Σε 11 Δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας
Άρχισαν για πρώτη φορά
στη Δράμα τα σχολικά γεύματα
Του Θανάση Πολυμένη
ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ επιτέλους, μετά από ένα μεγάλο διάστημα γραφειοκρατικών προβλημάτων που είχαν προκύψει, τα σχολικά γεύματα στα 11 Δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, θα λάμβανε συνολικά 1.100 γεύματα για πρώτη φορά για το σχολικό έτος 2019-2020, τα οποία είχε κατανείμει σε 10 συνολικά σχολεία εξ αρχής.
Τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, από την περιοχή του Δήμου Δράμας είναι: 1ο, 4ο, 10ο και 11ο Δημοτικό, το Ειδικό Σχολείο Δράμας και το Δημοτικό Νέας Αμισού, από το Δήμο Προσοτσάνης το Δημοτικό Φωτολίβους, από το Δήμο Δοξάτου το Δημοτικό Κυργίων και το 1ο Δημοτικό Αγίου Αθανασίου και από το Δήμο Παρανεστίου το Δημοτικό Αδριανής – Νικηφόρου.
Τα πρόγραμμα έπρεπε να ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο, παρ’ όλα αυτά όμως, διάφορα προβλήματα κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού που διενεργείται από τον ΟΠΕΚΑ, δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην έναρξή του, καθώς υπήρξαν ενστάσεις μεταξύ των εταιρειών που είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους.
Δυστυχώς το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και επαναλαμβάνεται κατά καιρούς σε διάφορα σχολεία της χώρας. Ίδιο – νομικό – θέμα, είχε αντιμετωπίσει με τη σίτιση των μαθητών του κατά το σχολικό έτος 2018-2019 και το Μουσικό σχολείο Δράμας. Η ένσταση ενός αναδόχου που δεν είχε πάρει την εργολαβία, «τράβηξε» τελικά αρκετά πίσω την σίτιση των μαθητών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διάφορα παρατράγουδα στο μεταξύ. Έτσι την περασμένη χρονιά, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Δράμας, είχαν φτάσει να σιτιστούν μόνο δύο μήνες πριν το τέλος του σχολικού έτους.
Προς το παρόν, από την πρώτη χθεσινή διανομή των γευμάτων στα 10 Δημοτικά σχολεία της Δράμας, δεν φάνηκε να υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
Ενημέρωση σχετικά με την πρώτη χθεσινή διανομή σχολικών γευμάτων, κάνει με σχετική ανακοίνωση, ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, κ. Αλκιβιάδης Σαλπιγκτής, σημειώνοντας αρχικά ότι το πρόγραμμα υλοποιείται σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα ενιαίου τύπου ολοήμερου Δημοτικού σχολείου και με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων – κηδεμόνων, οι οποίοι συμπλήρωσαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης και στην οποία αναφέρονται τυχόν αλλεργίες-δυσανεξίες των τέκνων τους.
Όπως εξηγεί ο κ. Σαλπιγκτής, τα σχολικά γεύματα έχουν παρασκευαστεί για να μοιράζονται στην/στις αίθουσα/ες ακριβώς πριν την έναρξη της σίτισης, ώστε να παραμένουν στις ασφαλείς θερμοκρασίες συντήρησης.
Το κάθε προσφερόμενο γεύμα είναι ατομικά συσκευασμένο ανά είδος (ζεστό φαγητό και σαλάτα) σε πλαστικούς περιέκτες μιας χρήσεως (C-PET, A-PET & PP), που κλείνουν αεροστεγώς, ώστε να μην επιτρέπουν τις διαρροές κατά τη μεταφορά και να προστατεύουν τα τρόφιμα από σκόνη, έντομα και άλλες ρυπάνσεις. Το ψωμί είναι συσκευασμένο σε κλειστές ατομικές συσκευασίες.
Κάθε συσκευασία συνοδεύεται από χαρτοπετσέτες και κατάλληλα πλαστικά πιρούνια ή κουτάλια – κατά περίπτωση (χωρίς προεξοχές και ανωμαλίες) μιας χρήσεως. Σε κάθε συσκευασία αναγράφεται η ημερομηνία παρασκευής και τα συστατικά του γεύματος (π.χ. σαλάτα εποχής και κυρίως ζεστό πιάτο).
Τα γεύματα είναι τοποθετημένα σε ειδικούς θερμοθαλάμους μεταφοράς τροφίμων με τον ασφαλή ενδεδειγμένο τρόπο. Οι σαλάτες μεταφέρονται σε ψυκτικούς θαλάμους. Τα γεύματα παραδίδονται εντός του χρονικού διαστήματος 10:00 – 13:00. Η μεταφορά των γευμάτων από τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους δε θα πρέπει να ξεκινάει νωρίτερα από τις 08:30. Ο ανάδοχος υποχρεούται, εφόσον το σχολείο το επιθυμεί, να αφήσει τις μερίδες των γευμάτων σε θερμοθαλάμους και τις σαλάτες σε ψυκτικούς θαλάμους, τους οποίους θα παραλαμβάνει την επόμενη σχολική ημέρα.
Σε κάθε περίπτωση, ουδεμία ευθύνη προκύπτει για τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του προγράμματος και το σχολείο η κατανάλωση των γευμάτων εκτός σχολικού πλαισίου.
Το μενού του προγράμματος αφορά και στις πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο για το διαιτολόγιο Πανεπιστημιακό Φορέα για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών/τριών, στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.