Home > νέα > Αρνητική γνωμοδότηση για την κατασκευή και λειτουργία λατομείου μαρμάρων στη θέση «Αγία Ελένη» στο Κ. Νευροκόπι

Αρνητική γνωμοδότηση για την κατασκευή και λειτουργία λατομείου μαρμάρων στη θέση «Αγία Ελένη» στο Κ. Νευροκόπι

Ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Νευροκοπίου

Αρνητική γνωμοδότηση για την κατασκευή

και λειτουργία λατομείου μαρμάρων

στη θέση «Αγία Ελένη» στο Κ. Νευροκόπι

Είχε ήδη τοποθετηθεί αρνητικά η Κοινότητα Κ. Νευροκοπίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΑ ΤΕΛΗ Απριλίου, ο «Π.Τ.» είχε φιλοξενήσει δηλώσεις του προέδρου της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου κ. Ησαΐα Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος εξέφραζε αρνητική θέση, σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία ενός νέου λατομείου μαρμάρου στην θέση «Αγία Ελένη» στο Κ. Νευροκόπι.

Τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και  η Κοινότητα Κ. Νευροκοπίου, είχαν εκφράσει αρνητικά στο θέμα αυτό, καθώς θίγεται η περιοχή, η οποία για το Δήμο αποτελεί τουριστικό πρόσημο και όχι μόνο.

Για το θέμα αυτό, είχε δώσει ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση η Κοινότητα Κ. Νευροκοπίου σε συνεδρίασή της στις 31 Αυγούστου 2021, ενώ το θέμα επανήλθε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, με νέα απόφαση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου, την Τρίτη 25 Απριλίου 2023, τέθηκε το θέμα και το σώμα αποφάσισε ομόφωνα, κατά της λατομικής δραστηριότητας στην εν λόγω περιοχή για πολύ σοβαρούς λόγους όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το αίτημα για εκ νέου συζήτηση και απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Νευροκοπίου, τέθηκε επιτακτικά από την Κοινότητα Κ. Νευροκοπίου.

Στο πλαίσιο της γνωμοδότης που πρέπει να δώσει το Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Νευροκοπίου, συνεδρίασε στις 11 Μαΐου με θέμα: «Έκφραση γνώμης που αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την εκμετάλλευση λατομείου μαρμάρου συνολικής έκτασης 99.643,09 τμ. στη θέση Αγία Ελένη Κ. Νευροκοπίου».

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα πήρε αρνητική θέση κατά την γνωμοδότησή του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων  ότι: [Η ΜΠΕ του έργου δεν αξιολογεί επαρκώς τις σοβαρότατες επιπτώσεις του προτεινόμενου ΑΣΠΗΕ στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, καθώς και στα μορφολογικά και τυπολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, και πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της, όπως τεκμηριώνεται αναλυτικά στη συνέχεια:

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η αλλοίωση του υδρογραφικού δικτύου που θα συντελεστεί εάν επιτραπεί η λατομική δραστηριότητα και οι επιπτώσεις που θα έχει το γεγονός αυτό στον οικισμό του Κ. Νευροκοπίου με αποπλύσεις των εδαφών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης και τα τοπογραφικά σχεδιαγράμματα, λόγο των μεγάλων κλίσεων, το παρακείμενο ρέμα θα δέχεται υλικά των αποπλύσεων τα οποία θα καταλήγουν στον οικισμό.

Οι επιφυλάξεις αυτές είναι κρίσιμες διότι η αλλοίωση του ανάγλυφου και των υδρολογικών κλίσεων σε μια εκτεταμένη έκταση και δεδομένου ότι ο οικισμός του Κ. Νευροκοπίου βρίσκεται εντός της λεκάνης απορροής αυτού του ρέματος είναι κρίσιμης σημασίας. Παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή της έκτασης υπάρχουν λατομεία μαρμάρου και σε συνδυασμό – συνεργητικά με νέες εκμεταλλεύσεις θα έχουν αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία της εν λόγω περιοχής.

Η περιοχή αποτελεί μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής και χαρακτηρίζεται από σχετικά πλούσια χλωρίδα με ενδημικά είδη που αρκετά από αυτά προστατεύονται από την εθνική ή/και τη διεθνή Νομοθεσία. Η κάθε λατομική δραστηριότητα προκαλεί διατάραξη στην οικολογία και ο κερματισμός των βιοτόπων αποτελεί μια από της σημαντικότερες απειλές για την Βιοποικιλότητα. Τα είδη χρειάζονται επαρκή, ενιαίο χώρο, εντός του οποίου να μπορούν αναπτύσσονται, να μετακινούνται και να επικοινωνούν, ώστε οι πληθυσμοί τους να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.]

Όπως είχε δηλώσει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου κ. Χατζηκωνσταντίνου, «θα ήθελα να καταστήσω σαφές, ότι γενικά δεν είμαστε αρνητικοί στην λατομική δραστηριότητα στην περιοχή μας, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πολύ καλά και εκτιμούμε τα οικονομικά οφέλη, που η δραστηριότητα αυτή αποφέρει στην τοπική κοινωνία. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται με την εγκατάστασή λατομείων».