Home > νέα > Αποκαθίστανται στις θέσεις τους τα φτερά των Σφιγγών στον Τύμβο Καστά Το ΚΑΣ ενέκρινε και την τοποθέτηση της θύρας βάρους τριών τόνων

Αποκαθίστανται στις θέσεις τους τα φτερά των Σφιγγών στον Τύμβο Καστά Το ΚΑΣ ενέκρινε και την τοποθέτηση της θύρας βάρους τριών τόνων

Σημαντικές εξελίξεις για το μνημείο

Αποκαθίστανται στις θέσεις τους

τα φτερά των Σφιγγών

στον Τύμβο Καστά

Το ΚΑΣ ενέκρινε και την τοποθέτηση της θύρας βάρους τριών τόνων

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ εξέλιξη έχουμε στο έργο της αποκατάστασης του μνημείου του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, καθώς μετά από έγκριση που έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) τα φτερά των Σφιγγών πρόκειται να τοποθετηθούν στη θέση τους, όπως και η μεγάλη θύρα, η οποία ζυγίζει περίπου 3 τόνους.

Πρόκειται για τρεις συνολικά μελέτες της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (ΔΑΑΜ) που έλαβαν πρόσφατα τη θετική γνωμοδότηση από το ΚΑΣ, μετά από εισήγηση του κ. Θ. Βλαχούλη.

Συγκεκριμένα, οι μελέτες αυτές αφορούν στην ειδική γεωτεχνική μελέτη στερέωσης του ορύγματος της Ταφικής θήκης και κατασκευής μεταλλικού φορέα αντιστήριξης στις παρειές του στον Χώρο 4 του Ταφικού Μνημείου του Τύμβου Καστά Αμφίπολης, καθώς και γεωτεχνικής μελέτης για τη διαμόρφωση των ανατολικών και βόρειων πρανών στα κατάντη του Περιβόλου και υπολογιστικό έλεγχο ευστάθειας της υπό μελέτη γεωμετρίας του συνόλου του Τύμβου Καστά Αμφίπολης.

Επίσης, μια ανάλυση γεωστατικού υπολογισμού στερεωτικών επεμβάσεων στα ευπαθή τμήματα του περιβόλου και σχεδιασμού υδραυλικών και αποστραγγιστικών διατάξεων στον Τύμβο Καστά και τον περιβάλλοντα χώρο του και τέλος, μελέτη επανατοποθέτησης δίφυλλης μαρμάρινης θύρας στον Χώρο 4 και των μαρμάρινων φτερών και της κεφαλής στα υφιστάμενα γλυπτά των Σφιγγών του Ταφικού Μνημείου του Τύμβου Καστά Αμφίπολης.

Είσοδος Τύμβου Καστά

Τα φτερά των Σφιγγών

Τα θραύσματα των φτερών που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή και ταυτοποιήθηκαν ότι ανήκαν στις δύο Σφίγγες της εισόδου θα συγκολληθούν πάνω του, στηριζόμενα κυρίως με τη βοήθεια ενός μεταλλικού συνδέσμου που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να συγκρατεί και την κεφαλή της ανατολικής Σφίγγας (η οποία τώρα εκτίθεται στο Μουσείο της Αμφίπολης).

Το εγχείρημα της επανατοποθέτησης των φτερών, της κεφαλής, καθώς και της μαρμάρινης θύρας έχει δυσκολίες, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να εκφράζει τις επιφυλάξεις της, στην πρώτη περίπτωση και τη διαφωνία της στη δεύτερη, λόγω της κατάστασης διατήρησης της θύρας.

Παρεμβάσεις προβλέπεται να γίνουν και στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου, με έναν μεταλλικό φορέα αντιστήριξης να εγκαθίσταται πάνω από την ταφική θήκη που βρίσκεται κάτω από το δάπεδο του χώρου, ώστε να αντιμετωπιστούν οι γύρω ωθήσεις.

Σύμφωνα με την εισήγηση, ο τρίτος θάλαμος δεν θα είναι προσβάσιμος από το κοινό, πρόταση που προβλημάτισε μέλη του ΚΑΣ.

Όσον αφορά το εξωτερικό του μνημείου (όπου το προστατευτικό κέλυφος της εισόδου έχει ήδη ολοκληρωθεί), οι εργασίες περιλαμβάνουν ομαλοποίηση των πρανών του λόφου με συμπυκνωμένο επίχωμα, δημιουργία αναβαθμού περιμετρικά του περιβόλου του Τύμβου που θα περιλαμβάνει αγωγό ομβρίων, δημιουργία περιδρόμου πλάτους 8 μ. με αποστραγγιστική τάφρο στην εξωτερική παρειά του κ.ά.

Κατά τα άλλα το χρονοδιάγραμμα, της απόδοσης του μνημείου στο ευρύ κοινό, παραμένει ως έχει δηλαδή μετά το 2027.