Home > Νέα > Άρχισαν οι εργασίες για το κλείσιμο της στέγης στην αποθήκη σπόρων του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου

Άρχισαν οι εργασίες για το κλείσιμο της στέγης στην αποθήκη σπόρων του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου

Άρχισαν οι εργασίες για το κλείσιμο

της στέγης στην αποθήκη σπόρων

του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου

 

 

ΕΔΩ ΚΑΙ δυο χρόνια  περίπου, η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι για τη διαφύλαξη των ντόπιων σπόρων, έχει ξεκινήσει να χτίζει μια αποθήκη, όπου θα φυλάσσει τους ντόπιους σπόρους και θα έχει τη δυνατότητα να τους διατηρεί σε καλή κατάσταση και να διανέμει στους ενδιαφερόμενους.

Όταν είχαν ξεκινήσει οι εργασίες, δεν είχε εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια, ενώ στη συνέχεια υπήρξε κάποια καταγγελία προς την Πολεοδομία Δράμας, η οποία μετά από σχετικό έλεγχο είχε προχωρήσει στην επιβολή προστίμου.

Μετά από μια μεγάλη καμπάνια στην οποία βοήθησαν αρκετοί συμπολίτες μας και όχι μόνο, στις 6 Απριλίου 2023 είχε συγκεντρωθεί ένα μεγάλο ποσό (30.000 ευρώ) ικανό να πληρωθεί το πρόστιμο από το Πελίτι. Στο δικαστήριο που ακολούθησε τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, ο εμπνευστής του Πελίτι κ. Σαϊνατούδης τελικά αθωώθηκε και έτσι μπορεί πλέον να προχωρήσει απερίσπαστος από εδώ και πέρα στην ανέγερση της στέγης της αποθήκης σπόρων.

Η τράπεζα σπόρων του Πελίτι (Πηγή: Πελίτι).

Ξεκίνησαν οι εργασίες

Πλέον, όπως ανακοινώνει ο κ. Σαϊνατούδης, από χθες Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, ξεκίνησε η πρώτη φάση των εργασιών για την ολοκλήρωση της κατασκευής της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι. Σε αυτή την πρώτη φάση θα τοποθετηθεί ένας μεταλλικός σκελετός, μεταλλικό πατάρι, μεταλλική σκάλα και η στέγη. Συνολικό κόστος γι’ αυτές τις εργασίες 80.000 ευρώ περίπου.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, [έχουμε δώσει ως προκαταβολή τις 25.000 ευρώ και απομένουν άλλες 55.000 ευρώ. Χρόνος ολοκλήρωσης αυτών των εργασιών δύο μήνες ως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023. Σε μια χρονική στιγμή όπου “Αν δεν αλλάξει κάτι την επόμενη 5ετία, το 20% των δειγμάτων που διαθέτει σήμερα η Τράπεζα Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ) θα περάσει στην …ιστορία”, όπως έχει επισήμανε η ερευνήτρια στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Πόπη Ράλλη υπεύθυνη συντονισμού της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού.

Δηλαδή πάνω από 3.000 μοναδικά δείγματα σπόρων τοπικών ποικιλιών. Ένα ανεκτίμητο κομμάτι της Ελληνικής Γεωργικής Βιοποικιλότητας που δημιουργήθηκε από την εργασία χιλιάδων αγροτών στο πέρασμα χιλιάδων χρόνων θα εξαφανιστεί μια για πάντα από την Ελλάδα και τον πλανήτη. Κάποια από αυτά τα δείγματα μπορεί να είναι και σπόροι παραδοσιακών ποικιλιών που παρέδωσε το Πελίτι στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού.

Σε μια περίοδο όπου όλο και περισσότεροι μιλάνε για διατροφική κρίση, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τροφή, είτε γιατί θα είναι ακριβή, είτε γιατί δεν θα υπάρχει.

Σε μια περίοδο όπου το κλίμα αλλάζει και προκαλεί τεράστια θέματα με την ξηρασία, τις ακραίες καιρικές συνθήκες κ.λ.π όπου οι τοπικές ποικιλίες προσαρμόζονται καλύτερα σε αυτές τις συνθήκες.

Σε μια χρονική περίοδο όπου η μια τράπεζα πίσω από την άλλη καταρρέει και παρασέρνει σε δύσκολες καταστάσεις χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το Πελίτι έρχεται και οικοδομεί μια Τράπεζα Σπόρων μια Κιβωτό για τις τοπικές ποικιλίες ή έναν ιερό χώρο για να σώσει όσο μπορεί την ιστορία και τον γεωργικό πολιτισμό της χώρας μας. Τις μνήμες, τα χρώματα, τα αρώματα, τις γεύσεις, τη δημοκρατία και την ελευθερία των πολιτών.]