ΑΠΘ: Κρασί με ιστορία, μύθους
και περιπέτεια σε 13
οινοτουριστικές διαδρομές
Επισκέψιμες θεματικές οινοτουριστικές διαδρομές, οι οποίες περιλαμβάνουν -εκτός από τα επισκέψιμα οινοποιεία- και άλλα επιλεγμένα σημεία με προφίλ φιλικό προς το κρασί, ενώ παράλληλα συνδυάζουν στοιχεία περιπέτειας, ιστορίας και μύθου, χάραξε το Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Οι συνολικά 13 διαδρομές στην κεντρική Μακεδονία και την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, χαράχτηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Sea of Wine/Μια Θάλασσα Κρασί» και είναι οι εξής: «Διαδρομή της Θεσσαλονίκης city break» (στην κατηγορία «Οίνος και πόλη»), «Διαδρομή των Βουνών» και «Διαδρομή της θάλασσας, ήλιου, αμμουδιάς» (στην κατηγορία «Οίνος και Περιπέτεια»), «Διαδρομή του Ξινόμαυρου» (στην κατηγορία «Οίνος και Γηγενείς Ποικιλίες»), «Οίνος και Μοναστηριακή γαστρονομία», «Οίνος και Μετάξι», «Οίνος και Τέχνες», «Οίνος και Βάκχος» και «Οίνος και Ολύμπιοι Μύθοι» (στην κατηγορία «Οίνος και Ελληνικοί Μύθοι»), «Διαδρομή του Αριστοτέλη» και «Διαδρομή του Ομήρου» (στην κατηγορία «Οίνος Φιλοσοφία και Ποίηση»), «Διαδρομή των Μακεδόνων Βασιλέων» και «Διαδρομή των Θρόνων» (στην κατηγορία «Οίνος και Βασιλείς»).
«Η κάθε διαδρομή χαράχτηκε μέσα από συγκεκριμένη επιστημονική μεθοδολογία, με έρευνα πεδίου και με την υποστήριξη του ειδικού τεχνικού συμβούλου “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος” (ΕΝΟΑΒΕ). Οι διαδρομές δεν είναι αποκλειστικά γεωγραφικά προσανατολισμένες, αλλά είναι κυρίως θεματικά και με βάση τη σύνδεση της περιοχής και των οινοποιείων με το κάθε θέμα (storytelling)», διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΠΘ, η οποία συνεχίζει: «Σε κάθε διαδρομή, εκτός από τα επισκέψιμα οινοποιεία τα οποία αποτελούν την καρδιά της διαδρομής, έχουν μπει επιλεγμένα σημεία με “wine friendly προφίλ”, αγροτουριστικοί ξενώνες, τοπικές εκδηλώσεις γαστρονομίας-οίνου, φεστιβάλ οίνου, σημεία οινοτουριστικού ενδιαφέροντος, κάβες, καθώς και επιχειρήσεις διανυκτέρευσης εστίασης και αναψυχής, αλλά και τουριστικά πρακτορεία με άμεση σχέση με τον οινοτουρισμό».
Όλα τα παραπάνω αποτελούν σταθμούς στην κάθε διαδρομή και θα είναι διαθέσιμα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο ευρύ κοινό και ειδικά σε περιηγητές, τουρίστες και φίλους του κρασιού, προκειμένου να μπορούν να ακολουθήσουν μια από τις παραπάνω διαδρομές ή να χαράξουν τη δική τους αυθεντική οινοτουριστική εμπειρία.
Η πλατφόρμα θα είναι επισκέψιμη από την ερχόμενη άνοιξη και η πληροφορία που θα προβάλλει θα προωθηθεί σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα.
«The Black Sea Wine Glass Member»: Αξιοποιώντας τις νέες ευκαιρίες
Σημαντική δράση του έργου είναι, σύμφωνα με το ΑΠΘ, η καθιέρωση του σήματος «The Black Sea Wine Glass Member», το οποίο αναμένεται να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στις δράσεις του προγράμματος.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο, με τίτλο «Οινοτουρισμός – Αξιοποιώντας τις νέες ευκαιρίες», διάρκειας 20 ωρών, από τη Δευτέρα 21 έως και την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022. Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες του οινικού/οινοτουριστικού κλάδου, με έδρα ή δραστηριοποίηση στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Ο αριθμός συμμετοχών είναι περιορισμένος και γι’ αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης συμμετοχής λήγει στις 15/2/2022.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