό, το Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαίωσε τον πολυετή αγώνα των Επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων και παράλληλα δίνει το δικαίωμα στα Υπουργεία σας να προχωρήσουν άμεσα στην καταβολή των οφειλομένων ενισχύσεων προς τους δικαιούχους.]

Την επιστολή συνυπογράφουν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθη Στ. Μωραΐτης, του Επιμελητηρίου Έβρου Χρ. Τοψίδης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Ν. Αγγελίδης, του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντ. Γραβάνης, του Επιμελητηρίου Καβάλας Μ. Δέμπας, του Επιμελητηρίου Δράμας Στ. Γεωργιάδης.