Home > Πρώτο Θέμα > Η απώλεια των μελισσοσμηνών στη Δράμα αγγίζει το 60%

Η απώλεια των μελισσοσμηνών στη Δράμα αγγίζει το 60%

Προβλήματα μελισσοκόμων από την κακοκαιρία και τη νοζεμίαση

Η απώλεια των μελισσοσμηνών στη Δράμα αγγίζει το 60%

Φ. Κανετούνης: «Ο ΕΛΓΑ μας εμπαίζει… και δεν κάνει καταγραφή των ζημιών»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΓΑΛΑ τα προβλήματα και των μελισσοκόμων, οι οποίοι πέρα από τη δύσκολη και κακή ανθοφορία που είχαν το περασμένο φθινόπωρο, με αποτέλεσμα τη γήρανση του μελισσοσμηνών, είχαν και τους παγετούς του χειμώνα, που αποδεκάτισαν τα μελίσσια τους σε μεγάλο βαθμό.

KanetoynisΧαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου των Μελισσοκόμων Δράμας κ. Φώτη Κανετούνη, ο οποίος όπως δηλώνει στον «Πρωινό Τύπο», επισημαίνει ότι μετά τους παγετούς του χειμώνα, την γήρανση του πληθυσμού αλλά και την ασθένεια της νοζεμίασης που έπληξε τα μελίσσια, στο νομό Δράμας είχαμε απώλεια των μελισσοσμηνών μέχρι και 60%!

Το νούμερο αυτό θεωρείται αρκετά μεγάλο όπως επισημαίνει, και σαν μην έφτανε αυτό, ο ΕΛΓΑ δεν έχει κάνει ακόμα και σήμερα καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να μπορέσουν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Όπως δηλώνει στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Κανετούνης, «το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι, παρ’ όλο που αρκετοί μελισσοκόμοι έχουν πληρώσει κανονικά τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ, αντίθετα ο οργανισμός δεν αποζημιώνει. Και πάνω απ’ όλα, εμπαίζει τον κόσμο. Για να σας εξηγήσω, ενώ οι περισσότεροι μελισσοκόμοι έχουν ζητήσει από τον ΕΛΓΑ να έρθει να κάνει έλεγχο στα μελίσσια που έχουν πληγεί από τον παγετό και ενώ τους είχαν ειδοποιήσει ότι θα τους ενημερώσουν για το πότε θα γίνει ο έλεγχος, στο τέλος όταν τηλεφώνησαν οι μελισσοκόμοι, τους είπαν ότι πέρασε πλέον η προθεσμία. Υπάρχει ένας εμπαιγμός στο όλο ζήτημα από την πλευρά του ΕΛΓΑ».

Στην ερώτηση για το πώς σκοπεύουν να κινηθούν στη συνέχεια, ο κ. Κανετούνης τόνισε ότι υπάρχει μια πρωτοβουλία να έρθουν σε επαφή με τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Καραγιαννίδη, ώστε να βρεθεί από εκεί μια άκρη. «Παρ’ όλα αυτά, επειδή δεν έχουμε κάτι νεότερο μέχρι σήμερα και οι μέρες περνάνε, θα δούμε μήπως κινηθούμε διαφορετικά, ίσως μέσω κάποιων διαμαρτυριών με τους συναδέλφους.»

 

Πρόβλημα η κακή ανθοφορία

Ένα άλλο πρόβλημα που είχαν στο τέλη του 2016 οι μελισσοκόμοι, ήταν η κακή ανθοφορία του φθινοπώρου, πράγμα που επιδείνωσε την όλη κατάσταση. Όπως εξηγεί ο κ. Κανετούνης, «για τη διαχείμαση των μελισσών, το ξεχειμώνιασμα δηλαδή, παίζει μεγάλο ρόλο το πώς ανανεώνεται ο πληθυσμός των μελισσών το φθινόπωρο. Αν δηλαδή είχαμε καλές ή κακές ανθοφορίες το φθινόπωρο. Αυτή τη φορά είχαμε ένα πρόβλημα, καθώς δεν είχαμε καλή ανθοφορία ώστε να ανανεώσουμε έγκαιρα τον πληθυσμό τους, με αποτέλεσμα να μπούμε με πιο γερασμένες μέλισσες το χειμώνα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουμε ουσιαστικά τα μεγάλη προβλήματα.»

Στην ερώτηση για το πόσος είναι ο πληθυσμός των μελισσών στο Νομό Δράμας, ο κ. Κανετούνης μας λέει ότι «την τελευταία πενταετία το μελισσοκιμικό κεφάλαιο στη Δράμα έχει ανέβει πάρα πολύ. Μπορούμε να μιλάμε για έναν πληθυσμό περίπου 30.000 μελισσών, αρκετοί νέοι μελισσοκόμοι, ενώ έχουμε και μελισσοκόμους που έχουν αυξήσει τα μελίσσια τους. Οι αποδόσεις όσον αφορά τους επαγγελματίες, κυμαίνονται περίπου στα 20 κιλά μέλι ανά κυψέλη, ενώ στους ερασιτέχνες περίπου 12-13 κιλά μέλι ανά κυψέλη.»

Όσον αφορά το ζήτημα χρηματοδοτικών προγραμμάτων, επισημαίνει ότι υπάρχει το πρόγραμμα προώθησης και εμπορία του ελληνικού μελιού, το οποίο υφίσταται πάνε από 15 χρόνια. Μέσω αυτού, οι μελισσοκόμοι μπορούν να πάρουν κάποια χρήματα για τις μεταφορές και αγορές κυψελών, όμως μηδαμινά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *