Ξεκινούν οι διαγωνισμοί μέχρι τέλος Ιουνίου
Αρχίζουν οι διαδικασίες για τον ερχομό
του φυσικού αερίου στη Δράμα
1.150 χιλιόμετρα δικτύου – 30.823 συνδέσεις 18 πόλεις με προϋπολογισμό 172 εκατ. ευρώ
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ στο ζήτημα της κατασκευής έργων, είναι οι διαδικασίες που χρειάζονται, προκειμένου να φτάσουμε στην τελική ευθεία της κατασκευής. Και φυσικά, το τελευταίο και δυσκολότερο βήμα, πέρα από τις σχετικές μελέτες, είναι ο διαγωνισμός προκήρυξης του έργου.
Εδώ και αρκετούς μήνες, γράφουμε συνεχώς για το περίφημο φυσικό αέριο, το οποίο σύντομα – ελπίζουμε – θα βρίσκεται και στην πόλη της Δράμας, μαζί με άλλες 18 συνολικά πόλεις σε όλη τη χώρα.
Έτσι, τόσο σύμφωνα με όσα ο «Πρωινός Τύπος» έχει ήδη δημοσιεύσει, αλλά σύμφωνα και με νεότερα δημοσιεύματα που αναφέρονται στον πανελλήνιο Τύπο, μέχρι τέλος Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για τα δίκτυα φυσικού αερίου σε 18 πόλεις της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδα. Στο δίκτυο αυτό εντάσσεται και η πόλη της Δράμας. Οι 18 πόλεις βρίσκεται σε τρεις Περιφέρειες: Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Στερεάς Ελλάδας.
Το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη του δικτύου σε Αλεξανδρούπολη, Δράµα, Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Αλεξάνδρεια Ηµαθίας, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Αµφισσα, Θήβα, Καρπενήσι, Λαµία, Λιβαδειά και Χαλκίδα.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η ανάδειξη των αναδόχων κατασκευής των έργων προμήθειας υλικών, διοίκησης και επίβλεψης έργου, καθώς και επιθεώρησης τρίτου μέρους, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.
Τα έργα θα έχουν τελειώσει έως τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ οι συνδέσεις των τελικών καταναλωτών (οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών) θα ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Στις τρεις Περιφέρειες θα κατασκευαστούν 1.150 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν 30.823 συνδέσεις. Ο προϋπολογισµός των έργων ανέρχεται σε 172 εκατ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση προέρχεται κατά σχεδόν 50% από πόρους του ΕΣΠΑ και κατά 50% από ίδια συμμετοχή, η οποία περιλαμβάνει χαμηλότοκο δανεισμό από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με εγγυησή του ελληνικού δημοσίου.
Στις περισσότερες πόλεις, η εταιρεία προβλέπει τη σύνδεση των τοπικών υποδοµών µε το εθνικό σύστηµα µεταφοράς φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ. Οπου χρειάζεται θα γίνεται χρήση της νέας τεχνολογίας, που δίνει τη δυνατότητα τροφοδοσίας αυτόνοµων δικτύων τα οποία θα κατασκευαστούν µε συµπιεσµένο φυσικό αέριο (CNG). Αυτό θα γίνει στην Ορεστιάδα, στο Καρπενήσι, στην Άµφισσα και στη Βέροια.
Σε αυτές τις πόλεις το καύσιµο θα µεταφέρεται συµπιεσµένο µε ειδικά βυτία σε σταθµούς µεταφόρτωσης, όπου θα αποσυµπιέζεται και θα διοχετεύεται στα δίκτυα διανοµής. Η λύση του CNG θα χρησιµοποιηθεί επίσης και για αποµακρυσµένες βιοµηχανίες στις τρεις περιφέρειες. Μάλιστα, ήδη χρησιµοποιείται σε δύο περιοχές του Nοµού Θεσσαλονίκης, στον Λαγκαδά και στα Κουφάλια. Στόχος είναι έως το 2023 το δίκτυο να έχει αναπτυχθεί πλήρως, καλύπτοντας το 100% του αστικού ιστού και µέσα στην επόµενη 5ετία να φτάσει σε 124.000 κτίρια στις 18 πόλεις του προγράµµατος.
Όπως προκύπτει από τη σχετική µελέτη, οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα αποκοµίσουν σηµαντικά οφέλη. Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς, σε µια 20ετία η µείωση του ενεργειακού κόστους στις παραπάνω περιοχές θα αγγίξει τα 2,2 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγµή, αναµένεται να δηµιουργηθούν 2.500 θέσεις εργασίας, έµµεσες και άµεσες.
Μέσα στο 2019, όµως, θα προχωρήσει και η β’ φάση του επενδυτικού προγράµµατος της ΔΕΔΑ, µε την ωρίμανση έργων δικτύων φυσικού αερίου στις περιφέρειες ∆υτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Πελοποννήσου. Στόχος είναι τα έργα δημοπρατηθούν εντός του 2019, ώστε να κατασκευαστούν οι βασικές υποδοµές στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ, που λήγει το 2023.
Ο προϋπολογισµός γι’ αυτήν τη φάση είναι 135 εκατ. ευρώ. Θα κατασκευαστούν 850 χλµ. δικτύου και θα γίνουν 15.000 συνδέσεις. Παράλληλα, το φετινό καλοκαίρι θα «τρέξουν» άλλα δύο πιλοτικά έργα της ΔΕΔΑ σε εννέα πόλεις, οι οποίες διαθέτουν ενεργό δίκτυο φυσικού αερίου και θα αφορούν 1.500 συνδέσεις.
Το πρώτο πιλοτικό έργο περιλαµβάνει την Κοµοτηνή, την Ξάνθη, τη Χαλκίδα, τη Λαµία, την Κατερίνη και τις Σέρρες, ενώ το δεύτερο, πέραν των ανωτέρω, περιλαµβάνει και τις πόλεις Θήβα, Κιλκίς και ∆ράµα.