«Αρκουδότρυπα» των Χρυσιάννας Παπαδάκη
και Στέργιου Ντινόπουλου: «Σκεφτήκαμε αυτήν
την ταινία στην καραντίνα για να βγούμε από την κατάθλιψη»
Η ταινία «Αρκουδότρυπα» των Χρυσιάννας Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου, μια ιστορία κουίρ αγάπης που διαδραματίζεται στα βουνά της Πίνδου, κέρδισε τον Χρυσό Διόνυσο, το μεγάλο βραβείο του 46ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που ολοκληρώθηκε το βράδυ χθες Κυριακή με την απονομή των βραβείων. Μάλιστα, η Χαρά Κυριαζή, η μία εκ των δύο πρωταγωνιστριών της ταινίας πήρε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας.
«Γυρίσαμε την ταινία στην Ελάτη Τρικάλων. Χρειάστηκε να κάνουμε αρκετή πεζοπορία και μας βοήθησαν οι ντόπιοι. Μόνο το να βρεις αυτήν την σπηλιά είναι μια οδύσσεια, αλλά είναι καταπληκτική, σαν λαβύρινθος.
Σκεφτήκαμε αυτήν την ταινία στην καραντίνα για να βγούμε από την κατάθλιψη. Στο επίκεντρο της είναι η φύση, οι νέοι, ο έρωτας. Έχουμε δει πολλές ταινίες queer στην πόλη, όχι όμως και στην επαρχία, η αίσθηση εκεί είναι διαφορετική, δεν είναι μόνο μια αστική εμπειρία όλο αυτό.
Ταυτόχρονα θίγουμε το θέμα του έρωτα μέσα στην φιλία, αλλά και τις περίπλοκες σχέσεις με τις ρίζες σου. Στόχος μας είναι να γυρίσουμε ένα σίκουελ μεγάλου μήκους της ταινίας» δήλωσαν οι σκηνοθέτες της ταινίας, Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιος Ντινόπουλος στο q&a σκηνοθετών.
Η κριτική επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος, αποτελούμενη από τους Alexia Roider, Μένο Δελιοτζάκη, Αλεξάνδρα Ματθαίου, Ασημίνα Προέδρου και πρόεδρο τον Λευτέρη Χαρίτο ανέφερε στο σκεπτικό της πως πρόκειται για μία ανεξάρτητη ταινία που τους έκλεψε την καρδιά καταφέρνοντας με τα μέσα που είχε να θίξει σημαντικά ζητήματα παραμένοντας διεισδυτική, αυθεντική και γενναία. «Ξεφεύγοντας από τις στερεότυπες καταγραφές της ελληνικής επαρχίας με τρόπο που σπάνια βλέπουμε στο ελληνικό σινεμά, οι δημιουργοί κέρδισαν ένα μεγάλο στοίχημα. Μια ταινία με τολμηρές υφολογικές αντιθέσεις, φυσικότητα και πολυπλοκότητα χαρακτήρων, και δύο κεντρικές ηρωίδες που μας κρατάνε σε εγρήγορση παρά τη μεγάλη διάρκεια της. Μέχρι τους τίτλους τέλους, το συναίσθημα αναβλύζει συνεχώς μέσα από μια υπενθύμιση: το σινεμά είχε και θα έχει πάντοτε ανάγκη από αληθινές και βαθιά ανθρώπινες ιστορίες» σημείωσαν.
Το βραβείο συνοδεύεται από τα έπαθλα: η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, η ΕΡΤ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ.