Home > νέα > Απογοητευμένοι οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ βρίσκονται σε αδιέξοδο Με επιστολή διαμαρτυρίας απαντούν στον πρωθυπουργό

Απογοητευμένοι οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ βρίσκονται σε αδιέξοδο Με επιστολή διαμαρτυρίας απαντούν στον πρωθυπουργό

Στον απόηχο του 6ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου της ΑΜΘ

Απογοητευμένοι οι κτηνοτρόφοι

της ΑΜΘ βρίσκονται σε αδιέξοδο

Με επιστολή διαμαρτυρίας απαντούν στον πρωθυπουργό

 

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, απέστειλαν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της ΑΜΘ, στον απόηχο του 6ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου της ΑΜΘ.

Οι Σύλλογοι που υπογράφουν την επιστολή είναι οι ακόλουθοι: Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δ.Κ. Νευροκοπίου, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δ. Προσοτσάνης, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Καβάλας, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Ξάνθης, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δ. Ιάσμου, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δ. Αλεξανδρούπολης, Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Θρακών Αμνός, και ο Αγροκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρριανών.

Οι παραπάνω Σύλλογοι στην επιστολή τους εκφράζουν την απογοήτευση τους ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, από τους αρμόδιους υπουργούς.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι 20 ημέρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου, τους ζητήθηκε να στείλουν υπόμνημα με τα προβλήματα και τις προτάσεις τους για την κτηνοτροφία, με σκοπό τις ημέρες του Συνεδρίου να απαντηθούν. Όπως σημειώνουν όμως, απογοητεύτηκαν για ακόμη μια φορά.

Μάλιστα, στην ίδια επιστολή αναφέρουν ότι ουσιαστικά δεν δόθηκε καμία λύση για τα καθημερινά προβλήματα της κτηνοτροφίας, ενώ όπως επισημαίνουν δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και από ότι φαίνεται καμιά προοπτική για αισιοδοξία των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτήν.

 

Ακολουθεί η επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ

«Κύριε πρωθυπουργέ,

Ήρεμοι και νηφάλιοι, αρκετές μέρες μετά την ολοκλήρωση του 6ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου της ΑΜΘ και αφού καταλάγιασε ο θυμός όλων μας, για τον τρόπο που προσέγγισαν τα θέματα της κτηνοτροφίας οι υπουργοί που συμμετείχαν σε αυτό, προχωράμε στη σύνταξη αυτής της επιστολής, έχοντας την  ολοκληρωμένη εικόνα και το αποτέλεσμα που αποκομίσαμε από την όλη διαδικασία του Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

Να σημειωθεί ότι 20 περίπου μέρες πριν την έναρξή του, σε συνάντηση με κλιμάκια κατά νομό των οργανωτών του συνεδρίου, μας ζητήθηκε να στείλουμε μέχρι 31 Οκτωβρίου μέσω email, υπόμνημα με τα προβλήματα και τις προτάσεις μας για την κτηνοτροφία, ξεχωριστά για κάθε υπουργείο που αφορούν αυτά, με σκοπό να λάβουμε απαντήσεις τις ημέρες του συνεδρίου. Θεωρήσαμε ότι ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να πάρουμε απαντήσεις επιτέλους, στα φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας εδώ και χρόνια. Στείλαμε το κοινό υπόμνημά μας οι 7 σύλλογοι και 2 συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων της ΑΜΘ, δηλαδή όλοι οι σύλλογοι πλην ενός κι αναμέναμε να ακούσουμε τις απαντήσεις. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά πλήρης απογοήτευση.

Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων και αγροτών μετά το τέλος της πρώτης ημέρας του συνεδρίου με την υφυπουργό οικονομικών κα. Παπανάτσιου κι αφού δεν λάβαμε απάντηση για τα οικονομικά θέματα του υπομνήματος μας, κατά τη θεματική ενότητα που συμμετείχε η ίδια, κουβεντιάσαμε και της θέσαμε τα θέματα, αφού από ότι φάνηκε δεν ήταν ενήμερη για το υπόμνημά μας.

