Άρχισε να καταρρέει το εγκαταλελειμμένο
Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Δράμας (ΚΙΧΝΕ)
Το 2018 είχε γίνει προσπάθεια καθαρισμού από το Στρατό και το Δήμο Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΕΛΙΚΑ έγινε αυτό που φοβόμασταν. Ένα μέρος του εξωτερικού τοίχου του παλιού και εγκαταλελειμμένου Στρατιωτικού Νοσοκομείου (ΚΙΧΝΕ) της Δράμας, γκρεμίστηκε τις προηγούμενες μέρες.
Ήδη, ο «Πρωινός Τύπος», εδώ και χρόνια, έχει επισημάνει το γεγονός, ότι αυτό το κτίριο χάνεται χωρίς λόγο. Αυτή την ώρα, όπως είναι γνωστό, το κτίριο και γενικά το οικόπεδο εκείνο, ανήκει στον Ελληνικό Στρατό.
Τις προηγούμενες ημέρες, μέρος του εξωτερικού τοίχου έπεσε και η αλήθεια είναι ότι, πέρα από τους περίοικους, κανένας δεν έμαθε τίποτα. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια άκρη μέσω του Δήμου Δράμας, αλλά με όσους επικοινωνήσαμε, μας είπαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα. Ο τοίχος έπεσε και κάποιοι καθάρισαν τα γκρεμισμένα, τουλάχιστον από την πλευρά του δρόμου. Έβαλαν μια κόκκινη κορδέλα και ένα χαρτί ότι υπάρχει κίνδυνος πτώσης του τοίχου. Ίσως να έγινε από τον Στρατό. Προφανώς, περιμένουμε την επόμενη πτώση!
Σε ένα άρθρο μας στις 10 Σεπτεμβρίου 2018, επισημαίναμε ότι το ΚΙΧΝΕ Δράμας καταρρέει και αξίζει να σωθεί. Το ΚΙΧΝΕ, το πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Δράμας, έχει μια μεγάλη ιστορία. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να πούμε ότι το κτίριο χτίστηκε το 1860. Ως ΚΙΧΝΕ, έκλεισε τις πύλες του το 2000, όπου ακόμα και τότε, νοσηλευόντουσαν στρατιώτες ή γινόντουσαν ακόμα και εγχειρήσεις.
Με το κλείσιμό του, εγκαταλείφθηκε πλήρως. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκείνη την εποχή, η Στρατιωτική Υπηρεσία πρότεινε στο Δήμο Δράμας να του το παραχωρήσει, όμως η απάντηση ήταν αρνητική. Με πιθανότερο λόγο, ότι, η συντήρησή του για οτιδήποτε, θα ήταν δύσκολη και προφανώς κοστοβόρα.
Σήμερα, το κτίριο του ΚΙΧΝΕ, ένα ωραίο κτίριο του 1860, μια γερή κατασκευή όπως αποδείχθηκε τελικά, ρημάζει στην κυριολεξία. Στα χρόνια που πέρασαν από το 2000 μέχρι και σήμερα, το κτίριο λεηλατήθηκε στην κυριολεξία. Κάποιες νύχτες, ομάδες κλεφτών, ξήλωναν και έκοβαν ότι μπορούσαν να σηκώσουν. Από παράθυρα και πόρτες, μέχρι και τον τεράστιο λέβητα που υπήρχε στο υπόγειο. Έναν λέβητα αρκετών τόνων, τον οποίο κομμάτιασαν και άρπαξαν για παλιοσίδερα. Το πώς γλύτωσαν μέχρι σήμερα τα κάγκελα της περίφραξης, είναι απορίας άξιο.
Το ΚΙΧΝΕ, τα αρχικά του οποίου σημαίνουν: Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας, είχε μεγάλη αίγλη παλαιότερα. Όπως έγραφε συμπτωματικά τον Ιανουάριο του 2018 στον «Πρωινό Τύπο» ο Γιάννης Σταυρίδης και στη στήλη του «Παλιά Δράμα», [Στη δεκαετία του 1920 ήταν από τα μοναδικά στρατιωτικά νοσοκομεία στα οποία υπηρετούσαν καταξιωμένοι γιατροί του στρατού μας. Ποίοι νοσηλεύονταν; Όσα φανταράκια χρειάζονταν νοσηλεία από Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, και Κομοτηνή. Και δεν ήταν απλά νοσοκομείο πρώτων βοηθειών. Γινόντουσαν χειρουργικές επεμβάσεις με πλήρη επιτυχία, αποσπώντας την αναγνώριση και τον σεβασμό και της Δραμινής κοινωνίας μας. Σε ένα μεγαλοπρεπές κτίριο που σήμερα ….. σαπίζει εγκαταλειμμένο στον χρόνο.]
Σε κάποια ηλεκτρονική περιήγηση στην πόλη της Δράμας σε ιστοσελίδα του Δήμου Δράμας, βρίσκουμε την εξής φράση: [Σχολείο τουρκικό ήταν επίσης και το πρώην «Στρατιωτικό Νοσοκομείο» (ΚΙΧΝΕ)], προφανώς πριν από την απελευθέρωση του 1913!