Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Δράμας μιλάει στον «Π.Τ.»
Αργεί η επανεκκίνηση της αγοράς …
και δεν προβλέπεται για το 2020!
► Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου: Στις εκπτώσεις
που αρχίζουν τη Δευτέρα ευελπιστούν οι έμποροι στη Δράμα
Του Θανάση Πολυμένη
«Η ΑΓΟΡΑ δεν έχει επανεκκινήσει ακόμα…». Αυτή είναι η πλέον χαρακτηριστική φράση από τα χείλη του προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανου Γεωργιάδη, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά και γενικότερα στον επιχειρηματικό κόσμο. Και όμως μάλιστα συμπληρώνει, «ούτε προβλέπεται μέσα στο 2020» κάτι τέτοιο!
Η αγορά δεν βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλά επίπεδα, τουλάχιστον όσον αφορά τη Δράμα αλλά και γενικότερα την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Μετά από το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από το καταλυτικό lockdown του κορωνοϊού, η αγορά προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από το τρομακτικό σοκ που δέχθηκε και το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα δεν έχει βρει το βηματισμό της.
Και καθώς όλα τα επίπεδα της αγοράς, από τις υπηρεσίες μέχρι και το εμπόριο και τις τουριστικές επιχειρήσεις αποτελούν μια μεγάλη αλυσίδα, τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα καλά και θετικά.
Γεωργιάδης: «Η αγορά δεν έχει επανεκκινήσει ακόμα…»
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στέφανος Γεωργιάδης, σημειώνει ότι «η αγορά δεν έχει επανεκκινήσει ακόμα στο 100%, όσον αφορά τα έσοδα. Οι τζίροι είναι μειωμένοι, η αγορά είναι υποτονική, θέληση και πίστη υπάρχουν, τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας από πλευράς κυβέρνησης είναι συγκεκριμένα για χρηματοδοτήσεις, σε κάθε περίπτωση ο τριτογενής τομέας και το εμπόριο αντιμετωπίζουν προβλήματα».
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Γεωργιάδης στο ζήτημα της εστίασης και του τουρισμού: «Μια αλυσίδα επιχειρήσεων η οποία κινείται γύρω από την εστίαση και τον τουρισμό, αντιμετωπίζει πρόβλημα. Και αυτό είναι πανελλαδικό στα θέματα τροφοδοσίας, υποστήριξης επιχειρήσεων, τουριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων εστίασης. Όσοι ασχολούνται με την τροφοδοσία αυτών των επιχειρήσεων έχουν θέματα».
Όσον αφορά τις εξαγωγικές επιχειρήσεις μαρμάρου της περιοχής μας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας σημειώνει ότι «το πρόβλημα είναι μεγάλο, όσον αφορά την παγκόσμια δραστηριότητα που υπάρχει. Λόγω του Covid-19, το μάρμαρο έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Στην εσωτερική αγορά πάντα υπήρχε το πρόβλημα, αλλά σήμερα στην εξωτερική αγορά το πρόβλημα είναι πλέον τεράστιο και ειδικά με την Κίνα».
Ιδιαίτερα τονίζει ο κ. Γεωργιάδης, ότι «σε γενικότερες γραμμές όλες οι επιχειρήσεις θεωρούνται πλέον πληττόμενες. Η κατάσταση δεν είναι καλή, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Γι’ αυτό θα πρέπει να πούμε ότι, οι επιχειρήσεις από εδώ και πέρα, θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα. Όσοι δεν προσαρμόζονται, λυπάμαι που το λέω, δεν θα μπορέσουν εύκολα να σταθούν. Η προσαρμογή τους δεν έχει να κάνει μόνο με τη χρηματοδότηση, αλλά έχει να κάνει με την αλλαγή με τον τρόπο που πουλάνε ή εμπορεύονται ή παρέχουν υπηρεσίες. Αυτά θα πρέπει να τα δουν πλέον διαφορετικά. Με άλλα λόγια, εξ αποστάσεως ηλεκτρονική υπηρεσία, υποστήριξη και όλα αυτά, θα πρέπει να τα βάλουν σε ένα σχεδιασμό».
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι, «η αγορά θέλει πολύ δρόμο ακόμα για να μπορέσει να επανέλθει, αλλά δεν το βλέπουμε για φέτος».
Καρυπίδης: Περιμένουμε τις εκπτώσεις…
Για την αγορά της πόλης της Δράμας, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Παναγιώτης Καρυπίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη σε γενικό επίπεδο και ο εμπορικός κόσμος της πόλης περιμένει τις εκπτώσεις που ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιουλίου προκειμένου να ψωνίσει. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, από το 2008 ακόμα με την οικονομική κρίση, πλέον ο κόσμος αγοράζει μόνο μέσω προσφορών!
Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στην κίνηση της αγοράς μετά το lockdown, επισημαίνει ότι τις πρώτες μέρες από το άνοιγμα της αγοράς «η κατάσταση ήταν αρκετά καλή για πολλούς. Στη συνέχεια όμως έπεσε και πάλι, και σήμερα η κίνηση βρίσκεται στα περυσινά επίπεδα περίπου».
Όπως μας λέει, «εξαρτάται κυρίως και από το είδος εμπορίου. Πάντως είναι δύσκολος να ξαναγυρίσει ο παλμός της αγοράς. Στις εκπτώσεις θα έχουμε μια άνοδο στο τζίρο, παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να πούμε ότι από το 2008 ακόμα, η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη».