Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης
Απορρίφθηκαν αιτήσεις
Επιχειρήσεων για πάρκα
φωτοβολταϊκών στη Δράμα
Σύσταση Επιτροπής «Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος» αποφασιστικού χαρακτήρα
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Δευτέρας 14 Φεβρουαρίου, συνεδρίασε σε τακτική συνεδρίαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η Σύσταση Επιτροπής «Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος» με αποφασιστικό χαρακτήρα. Η Επιτροπή αυτή μεταξύ άλλων θα ασχολείται με το ζήτημα των γνωμοδοτήσεων για τα φωτοβολταϊκά πάρκα και αναλόγως, προκειμένου να μην φτάνουν μέχρι το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Επίσης, το σώμα απέρριψε ομόφωνα αιτήσεις φωτοβολταϊκών πάρκων σε περιοχές του Νομού Δράμας, καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από κτηνοτρόφους και κατοίκους της περιοχής.
Αναλυτικότερα, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Π.Σ. κ. Παπαθεοδώρου για τη συνεδρίαση, είχε τεθεί μια ερώτηση από τον περιφερειακό σύμβουλο της «Περιφερειακής Σύνθεσης» κ. Πατακάκη για την ασφαλτόστρωση του δρόμου στην ανατολική είσοδο της πόλης. Όπως είναι γνωστό, η ασφαλτόστρωση έβγαλε αρκετές κακοτεχνίες με αποτέλεσμα ο δρόμος να γεμίσει λακκούβες.
Απάντηση σ’ αυτό έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, λέγοντας ότι το έργο είχε αστοχία του υλικού και θα αποκατασταθεί με ευθύνη του εργολάβου, όταν το επιτρέψει ο καιρός. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα ακολουθήσει η διαγράμμιση του δρόμου και στη συνέχεια θα παραλάβει το έργο η Υπηρεσία.
Σύσταση Επιτροπής
Κορυφαίο ζήτημα ήταν η Σύσταση Επιτροπής «Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος» με αποφασιστικό χαρακτήρα. Στην Επιτροπή, το Π.Σ. εκχωρεί αρμοδιότητες σχετικές με τις μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των διαφόρων εταιρειών που έρχονται να επενδύσουν στην περιοχή και οι οποίες ουσιαστικά σχετίζονται με περιβαλλοντικές επιπτώσεις που πιθανότατα έχουν αυτά τα έργα.
«Το Π.Σ. τα προηγούμενα δύο χρόνια είχε αναλωθεί πολλές ώρες σε τέτοιες συζητήσεις μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων», σημείωσε στον «Π.Τ.» ο κ. Παπαθεοδώρου, λέγοντας ότι «καθυστερούσαν τη διαδικασία, κούραζαν τους συναδέλφους και μετά από παλινωδίες κρίθηκε ότι έπρεπε να συσταθεί η Επιτροπή προκειμένου να προσυμφωνηθεί το σώμα. Τελικά συστάθηκε με μια εισήγηση, η οποία περιελάμβανε την κατά το δυνατό αναλογικότερη εκπροσώπηση των παρατάξεων και τη συμμετοχή σχεδόν όλων των παρατάξεων στην Επιτροπή και η οποία εξ ορισμού έχει πρόεδρο τον κ. Δελισταμάτη, θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, αντιπρόεδρος θα προταθεί ο κ. Γάκης ως αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και στη συνέχεια μια σειρά από συναδέλφους».
Από τη Δράμα στην Επιτροπή θα συμμετέχουν ο κ. Παπαθεοδώρου και ο κ. Παπαεμμανουήλ από την παράταξη του περιφερειάρχη κ. Μέτιου, ο κ. Ζιμπίδης από την παράταξη του κ. Σιμιτζή και ο κ. Πατακάκης από την παράταξη του κ. Τοψίδη.
Ομόφωνη απόρριψη για φωτοβολταϊκά
Στην ίδια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα, συζητήθηκαν επίσης πολλές μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με το στήσιμο φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή του Νομού Δράμας.
Τα αιτήματα δύο εταιρειών για τη Δράμα, είναι στις περιοχές της Προσοτσάνης, της Πετρούσας, του Ξηροποτάμου και του Νικηφόρου. Το σώμα γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά κατά των μελετών, «διότι είχαν ξεσηκωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής» μας λέει ο πρόεδρος του σώματος κ. Παπαθεοδώρου και συμπληρώνει: «Διαπιστώθηκε ότι αν εγκαθίστατο αυτά τα φωτοβολταϊκά πάρκα, θα προκαλούσαν σημαντική βλάβη τόσο στα ζώα τα οποία διέρχονται από τις περιοχές αυτές και πρέπει να έχουν συγκεκριμένα περάσματα, όσο και κάποιες άλλες που είναι βοσκοτόπια και άρα τα χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι. Επίσης, υπήρξε και ένα ζήτημα αντίδρασης του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Προσοτσάνης, όπου είχε στείλει σχετική επιστολή και είχε λάβει ομόφωνη απόφαση στο Δ.Σ. που έλεγε ότι εναντιώνεται στα φωτοβολταϊκά αυτά, διότι πρόκειται να στηθούν ακριβώς δίπλα σε κατοικίες που θα αναγερθούν από τον Συνεταιρισμό».
«Περιφερειακή Σύνθεση»
Με ανακοίνωση που εξέδωσε η «Περιφερειακή Σύνθεση», αναφέρει ότι η διοίκηση της Περιφέρειας έδειξε «την αδυναμία της να αφουγκραστεί τη βούληση των τοπικών κοινωνιών», αναφερόμενη στο ζήτημα της υπερψήφισης για το Γεωθερμικό Πεδίο του Ερατεινού Καβάλας, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Νέστου διάκειται αρνητικά και η εισήγηση της υπηρεσίας δεν τάσσεται υπέρ αλλά θέτει όρους και προϋποθέσεις.
Σε άλλο σημείο, η «Περιφερειακή Σύνθεση» ζήτησε ώστε να εξαιρεθεί το θέμα της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή από την Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, καθώς αν τεθεί τέτοιο ζήτημα αυτό θα πρέπει να εξετασθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι την Επιτροπή. Αν και ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος είπε προφορικά ότι αυτό θα γίνει, εντούτοις η παράταξη της μείζονος ζήτησε περισσότερες εγγυήσεις.