Home > νέα > Απονομή του Μακεδονικού Βραβείου στον Δραμινό Φυσικό Αστρονόμο Δρ. Άγγελο Τσιάρα Για δεύτερη φορά ένας νέος Δραμινός επιστήμονας που διαπρέπει στο εξωτερικό

Απονομή του Μακεδονικού Βραβείου στον Δραμινό Φυσικό Αστρονόμο Δρ. Άγγελο Τσιάρα Για δεύτερη φορά ένας νέος Δραμινός επιστήμονας που διαπρέπει στο εξωτερικό

 

Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας

Απονομή του Μακεδονικού

Βραβείου στον Δραμινό Φυσικό

Αστρονόμο Δρ. Άγγελο Τσιάρα

Για δεύτερη φορά ένας νέος Δραμινός επιστήμονας που διαπρέπει στο εξωτερικό

 

ΤΟ ΒΡΑΔΥ του Σαββάτου, ημέρα της εθνικής επετείου του ΟΧΙ, θα πραγματοποιηθεί η μοναδική και ξεχωριστή ετήσια τελετή βράβευσης του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου. Η τελετή θα γίνει για 13η χρονιά στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, στις 19.00 το βράδυ και θα βραβεύσει τον νεαρό Δραμινό επιστήμονα, Φυσικό – Αστρονόμο, Δρ. Άγγελο Τσιάρα.

Το βραβείο δίνεται φέτος στον Δρ. Άγγελο Τσιάρα, για το ήθος και την ανεκτίμητη προσφορά του στο επιστημονικό γίγνεσθαι της Αστροφυσικής στην Ελλάδα και την παγκόσμια κοινότητα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία από το τιμώμενο πρόσωπο και θα ακολουθήσουν  επετειακά τραγούδια από τη Χορωδία του Δήμου Δράμας και παραδοσιακοί χοροί από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο του Ξηροποτάμου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Όπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο, το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου Δράμας, βραβεύει έναν διακεκριμένο Έλληνα επιστήμονα, άνθρωπο των γραμμάτων και των τεχνών, της μουσικής και του λόγου. Για πρώτη φορά το 2016, το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, βράβευσε Δραμινό επιστήμονα, τον ιατρό Δρ. Γεώργιο Βρακά, ο οποίος διαπρέπει στο εξωτερικό, στον χώρο της ιατρικής και της έρευνας.

 

Βιογραφικό Δρ. Άγγελου Τσιάρα

Ο Άγγελος Τσιάρας του Ιωάννη και της Κωνσταντίας γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου του 1991 στη Δράμα και έζησε μέχρι τα 18 του χρόνια στον Ξηροπόταμο Δράμας. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο Ξηροποτάμου και έπειτα στο 2ο Γυμνάσιο και στο 2ο Λύκειο Δράμας, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Ως μαθητής της 3ης λυκείου, το 2009, απέσπασε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό φυσικής και μαθηματικών που διεξάγεται στη Δράμα στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου. Επιπλέον, την ίδια χρονιά, απέσπασε το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστήματος και κέρδισε τη συμμετοχή του στη 3η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής (ΙΟΑΑ) της Τεχεράνης, όπου έλαβε εύφημη μνεία. Συμμετείχε ενεργά στην εκπαίδευση των παιδιών που αποτέλεσαν τις ελληνικές αποστολές στις επόμενες IOAA, και υποστήριξε τη συμμετοχή Δραμινών μαθητών στο διαγωνισμό Αστρονομίας. Για την συνεισφορά του αυτή βραβεύθηκε τόσο από την Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου όσο και από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας “Ο Πήγασος”.

Το 2009 εισήχθη στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από όπου και αποφοίτησε με άριστα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του βραβεύθηκε από το ΑΠΘ για τις επιδώσεις του. Στα πλαίσια της διπλωματικής του εργασίας ασχολήθηκε με την μελέτη των εξωηλιακών πλανητών, μαζί με τον επιβλέποντά του, καθηγητή του ΑΠΘ Ιωάννη Χ. Σειραδάκη. Συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση και τη λειτουργία του Αστρονομικού Σταθμού Χολομώντα του ΑΠΘ, δραστηριότητα που συνεχίζει μέχρι και σήμερα, υποστηρίζοντας τους νέους φοιτητές και την έρευνα από αστεροσκοπεία στην Ελλάδα.

Το 2014 έγινε δεκτός με πλήρη υποτροφία στο University College London (UCL) ως υποψήφιος διδάκτορας Αστρονομίας. Εκεί ασχολήθηκε με την μελέτη των εξωηλιακών πλανητών, και ειδικότερα με τον χαρακτηρισμό των ατμοσφαιρών αυτών μέσω φασματοσκοπικών παρατηρήσεων με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. To 2016, μαζί με του συναδέλφους του στο UCL, ανακάλυψε την πρώτη ατμόσφαιρα γύρω από μια υπερ-Γη, τον μικρότερο εξωηλιακό πλανήτη που έχει βρεθεί να περιβάλλεται από ατμόσφαιρα μέχρι σήμερα. Επιβλέποντες της διδακτορικής του διατριβής ήταν η καθηγήτρια του UCL Prof. Giovanna Tinetti και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Dr. Ingo P. Waldmann. Έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα Αστρονομίας του UCL τον Αύγουστο του 2017 και σήμερα συνεχίζει την ερευνά του στο UCL ως μεταδιδακτορικός ερευνητής.

Ταυτόχρονα συμμετέχει σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται με σκοπό τη διάδοση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό. Έχει πραγματοποιήσει ομιλείς με θέμα τη μελέτη των εξωηλιακών πλανητών τόσο στο ΑΠΘ όσο και στο UCL και υποστηρίζει δραστηριότητες που φέρνουν μαθητές και ευρύ κοινό κοντά στην επιστήμη και την έρευνα.