Home > Νέα > Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Αρχαιολογικό

Μουσείο Δράμας γιορτάζει

την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

 

Εκδηλώσεις διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, για εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 8.30 – 11.30 π.μ., στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο εκπαιδευτικών, με θέμα: «¨Ανοιχτό¨ Μουσείο και νέες μουσειολογικές τάσεις. Ο εκπαιδευτικός, πολιτισμικός και κοινωνικός ρόλος του σύγχρονου μουσείου.
Παράλληλα, την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 11.30 – 1 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η δράση «Μια ημέρα στο νεολιθικό σπίτι των Σιταγρών: Συμμετοχική διδασκαλία σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».
Ακολούθως, το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 9.30 μ.μ., στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, θα πραγματοποιηθεί μουσική παράσταση, με θέμα: «Από τον Όμηρο στις μέρες μας. Η αδιάλειπτη πορεία της ελληνικής μουσικής ανά τους αιώνες», από τον Μανώλη Παργεντάκη για το ελληνικό τραγούδι στην πορεία του χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην μουσική παράσταση συμπράττουν 15 μουσικοί και η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαδικού «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος», ενώ τα τραγούδια ερμηνεύουν η Έφη Πριμικυρλίδου και ο Κοσμάς Γεωργιάδης.
Σάββατο, 18 Μαϊου 2019, 20.00

Τέλος, την Δευτέρα 20 Μαΐου, στις 8 μ.μ., στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέμα: «Το Μουσείο έξω από τα τείχη του: ψηφιακότητα, διαδίκτυο και νέες τεχνολογίες για την κοινωνία του 21ου αιώνα», με ομιλητή τον Αρχαιολόγο – Μουσειολόγο, κ. Παναγή Κουτσοκώστα.
Στο πλαίσιο της διάλεξης, θα γίνει ανάλυση σχετικά με την σημερινή εποχή της «έκρηξης» του διαδικτύου και της διάχυσης της πληροφορίας όπου το σύγχρονο μουσείο καλείται να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του μέσα στην κοινωνία, χρησιμοποιώντας τα νέα εργαλεία που του προσφέρονται. Ψηφιακότητες και αλγόριθμοι, τεχνολογική κοινωνικοποίηση και νέες μαζικότητες, αλληλεπιδράσεις και διαδραστικότητες, πραγματικότητα και εικονικά περιβάλλοντα εμφανίστηκαν την τελευταία δεκαετία στην καθημερινότητά μας και εξελίσσονται δυναμικά, μετατρέποντας το περιβάλλον του διαδικτύου σε ένα προνομιακό πεδίο εξέλιξης του σύγχρονου μουσείου. Ποιος είναι ο ορισμός του «νέου μουσείου», πώς επιδρά σε αυτόν η τεχνολογική εξέλιξη και κατά πόσον η κοινωνία ανταποκρίνεται και ακολουθεί αυτές τις αλλαγές; Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν παραδείγματα, προκειμένου να καλυφθεί το φάσμα της σχέσης που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ «παραδοσιακών μέσων» και νέων τεχνολογιών στους χώρους των μουσείων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σκοπός είναι να παρουσιαστούν οι ταχύτατες αλλαγές που συμβαίνουν στην τεχνολογία και να αναλυθεί ο τρόπος επιρροής και μετασχηματισμού της μουσειολογικής πρακτικής και εμπειρίας σε συνάρτηση με τη σύγχρονη κοινωνία.