Εξασφαλίστηκε η άδεια από Δασαρχείο και Αρχαιολογική Υπηρεσία
Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή
ανοικτού θεάτρου στο παλιό λατομείο
του Προφήτη Ηλία στον Κορύλοβο Δράμας
Αρχίζει η μελέτη και η χρηματοδότηση θα γίνει από το Πράσινο Ταμείο
Του Θανάση Πολυμένη
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ενός ανοικτού θεάτρου στο εγκαταλειμμένο λατομείου του ΑΙΜΟΥ στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στη Δράμα, είναι μια πρόταση που είχε καταθέσει πριν από χρόνια, ο Δραμινός φιλόλογος και συγγραφέας κ. Γιώργος Χατζόπουλος και συνεργάτης του «Πρωινού Τύπου».
Όπως ο ίδιος έχει αρθρογραφήσει κατά καιρούς για τη δημιουργία ενός ανοικτού θεάτρου στο παλιό λατομείου του ΑΙΜΟΥ και τελευταία στα τέλη Μαρτίου, η πρόταση αυτή είχε προωθηθεί από το πρώην Νομαρχιακό Συμβούλιο Δράμας στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, η οποία μάλιστα και την ενέκρινε ομόφωνα. Εκείνη την εποχή μάλιστα, υπήρξε και ένας προϋπολογισμός του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών. Μαζί με την κατασκευή ενός ανοικτού θεάτρου στο παλιό λατομείο, θα αξιοποιούνταν ταυτόχρονα και ο υπόλοιπος χώρος με την αποκατάσταση του τοπίου, ενώ θα υπήρχε και μια γενικότερη αξιοποίηση της περιοχής του Κορυλόβου.
Η νέα πρόταση της Π.Ε. Δράμας
Παρ’ όλα αυτά, η πρόταση εκείνη έμεινε στα χαρτιά και το θέμα «πάγωσε». Να όμως που τελικά έχουμε σχετικά καλά νέα σήμερα, και εδώ και ένα χρόνο περίπου, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, έθεσε εκ νέου την πρόταση στο τραπέζι.
Τα νεότερα στοιχεία λοιπόν, όπως τόνισε στην εφημερίδα μας, «Πρωινό Τύπο» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, προχωράει, και αυτή τη στιγμή έχουν δοθεί οι δύο απαραίτητες σχετικές άδειες από το Δασαρχείο Δράμας και την Εφορία Αρχαιοτήτων Δράμας, ότι στον χώρο δεν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα. Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές αδειοδοτήσεις, οι οποίες δίνουν το πρώτο θετικό βήμα, ώστε να προχωρήσουν οι μελέτες για τη δημιουργία ενός ανοικτού θεάτρου, καθώς και να υπάρξει αποκατάσταση του χώρου.
Όπως τόνισε στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Πατακάκης, «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο να ξεκινήσει η απαραίτητη μελέτη, ώστε στη συνέχεια αυτή να κατατεθεί στο Πράσινο Ταμείο, από το οποίο και θα χρηματοδοτηθεί. Το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί έργα αποκατάστασης και ανάδειξης τέτοιων χώρων, με σκοπό την αξιοποίηση του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.»
Η πρόταση του κ. Χατζόπουλου
Τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν από τη δημιουργία ενός ανοικτού θεάτρου στο εγκαταλειμμένο λατομείο του ΑΙΜΟΥ, περιγράφει διεξοδικά στο άρθρο του που δημοσίευσε στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Γ. Χατζόπουλος.
Όπως εξηγεί, πρώτα απ’ όλα, ο χώρος θα πάψει να αποτελεί μια ανοιχτή πληγή, η οποία θα μας εκθέτει ως πολιτισμένους ανθρώπους, αφού ένα από τα τραύματα που δέχθηκε το περιαστικό δάσος, δεν θα υφίσταται πια.»
Στα υπόλοιπα οφέλη, αναφέρεται ότι ο χώρος θα μεταβληθεί σε χώρο εξαίρετης πολιτιστικής παρουσίας, ότι εύλογα θα ακολουθήσει και η οικοδόμηση και άλλων κτισμάτων στην περιοχή, μια καλή ευκαιρία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και πηγή εσόδων από μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και άλλα.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζόπουλος, θα μπορούσε ακόμα να υπάρξει η δυνατότητα παραστάσεων αρχαίων θεατρικών έργων (τραγωδιών και κωμωδιών) στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Φιλίππων, κάτι το οποίο θα αναβαθμίσει πολιτιστικά, κοινωνικά και πνευματικά την περιοχή μας.
Όλα αυτά βέβαια έχουν ακόμα δρόμο για να γίνουν, αρκεί να μην σκαλώσει για δεύτερη φορά η πρόταση. Η αλήθεια είναι ότι, τόσο η δημιουργία της μελέτης, όσο και η ένταξη της πρότασης στο Πράσινο Ταμείο για χρηματοδότηση και φυσικά η δημοπράτηση του έργου και η κατασκευή του, απαιτούν αρκετό χρόνο.