Την δεύτερη ημέρα στη θεματική ενότητα για τον πρωτογενή τομέα δεν πήραμε σχεδόν καμιά απάντηση για τα 20 και πλέον θέματα και προτάσεις που είχαμε αποστείλει. Ο υπουργός ΑΑΤ, ο Αναπληρωτής και ο Υφυπουργός αναλώθηκαν σε εισηγήσεις που θύμιζαν έκθεση ιδεών χωρίς καμιά ουσία, παρακάμπτοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων που είχαμε θέσει.

Καμία ουσιαστικά λύση για τα καθημερινά προβλήματα της κτηνοτροφίας, κανένας σχεδιασμός και από ότι φαίνεται καμιά προοπτική για αισιοδοξία των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτήν.

Ίσως να είναι θέμα προσώπων, ίσως πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης ή συνδυασμός και των δύο. Μας φαίνεται όμως χωρίς λογική η αισιοδοξία του υπουργού ΑΑΤ, ο οποίος όταν δεν θέλει ή δεν μπορεί να απαντήσει, πετάει την μπάλα στην εξέδρα, μιλώντας συνεχώς για τους προηγούμενους κυβερνόντες και για την κατάσταση που παρέλαβε στο υπουργείο. Τα ίδια όμως έλεγαν και οι προηγούμενοι για τους πριν από αυτούς.

Μας έκανε επίσης αλγεινή εντύπωση η έπαρση του αναπληρωτή υπουργού ΑΑΤ κ. Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος όπως φαίνεται θεωρεί ότι έχει το αλάθητο. Απάντηση όμως στα προβλήματα της κτηνοτροφίας δεν έδωσε. Είχαμε θέσει επίσης θέματα για την υπουργό κοινωνικής ασφάλισης κα. Αχτσιόγλου, όμως δυστυχώς δεν ασχολήθηκε με τα θέματα αυτά, κατά τη θεματική ενότητα που συμμετείχε, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι και αυτή δεν ήταν ενήμερη για το υπόμνημά μας.

Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι ότι χάθηκε άλλη μία ευκαιρία για να δοθεί κίνητρο και ώθηση στους κτηνοτρόφους να συνεχίσουν να παράγουν. Γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν οι κυρίες και οι κύριοι υπουργοί ότι όταν θέλεις να αναπτυχθεί ένας κλάδος της οικονομίας, προσπαθείς πρώτα να στηρίξεις τη βάση του, που είναι οι ήδη υπάρχοντες κτηνοτρόφοι. Πρώτα δημιουργείς ένα περιβάλλον βιώσιμης ανάπτυξης γι’ αυτούς και μετά προχωράς στο επόμενο βήμα, δείχνοντας στους νεοεισερχόμενους την προοπτική για τη δική τους επαγγελματική ανέλιξη και προοπτική.

Η πραγματικότητα στην κτηνοτροφία για μας που είμαστε κτηνοτρόφοι και ζούμε τα προβλήματα, είναι πεζή, δύσκολη, σκληρή και εκ διαμέτρου αντίθετη από ότι παρουσιάστηκε στο αναπτυξιακό συνέδριο. Εμείς όπως φαίνεται σπαταλήσαμε δυο μέρες από τη ζωή μας κι αυτό είναι το λιγότερο. Ελπίζουμε ότι τελικά το αναπτυξιακό μοντέλο για την κτηνοτροφία να μην είναι η συνέχιση για την καταστροφή με οδηγό τον αυτόματο πιλότο, γιατί τότε είμαστε σίγουρα στο σωστό δρόμο.

Αναμένουμε τη δική σας παρέμβαση, για να λάβουμε επιτέλους απαντήσεις για τα θέματα που έχουμε θέσει, για να αλλάξει η πολιτική της αυτοχειρίας για τον κλάδο της κτηνοτροφίας και όχι μόνο, και για να σταματήσει επιτέλους το «κάθε πέρσι και καλύτερα».