Home > Πρώτο Θέμα > Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας και τα εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας και τα εκπαιδευτικά προγράμματα

Εορτάστηκε στη Δράμα η Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο

Δράμας και τα

εκπαιδευτικά προγράμματα

Δηλώσεις της αρχαιολόγου κας Πουλιούδη στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ και στη Δράμα, με μεγάλη επιτυχία, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 18 Μαΐου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Δράμα, περιελάμβαναν εκπαιδευτικά προγράμματα με τίτλο: «Αμπρακατάμπρα, τόποι μαγικοί: μουσεία της φύσης και  του ανθρώπου».

Επίσης, έγιναν ξεναγήσεις στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου για ενήλικες και μαθητές, ενώ το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συναυλία με τον μουσικό Μανώλη Παργιεντάκη: Ένα μουσικό ταξίδι, με αφετηρία τον Ύμνο στη Μούσα Καλλιόπη και στον Απόλλων, υπό τους ήχους αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων.

Σε δηλώσεις της στον «Πρωινό Τύπο», ο προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη, σημειώνει ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώθηκαν για τους μαθητές πήγαν πάρα πολύ καλά και έγινε ενημέρωση καθ’ όλη τη διάρκεια των ημερών.

Αναφερόμενη στο θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, κατά την ομιλία της η κα. Πουλιούδη σημείωσε ότι, «βάσει του σύγχρονου ορισμού τους τα μουσεία ικανοποιούν μια ιδιαίτερη ανθρώπινη ανάγκη, τη δημιουργία ενός μόνιμου αρχείου για το πώς έζησαν οι άνθρωποι και τι πέτυχαν σε έναν αλληλεξαρτώμενο κόσμο.

Η παγκοσμιοποίηση έχει διαφοροποιήσει σαφώς τον ρυθμό της αλλαγής του κόσμου μας και σε ένα βαθμό έχει συνδέσει πλέον το τοπικό, εθνικό στοιχείο με το παγκόσμιο. Μέσα σε αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο τα μουσεία είναι χώροι στους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να εξερευνήσουν τις προσωπικές τους πεποιθήσεις εν τω μέσω καθολικών αληθειών. Εν ολίγοις, μπορούν να επιδείξουν στο πλατύ κοινό πώς διαμόρφωσαν τα γεγονότα και οι πεποιθήσεις των ανθρώπων του παρελθόντος την εμπειρία του παρόντος».

Αναφερόμενη στο ιστορικό της ημέρας, επισημαίνει ότι «το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία».

Η 18η Μαΐου στην Ελλάδα

Αναφερόμενη στις εκδηλώσεις που γίνονται στην Ελλάδα για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η κα. Πουλιούδη εξηγεί: «Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι «Η Δύναμη των Μουσείων».

Με την επιλογή του θέματος αυτού το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο φετινός εορτασμός έχει επικεντρωθεί στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα:

Βιωσιμότητα: Τα μουσεία είναι στρατηγικοί εταίροι στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχουν τη δύναμη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, να συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και στη διάδοση επιστημονικών γνώσεων για την αντιμετώπισή τους.

Καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα: Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες που αλλάζουν την καθημερινή ζωή, αναπτύσσονται εξίσου ταχύτατα και στον τομέα των μουσείων. Η ψηφιακή στροφή συμβάλλει στην προσβασιμότητα των μουσειακών συλλογών και στην πολύπλευρη ερμηνεία τους, στην ενίσχυση των εμπειριών του επισκέπτη και γενικότερα στην προβολή των μουσείων.

Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης: Μέσα από την ερμηνεία και την παρουσίαση των συλλογών, καθώς και την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, τα μουσεία δημιουργούν έναν ιστό που είναι απαραίτητος για την οικοδόμηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Υποστηρίζοντας τις δημοκρατικές αξίες και παρέχοντας ισότιμες ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας συμμετοχικής κοινωνίας των πολιτών με γνώσεις και διάθεση προσφοράς και δημιουργίας».